Handige apps voor schrijvers

Niet alleen handig voor schrijvers

Met de komst van de smartphone zijn er steeds meer handige apps gekomen waar je als schrijver je voordeel mee kunt doen. In dit artikel wil ik een aantal apps bespreken waar ik zelf veel profijt van heb. De apps zijn niet alleen voor schrijvers erg handig maar voor iedereen die onderweg informatie wil opslaan.

Sla al die informatie voor de zekerheid gewoon op

Schrijvers kennen het fenomeen, op de meest vreemde plaatsen en momenten schiet er ineens een prachtige zin te binnen. Je hoort een conversatie, je ziet een gebouw, een kunstwerk of een bijzonder tafereel en je wéét, dit kan ik (ooit) in een verhaal gebruiken. Door schade en schande wijs geworden, weet ik inmiddels dat je al die informatie moet opslaan. Je denkt dat je het onthoud maar dat is dus niet zo. Die mooie zin is de volgende ochtend compleet uit je geheugen verdwenen. Het mooie beeld is vervaagd en je baalt dat je het niet hebt vastgelegd.

Foto’s maken, opslaan en bewerken

De camerafunctie van je telefoon spreekt uiteraard voor zich. Voor het opslaan en bewerken gebruik ik de volgende handige apps:

Clutter Cam

Het gebeurde me regelmatig dat ik foto’s die ik gemaakt had om te gebruiken bij het schrijven moeilijk of helemaal niet terug te vinden waren.
Inmiddels gebruik ik de app Clutter Cam. Een hele simpele app waar je (tijdelijke) foto’s kunt maken en opslaan. De foto’s die je hierin bewaart komen niet tussen je andere foto’s te staan. Je kunt ze overigens vanuit de app doorsturen naar de gebruikelijke Social Media kanalen maar ook alsnog opslaan bij je andere foto’s. Helaas alleen voor iPhone (€ 0,99)

Een nadeel van de app is dat je geen mappen aan kunt maken. Bewaar je dus erg veel foto’s dan loop je tegen hetzelfde probleem aan als bij de normale opslag van je foto’s.

Snapseed

Deze app gebruik ik heel erg vaak. Foto’s bijsnijden, de kleur bijwerken, een focus instellen, een filter of tekst toevoegen, deze app doet het allemaal.
Heel gebruiksvriendelijk en je kunt de bewerkingen als kopie opslaan zodat het origineel ook bewaart blijft.
De app bevat ruim voldoende gereedschap om het allerbeste uit je foto te halen. Voor iPhone, Android en Desktop (prijzen variëren)

Een nadeel van deze app is dat je door alle mogelijkheden een beetje door kunt slaan met de filters en aanpassingen en er zijn weinig Social Media functies

Touch Retouch

Ooit had mijn moeder tijdens de vakantie een mooie toren op de foto gezet. Jammer dat het die dag net vuil ophaaldag was en er een overvolle vuilcontainer voor de toren geparkeerd stond*. Ik heb haar geholpen om de foto zo te bewerken dat je die storende vuilcontainer niet meer zag. Deze app doet dat op een simpele manier. Door met je vinger over de storende elementen te vegen past deze app de achtergrond aan. Je moet er even aan wennen maar dan werkt het echt prima.  Voor iPhone en Android (€ 1,99)

*Als schrijver zou ik weer voldoende inspiratie hebben voor een verhaal. Een echtpaar op vakantie. Vrouw vraagt man om die container te verplaatsen om de toren mooi op de foto te krijgen. Man duwt de container van zijn plaats en  dan valt er iets opmerkelijks uit de container. De man raapt het op en dan …. De vakantie verloopt in ieder geval heel anders dan verwacht! Ja inspiratie is echt overal.

Touch Blur

Wil je een deel van je foto’s onduidelijk maken? Bijvoorbeeld tekst, een naam of een gezicht? Deze App doet dat voor je. Simpelweg vegen over het deel dat je wilt vervagen en klaar. Je kunt het bereik van je veeg-optie verkleinen of vergroten en de intensiteit van het vervagen instellen. Veel meer dan dat doet de app niet. Je kunt de foto daarna opslaan, versturen of delen met de gebruikelijke Social Media.

Alleen voor iPhone en iPad (gratis)

Nadeel van deze app zijn de beperkte mogelijkheden en de storende reclame die steeds in beeld verschijnt.

Inspreken of opnemen van gesprekken

De moderne smartphone is standaard uitgerust met een dictafoon functie en voor de meeste gebruikers zal dit voldoende zijn. Ik had na de zoveelste opname moeite om bepaalde fragmenten terug te vinden. Bij het opnemen van gesprekken zorgde omgevingsgeluid voor de nodige frustratie. Ik ben hierdoor op zoek gegaan naar een app die beter voldeed aan mijn wensen. Na een aantal apps te hebben uitgeprobeerd ben ik nu heel tevreden met de volgende app:

SmartRecord: Voice Recorder & Audio Transcription

Deze app heeft een grote rode knop om de opname te starten. Simpel en doeltreffend dus. De handigheid zit hem o.a. in de opslagfuncties. Je kunt achtergrond geluiden wegfilteren. Er is een mogelijkheid om verschillende mappen en categorieën aan te maken of een beschrijving toevoegen. Zoeken kan op datum en op categorie. Het terugluisteren kan ook op verschillende manieren. Je kunt monogeluid selecteren, bluetooth gebruiken (bv bij draadloze koptelefoon), de snelheid en het volume aanpassen. Je kunt zelfs automatisch pauzeren en laten herhalen. Dat is vooral handig bij transcriptie. Deze app heeft zoveel mogelijkheden dat ik ze lang niet allemaal gebruik. Alleen voor iPhone en iPad (gratis)

Nadeel van deze app is de forse prijs om alle opties te kunnen gebruiken € 12,99 dat is dan wel inclusief toekomstige updates

Woordenboek

Het is natuurlijk geen Dikke Van Dale (die staat nog altijd op mijn wensenlijstje), maar de app voldoet redelijk. Uitspraak, herkomst, antoniemen, synoniemen, thesaurus, deze app geeft het allemaal. Soms krijg je er zelfs een toepasselijk gedichtje, een spreekwoord, gezegde of quote bij te zien.

Het is geen uitgebreid woordenboek maar voor onderweg is het zeker een prima app. Voor iPhone en iPad

Nadeel van deze app is dat het nogal wisselend is wat je te zien krijgt. De ene keer is de informatie uitgebreider dan de andere keer.

Publiceren van je teksten en de interactie met lezers

Het publiceren van je teksten kan natuurlijk op verschillende manieren. Een eigen website, via een schrijfgroep op Facebook, Twitter, een Ebook, kortom volop mogelijkheden. Ik publiceer mijn teksten allereerst op deze website die ik zoals velen heb aangemaakt met WordPress. De nieuwsbrief naar mijn lezers gaat via Mailchimp, ook een platform dat door veel schrijvers gebruikt wordt. Daar zijn ook handige apps op je telefoon voor te gebruiken.

WordPress

Deze app is door WordPress zelf ontwikkelt en je kunt daar al je WordPress sites aan koppelen. Je kunt zo de statistieken, waarderingen en reacties op je artikelen bekijken. Het is ook mogelijk om reacties goed- of af te keuren, te antwoorden op reacties en likes uit te delen. Een overzicht van de WordPress websites die je volgt is ook beschikbaar en je kunt de nieuwste artikelen lezen.

Voor iPhone, iPad, Android en desktop

Nadeel van deze app zijn de beperkte mogelijkheden en het steeds weer invoeren van je wachtwoord. Zou handig zijn als het met TouchID zou werken.

Mailchimp en MC Snap

Deze apps gebruik ik eigenlijk altijd samen. De officiële MailChimp app om te monitoren wat er allemaal gebeurd met de door mij verzonden nieuwsbrieven. Meldingen van nieuwe inschrijvingen en uitschrijvingen, je kunt het allemaal terugvinden in deze app. MC Snap gebruik ik om een bericht naar mijn abonnees te maken. Handige sjablonen en opmaak. Mailchimp  en MC Snap

Nadeel van deze apps is dat je bij beiden steeds opnieuw moet inloggen en dat je dus twee apps nodig hebt om optimaal te profiteren van de mogelijkheden

De beste apps?

Zijn dit nu echt de beste apps om te gebruiken? Eerlijk gezegd heb ik geen idee. Ik heb ooit gezocht naar apps die aan mijn behoeften voldoen en als dat niet zo bleek te zijn zocht ik verder. Net zo lang tot ik gevonden had wat wel voldeed. Heb je dus betere opties, ideeën of aanvullingen. Laat het hieronder dan gerust even weten, zo kunnen we van elkaar leren.

5 gedachten over “Handige apps voor schrijvers”

  1. Ik noteer mijn notities gewoon in een simpelkladblok en heb inderdaad ook een gratis memorecorder op mijn telefoon staan. Ik probeerde altijd zo min mogelijk met foto’s te doen, maar daar kun je tegenwoordig niet meer omheen. Dus de genoemde apps, vooral die voor het bijsnijden, ga ik me eens in verdiepen.

    Beantwoorden
      • Jup evernote si het helemaal voor mij. Heb het op zowel laptop, telefoon als tablet staan en ondanks dat het iets kost heb ik er nog geen seconde spijt van. Ik heb alle netjes verdeeld staan en zet er ook foto’s in die ik niet kwijt wil raken.

        Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Inhoud is beschermd !!
%d bloggers liken dit: