Herfst, het seizoen van de hoop

De herfst is in aantocht

De zomer laat zich nog even van zijn beste kant zien. We kunnen ‘s avonds nog heerlijk met het hele gezin buiten eten. Toch hangt de herfst al onmiskenbaar in de lucht. Ik vind het niet erg want ik ben dol op de herfst.

Met mijn, van origine, kastanje bruine haar, ivoor kleurige huid, zomersproetjes en groene ogen ben ik onmiskenbaar een herfsttype. Of dat er iets mee te maken heeft weet ik niet, maar de herfst is wel mijn favoriete jaargetijde. Ik hou van de kleuren, de geur, het bijzondere licht en ook van de regen en de wind die zo bij de herfst horen.

Heerlijk om in dat typische herfstweer te wandelen. Na afloop neem ik een warme douche, de kachel brand en ik kruip heerlijk in dat hoekje van de bank met een beker warme chocolade melk.

Omdenken

Wij hebben vaak een negatieve associatie met regen. Kinderen hebben helemaal geen negatief gevoel bij regen. Dat het regent is voor hen gewoon een feit. Volwassenen leren kinderen dat regen blijkbaar vervelend is. Kinderen vinden buiten spelen in de regen minstens zo leuk als met droog weer. Het is bij mij ook door mijn kinderen gekomen dat ik de regen anders ben gaan beleven.

We waren terug naar huis aan het lopen toen het begon te regenen. Hard begon te regenen. Binnen een paar minuten waren we doorweekt. Tot op ons ondergoed waren we nat en het water stond in onze schoenen. Vreselijk vond ik het, totdat ik mijn jongste zag lachen. Bij elke stap die ze deed kwam het water in haar schoenen omhoog en spetterde er letterlijk uit. Ze vond het geweldig. Huppelend bleek het water nog beter op te spatten. Al huppelend en zingend vervolgde ze haar weg. Mijn oudste vond het ook fantastisch. Springend in de plassen, kijken hoe hoog en hoe ver hij het water kon laten komen.

Ze genoten volop en ik besloot om dan ook maar mee te doen. Het moet een absurd gezicht zijn geweest, een moeder die huppelend en springend met haar kinderen het noodweer trotseerde.

Thuis hebben we een warme douche genomen en zijn daarna in pyjama op de bank een filmpje gaan kijken.

“Mam dit was de leukste dag ooit.”
Ik heb sindsdien toch een ander gevoel bij de regen.

Help een grote spin

Bang voor spinnen ben ik normaal gesproken niet. Het zijn fascinerende beesten en ook nog erg nuttig. Het exemplaar wat nu echter uit de fleece deken kwam kruipen was wel erg groot. Het was waarschijnlijk meer het onverwachte waardoor ik zo’n ijselijke kreet sloeg want echt agressief was de spin niet. Ik had zijn schuilplaats verstoort en rustig ging hij een nieuw plekje zoeken.

Mijn gegil had echter een nogal alerte reactie bij mijn hond uitgelokt. Ze kwam even polshoogte nemen en duwde nieuwsgierig haar snuit tegen de spin. Die koos ervoor om zo snel mogelijk met alle 8 poten weg te komen. Dat had de spin beter niet kunnen doen. Het jachtinstinct van mijn hond was aangewakkerd en al snel was de spin met huid en haar opgepeuzeld.

De spin die ik zo angstaanjagend vond bleek voor mijn hond een lekker tussendoortje te zijn. Tevreden likkebaardend ging ze op haar kleed liggen. In alle rust nagenietend.

Hoe kijk je naar de situatie?

Het heeft me weer wat geleerd. Soms creëer je zelf een negatief beeld bij de situatie, terwijl je door er anders naar te kijken juist een positieve ervaring kunt hebben.

In de keuken zit ook een grote spin. Zijn web beslaat inmiddels het hele raam. We hebben hem Björn genoemd. Hij vangt vliegen, muggen en motten. Ik heb ook een goed excuus om voorlopig de ramen niet te zemen. Hij veroorzaakt weinig overlast en voorziet in zijn eigen eten. De ideale huisgenoot dus.

Het seizoen van de hoop

Waar veel mensen de herfst verschrikkelijk vinden. Het onstuimige weer, alles gaat dood en ziet er zo kaal en grauw uit, heb ik juist een heel ander gevoel bij de herfst.

Maanden lang hebben we kunnen genieten van de nieuwe dieren die geboren zijn en van de groei en bloei van bomen en planten. De natuur heeft zich lange tijd van haar beste kans laten zien. Nu trekt ze zich even terug. Een periode van rust waarin er nieuwe energie wordt opgedaan. Nieuwe zaden en knoppen worden gevormd om straks weer in alle geuren en kleuren te voorschijn te komen.

De herfst is voor mij het seizoen van bezinning, van pas op de plaats, maar vooral het seizoen van de hoop.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.