Geluk zit in de kleine dingen

Oranje zebra’s

Geluk kun je overal vinden, zelfs of meestal, in kleine dingen. Je moet het natuurlijk wel willen en kunnen zien om het te vinden. Ooit was ik heel gelukkig met mijn gordijnen. We hadden net een ander huis gekocht. Een groot deel van ons spaargeld hadden we in de aankoop geïnvesteerd, er was nog maar een beperkt budget over voor de aankleding. Ik moest even naar het postkantoor en ik liep langs de interieurwinkel die daar al jaren zat. De winkel had opheffingsuitverkoop, de laatste dag. Behang , verf, gordijnen, vloerbedekking het was allemaal bespottelijk goedkoop. Alle snelheidsrecords heb ik verbroken om naar het huis van mijn ouders, waar we tijdelijk bij  in-woonden, te komen. Papieren van het nieuwe huis opgezocht, super snelle berekening gemaakt van wat we allemaal nodig hadden, en samen met mijn moeder terug. Dol enthousiast en helemaal afgeladen stonden we uren later weer buiten. Voor een bedrag van minder dan, toen nog, 500 guldens had ik voldoende om ons nieuwe huis aan te kleden. Ik kan het geluksgevoel van toen zo weer oproepen. Heel kritisch kon ik natuurlijk niet zijn voor dat geld en zo komt het, dat de afgelopen 17 jaar, op de slaapkamer gordijnen hingen met oranje zebra’s.

Elke avond stond ik een striptease act op te voeren

Mijn lief was ’s avonds de hond nog even uitlaten en ik was vast naar boven gegaan. ‘Waarom sta jij je voor het open raam uit te kleden?’ Na al die jaren bleek dat de gordijnen helemaal doorschenen en ik al jaren, ongewild, elke avond, mijn achterburen trakteerde op een striptease show. Ik weet niet of mijn buren daar gelukkig van zijn geworden maar ik zeker niet .

Blijkt er een vergeten schat op zolder te liggen

Na al die jaren is het dan toch zover, we gaan de slaapkamer aanpakken. Nieuw plafond, nieuwe meubels, nieuwe vloerbedekking en ja ook nieuwe (gevoerde) gordijnen. We slapen nu dus op mijn schrijfkamer. Onze kleding zit in de boekenkasten gepropt, het bureau heeft plaats moeten maken voor ons matras. Mijn boeken en alle overige spullen moesten tijdelijk een ander plekje krijgen. Gelukkig hebben we een flinke zolder, alleen staat daar 17 jaar aan herinneringen opgeslagen. Dapper besloot ik om van de gelegenheid gebruik te maken om een grote zolder opruim-actie te houden. De eerste doos die ik te pakken had bevatte ‘rommeltjes’ volgens het etiket. De doos bleek een verborgen schat te bevatten. Brieven, heel veel brieven. Brieven van vriendinnen van de basisschool, de middelbare school, brieven van een vriend die een aantal maanden dienstplicht op de Antillen had vervuld. De opruiming schoot daarna niet echt meer op want ik had geluk gevonden. Urenlang kon ik ronddwalen in mijn herinneringen. Ik had weer contact met het onbezorgde kind dat ik ooit was, de tiener met al haar verlangens en dromen. Ik was volmaakt gelukkig.

Nu snap ik hoe het werkt

De onverwachtse vondst heeft me aan het denken gezet. Kijkend naar mijn situatie heb ik alle reden om ongelukkig of in ieder geval, niet echt gelukkig te zijn. Mijn revalidatie gaat veel langzamer dan verwacht, ik zal nooit meer helemaal de oude worden en ik heb geen idee hoeveel verbetering ik nog kan en mag verwachten. Zou ik alleen maar kijken naar wat er allemaal niet goed is in mijn leven dan ligt een enorme depressie op de loer. Van nature ben ik vrij positief ingesteld, maar door juist heel bewust te kijken naar de positieve dingen in mijn leven kan ik het ook volhouden om positief te blijven (natuurlijk heb ik ook mijn moeilijke momenten, ik heb de afgelopen maanden meer gehuild dan in mijn hele leven bij elkaar)

Geluk zit in de kleine dingen

Juist in deze periode ben ik de kleine dingen nog meer gaan waarderen; dat roodborstje dat op de tuintafel zit te snoepen van het brood, een lief kaartje dat ik opgestuurd krijg, een gesigneerd boek van Marjon Sarneel dat ik zomaar heb gewonnen terwijl ik niet eens meer wist dat ik had meegedaan en zo kan ik eindeloos doorgaan. Ik heb ervoor gekozen om elke dag bewust stil te staan bij minstens 5 positieve momenten van die dag, ze eventueel op te schrijven en me meer en meer te richten op de kleine geluksmomenten. Ik kan het je aanraden om dit ook te gaan doen want,

Er gaat veel meer goed in je leven, dan dat er mis gaat.

BewarenBewaren

2 gedachten over “Geluk zit in de kleine dingen”

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: