Gebarentaal voor dummies

Gebarentaal

Ze staat voor me in de rij bij de kassa. Een kleine vrouw van Indische afkomst, nog geen 1.50 meter schat ik zo. Ik had eerder al gezien dat ze in gebarentaal sprak met de man die bij haar is. Als haar boodschappen op de band liggen kijkt ze me aan en slaat dan met haar vlakke hand op de lopende band. Ze knikt naar mijn kar, een stralende glimlach en ze slaat nog een keer op de band.   Ze kan niet bij het scheidingsbalkje maar het is me duidelijk; ik kan mijn boodschappen alvast neerleggen. De lach op haar gezicht is oprecht en aanstekelijk. Ze kijkt naar mijn boodschappen en pakt de warmwaterkruik tussen mijn boodschappen vandaan en leest wat er op de verpakking staat.

Universele taal

Weer die prachtige lach. Ze wijst naar mij en wrijft over haar buik. Ik schud nee en wijs naar mijn voeten, sla mijn armen om mezelf heen en begin te “rillen”. Nu lacht ze met een diep, bijna dierlijk geluid. Ze wijst naar de man naast haar, dan naar haar voeten en wrijft met haar ene hand over haar andere. Ik maak met mijn handen een hartje en probeer net zo’n mooie lach op mijn gezicht tonen. Ze knikt en kijkt vol bewondering naar de man. Ze zijn bijna aan de beurt, ze pakt mijn handen, legt ze tegen haar hart aan, duwt mijn handen terug en legt haar handen op mijn hart. Een bijzonder intiem en ontroerend gebaar. Net voordat ze de winkel uitgaan maakt zij ook een hartje met haar handen, knikt naar me en gunt me een laatste blik op haar stralende gezicht en dan is ze verdwenen. Ik verlaat de winkel anders dan dat ik er in ben gegaan.

BewarenBewaren

2 gedachten over “Gebarentaal voor dummies”

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: