Gaat je goed af, dat authentiek zijn

We zijn het niet met elkaar eens. Dat is overigens niet erg want het levert ons een pittige maar boeiende conversatie op. Het gesprek begon over de schone schijn op Social Media, nu gaat het vooral over authentiek zijn en wat dat dan eigenlijk inhoud.

Ik ben de laatste om te ontkennen dat er een hoop nep en schone schijn op Social Media te vinden is. Het is een gegeven waar ik regelmatig zelf ook mee worstel. Toch zie ik gelukkig ook steeds weer de mooie kanten van Social Media. Bovendien is het in het echte leven niet heel veel anders.

Bij onze begroeting vroeg ik hem hoe het ging en hij had zonder enige aarzeling geantwoord dat het goed ging. We zijn inmiddels een uur kletsen en discussiëren verder en het gaat helemaal niet zo goed met hem. Dat is ook de schone schijn ophouden en als ik hem daarmee confronteer gaat het gesprek dus al snel in de richting van authentiek zijn en wat dát dan precies inhoud.

De Dikke van Dale weet de betekenis van authenticiteit in één woord te vangen: ‘echtheid’.
Volgens Wikipedia is ‘authenticiteit de mate waarin iemand trouw is aan zijn eigen persoonlijkheid, geest, of karakter, ondanks externe krachten en invloeden’.
Daarna wordt er een blik filosofen opengetrokken, die allemaal hun eigen kijk op authenticiteit hebben.
Dat wij het samen niet eens kunnen worden over het onderwerp is dus niet zo vreemd.

Toch laat het me maar niet los. Ik vind het heel belangrijk om authentiek te zijn, maar wanneer ben je nu echt helemaal jezelf?
Mijn kinderen kennen een andere versie van mij dan mijn personeelsleden. Bij mijn vriendinnen ben ik anders dan bij mijn ouders.
In mijn blootje bij een arts gedraag ik me anders dan in mijn blootje bij meneer Schrijfhart.

Allemaal verschillende versies van Sonja maar welke is nu de echte? Welke versie van mij is authentiek?

Verwacht van mijn nu geen pasklaar antwoord. Want als Søren Kierkegaard, Martin Heidegger en Jean-Paul Sartre er al geen eensluidend antwoord op hebben dan ga ik daar niet eens aan beginnen.

Het antwoord waar ik me op dit moment het beste in kan vinden komt van Shrek.
Shrek legt uit aan ezel dat hij net als een ui is. Hij bestaat ook uit laagjes en elke laag laat iets van hem zien maar niet alles want er zijn nog veel meer lagen.

authenticiteit
foto door S.Grinwis

Authentiek zijn is voor mij dat welke laag je ook van mij ziet dat ik nog steeds te herkennen ben als Sonja, dat elke laag me dichter bij de kern brengt.

4 1 stem
Artikelbeoordeling
Inschrijven
Abonneren op
guest
6 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
6
0
Ik hoor graag wat je ervan vindt, laat van je horenx
()
x
%d bloggers liken dit: