Het antwoord is te vinden in mijn tuin

Meneer Schrijfhart en ik hebben een mooie tuin

Een grote tuin met behoorlijk wat bomen en aangezien het herfst is, breekt de tijd van snoeien aan. Bovendien vallen er steeds meer bladeren van de bomen en dat is slecht voor de vijver.
Bladeren die in de vijver terecht komen, gaan daar liggen rotten en dat geeft in het voorjaar de nodige problemen. Dat moet dus ook zoveel mogelijk voorkomen worden.

Al met al een hoop werk en na afloop heb je een kale tuin die triest en mistroostig aandoet. Om over de inkijk nog maar te zwijgen.

Terwijl meneer Schrijfhart op een zaterdagochtend de snoeischaar tevoorschijn haalt, en de tuin onderhanden gaat nemen, vraag ik me ineens af wáárom we bomen eigenlijk snoeien.
Bomen waren er namelijk al voordat de mens werd gecreëerd.  Adam heeft in de tuin van Eden ook geen snoeischaar meegekregen.
De regenwouden zijn op hun best als de mens zich er níet mee bemoeit. Sterker nog, natuur is over het algemeen beter af als de mens er geen invloed op heeft.

Terwijl in de tuin de eerste takken sneuvelen ben ik op zoek naar een antwoord

Kan ik meteen eens uitzoeken hoe het zit met die andere prangende vraag. Waarom verkleurt het ene blad bruin en een ander weer geel of rood?

Meneer Schrijfhart staat zich in het zweet te werken terwijl ik gefascineerd aan het lezen ben. Wat blijkt? Voor de boom zelf is snoeien helemaal niet noodzakelijk. 
De boom redt zich prima als we niet snoeien. De reden om een boom te snoeien is uit oogpunt van veiligheid voor de mens of esthetische wensen van de mens.

Te ver doorhangende of laaghangende takken kunnen onveilige situaties voor mensen opleveren. We hebben vaak liever een zo recht mogelijke boomstam met een evenwichtige verdelingen van de takken. De boom zelf heeft daar geen enkel voordeel bij.

De vorm waarin wij de bomen in onze tuin laten groeien levert ons een mooi lijnenspel op en beschermt ons tegen inkijk. Dat is waarom we, nu ja meneer Schrijfhart, zoveel tijd kwijt zijn met snoeien.

Slechts het vallen van de bladeren is noodzakelijk voor de gezondheid van de boom

De boom moet energie en voeding sparen om de winter door te komen en om in het voorjaar weer sterk genoeg te kunnen zijn voor het aanmaken van nieuwe bladeren en zaden.

Door nu bladeren los te laten is er straks weer voldoende voeding en schuilplaats voor insecten, vogels en afhankelijk van het soort boom, andere dieren.

Door nu te snoeien, kijken we een tijd tegen een minder fraaie tuin aan, maar kunnen we in het voorjaar zonder problemen genieten van de vijver en houden we het mooie evenwicht van onze tuin in stand.

Al lezend en onderzoekend leer ik een belangrijke les

Als mensen moeten we ook leren loslaten. Dingen, mensen, omstandigheden. Loslaten is soms noodzakelijk. Niet omdat we dat graag willen of dat we niet meer van de mensen houden, maar omdat het te veel energie vreet, ten koste gaat van onze (mentale) gezondheid. Het is niet makkelijk en je leven ziet er hierdoor misschien op dat moment minder rooskleurig uit. Maar door te snoeien en los te laten, maken we een eind aan een onveilige situatie, ontstaat er tijd en ruimte om te helen en te sterk te worden. 

Nu is het zwaar, moeilijk, triest en mistroostig

Ons gezin, onze familie gaat op dit moment door zo’n moeilijk situatie van loslaten en snoeien. Het doet verschrikkelijk veel pijn en de wonden die geslagen zijn, zijn diep en zullen misschien helen maar zullen voor altijd een lidteken, een zichtbare knoest blijven.

Maar we kijken vooruit. Het leven krijgt een nieuwe vorm, er ontstaan weer nieuwe kansen en er is tijd voor groei. Er komt een tijd waarin we weer vrucht dragen en wellicht anderen kunnen helpen met groeien, schuilen en ontwikkelen.

Zo komt het dat ik middenin een moeilijke uitzichtloze situatie, troost vind, zomaar in mijn eigen tuin.

Kom jij nog helpen?

Meneer Schrijfhart komt naar binnen, hij kan wel wat hulp gebruiken. Met hulp van vrienden gaan we verder. Het klusje moet geklaard en dat gaat samen beter dan alleen.

10 gedachten over “Het antwoord is te vinden in mijn tuin”

  1. Mooi hoe je het snoeien en loslaten vanuit de natuur naar je eigen leven leidt, ook het leven is loslaten, zeker momenteel voor jullie en toch ook doorgaan. Altijd op je weg door het leven heen zul je her en der snoeien met soms hele nare en pijnlijke periodes. Sterkte ❤️

    Beantwoorden
    • Dank je Ellie. Hoe moeilijk ook, het is vaak door moeilijke periodes heen dat we groeien naar een mooiere, verbeterde versie van onszelf. Het hoort bij het leven. Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: