Heeft iedereen een etiketje? Dan kunnen we beginnen.

Mijn vader is een schat van een man en hij heeft ADHD.
Oké hij heeft nooit een officiële diagnose met het bijbehorende etiketje gekregen, want dat was in die tijd niet gebruikelijk. Hij is inmiddels boven de zeventig, dus hem nu nog laten testen is een beetje als mosterd na de maaltijd. Maar niemand in zijn omgeving twijfelt eraan.

Iedereen die zelf, of een kind met een etiketje heeft zal vast een keer gehoord hebben dat dit echt iets van nu is. ‘Vroeger had je al die aandoeningen niet werd je gewoon geaccepteerd zoals je was.’

Natuurlijk waren die aandoeningen er voeger ook, ze werden alleen niet benoemd. Er waren niet of nauwelijks testen om diagnoses te stellen.
Etiketjes die waren er wel. Geen officiële maar ze waren er wel. Als kind kreeg je te horen dat je lastig was, te druk, te dom, een te grote mond had, dat er niets van je terecht zou komen en zo kan ik nog een hele tijd doorgaan.

Al die etiketjes blijven een leven lang aan je plakken. Als je maar genoeg hoort dat je niet oké bent dan ga je dat op een bepaald moment geloven. De een reageert daarop door zich ertegen te verzetten en dus nog lastiger, drukker en afwijkend gedrag te vertonen en de ander probeert zich tegen wil en dank aan te passen en leeft een leven lang in een kramp.

Zo’n modern etiketje is naar mijn mening niet ideaal maar altijd nog beter dan de etiketjes van vroeger. Nu wordt de aandoening benoemd en niet de persoon. Zo’n modern etiketje opent ook deuren. Een deur naar hulp, ondersteuning, de juiste begeleiding en hopelijk vooral naar begrip en acceptatie. Ik zal het voor de duidelijkheid nog eens melden:

Een etiketje zegt iets over de aandoening niet over de persoon

Want dat is wel de keerzijde van een etiketje, dat iedereen denkt te weten hoe jij in elkaar steekt. Maar ieder mens is uniek, niet iedere AD(H)D’er heeft moeite met stilzitten, niet iedere persoon met autisme is wars van aanraking. Een etiketje zegt dus iets over de aandoening en daarna wordt het maatwerk.

In plaats van conclusies trekken en oordelen ga gewoon in gesprek met iemand die een etiketje heeft. Zoek uit hoe je die persoon kunt helpen want dat doe je in andere gevallen namelijk ook.

Ik heb het al eerder geschreven, voor een verjaardag haal je voor oma met alle liefde een suikervrij gebakje. Voor je broer haal je dat speciale drankje dat hij zo lekker vindt in huis. De kleintjes hebben een eigen speelhoekje, uitdeel zakjes chips en een schaal spekkies. Voor de rokers staat buiten de vuurkorf al klaar, er ligt een plaid en de asbak staat op tafel. De baby van je nicht kan op een van de slaapkamers boven slapen of verschoont worden. Waarom is het dan zo moeilijk om iemand die snel overprikkeld raakt een rustig plekje aan te bieden waar die persoon zich even terug kan trekken?

We hebben allemaal onze bijzonderheden en eigenaardigheden. Als we eerlijk zijn hebben we toch allemaal een etiketje?

2 gedachten over “Heeft iedereen een etiketje? Dan kunnen we beginnen.”

  1. Heel goed dat je het ‘etiketjes-fenomeen’ wat betreft mensen met een net iets andere gedachte of gedrag dan men denkt hoe het moet zijn in plaats van in gesprek te gaan, weer ter sprake brengt. Altijd is het weer zo dat men, jij of ik of een ander zich weer moet verdedigen of ‘aan de kant wordt gezet want heeft toch altijd iets’ of ‘raar hoor zoals hij reageert’. En zo kan ik nog even doorgaan…

    Beantwoorden
    • Het zou zo fijn zijn als steeds meer mensen gaan begrijpen dat niet iedereen hetzelfde functioneert. Maar ook de overheid en de gezondheidszorg hebben hier nog heel wat te leren. Als je een fysieke, levensbedreigende ziekte heb is het ondenkbaar dat je eerst langs allerlei lokketjes en instanties moet voordat je überhaupt op een wachtlijst van soms meer dan een half jaar terecht kunt. Als je in fysieke doodsnood bent kun je 112 bellen en als je in psychische doodsnood verkeert dan… Moet er eerst een kamerdebat komen over het wel of niet toewijzen van een al dan niet gratis telefoonnummer. De gevolgen, waardoor mensen geen andere uitweg meer zien dan er zelf een eind aan te maken, hebben een enorme impact op de nabestaanden en omgeving. Nog meer geestelijke nood. Uiteindelijk kost het alleen maar meer dan het had gedaan als er wel adequate hulp had geweest.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: