Het leven is een klucht die elk moment in een nachtmerrie ontaarden kan

Het leven is een klucht die elk moment in een nachtmerrie ontaarden kan

Maarten 't Hart

Badend in het zweet schrik ik wakker

Mijn hart klopt zo hard en snel dat het even duurt voordat ik besef dat het vreemde geluid uit mijn eigen lichaam komt. Mijn wangen zijn nat van de tranen en ik ben compleet in paniek. Terwijl ik probeer bij te komen van een nachtmerrie slaapt mijn (v)echtgenoot heerlijk door.

Gelukkig heb ik zelden een nachtmerrie

Ik durf zelfs te beweren dat er jaren voorbij gaan zonder nare dromen. Heftig als je er wel regelmatig last van hebt want de impact is enorm. Ik ben er zo van uit mijn doen dat ik eigenlijk niet meer durf te gaan slapen. Die angst blijkt niet ongegrond want als ik uiteindelijk toch weer in slaap val gaat de nachtmerrie gewoon verder. Weer word ik wakker met een heftig bonzend hart en een onbestemd gevoel van dreiging die zelfs op de dag nog zal aanhouden.

De betekenis van dromen

Hoewel ik mezelf niet als zweverig type beschouw, ik ben behoorlijk nuchter van aard, geloof ik wel dat dromen een betekenis kunnen hebben. Deze droom heeft zo’n indruk gemaakt dat ik me afvraag of dat nu ook het geval zou zijn.

De droom

Er kwam politie aan de deur. De vrouwelijke agent was alleen en liep met me naar de keuken. Ze legde een steen op mijn aanrecht. De steen was verpakt in een krant met daar omheen een touw gewikkeld. Ze vertelde me dat er iets ergs met mijn zoon was gebeurd, dat hij naar het ziekenhuis in Nijmegen was gebracht en dat ze geen idee had hoe hij eraan toe was. Ik vroeg of hij met de steen was geslagen. Ze keek me verbaasd aan, keek nog eens naar de steen en vroeg waarom ik dacht dat die steen er iets mee te maken had. Ze had namelijk geen idee wat er gebeurd was, ze wist alleen dat het heel erg mis was.

Verschillende elementen

De droom lijkt zo op het eerste gezicht niet echt heel eng, ik heb het wel als heel erg beangstigend ervaren. Na wat Gegoogle heb ik de betekenis van de verschillende elementen van mijn droom opgezocht. Daar wordt je dus niet echt veel wijzer van. De uitleg is zo algemeen dat je er alle kanten mee op kan.

Politie:

Wanneer je droomt over de politie, duidt dit op een falen om plichten of beloftes na te komen. De politie symboliseer tevens struktuur, regels en controle. Een meer directe interpretatie is dat de politie je waarschuwt om roekeloos gedrag te vermijden.

Steen:  

Stenen symboliseren kracht, eenheid en onwrikbare overtuiging. In bepaalde culturen hebben sommige stenen hebben een heilige of magische betekenis. Voor moslims bijvoorbeeld is de zwarte steen van Mekka een medium om rechtstreeks met God te communiceren. Stonehenge heeft ook een belangrijke sprituele betekenis. Als je droomt over stenen kan dit ook duiden op morele kwesties en/of schuldgevoel.

Krant: 

Een droom over een krant geeft aan dat een nieuw inzicht zal opkomen voor een probleem dat je in gedachten had. Je bent op zoek naar kennis en oplossingen voor een probleem. Een andere droomuitleg is dat je je wat meer mag laten gelden en zeggen wat je denkt. Een droom waarin je een krant probeert te lezen, maar daar niet in slaagt, duidt op het mislukken van een onzekere onderneming of dat je reputatie in gevaar is.

Touw: 

Als je droomt over touw, symboliseert dit je verbintenis en hechting met anderen. Het touw geeft tevens aan wat je relatie bijeenhoudt.

Ziekenhuis: 

Wanneer je droomt over een ziekenhuis, symboliseert dit je behoefte om je fysieke- of mentale gezondheid te (her)vinden. Je zou nodig terug moeten keren naar de normale dagelijkse gang van zaken.

Ongeluk: 

Als je droomt dat je een ongeluk meemaakt, duidt dit op opgehoopt schuldgevoel waar je jezelf onbewust voor straft.

(bron: Droominfo)

Inmiddels begrijp ik de achtergrond van mijn nachtmerrie wel. Het heeft een heleboel met stress te maken en mijn bezorgde moederhart dat het zo onvoorstelbaar moeilijk heeft met loslaten

Angst om te gaan slapen

De nachtmerrie heeft zoveel impact dat ik de avond erna bijna niet durf te gaan slapen. gelukkig zijn er manieren om van je nachtmerries af te komen.

“In de Talmoed, het heilige schrift van de Joden, staat geschreven: ‘Heb je een kwade droom, vertel het iemand en die moet zeggen: het zal goed zijn.’
Door je droom te delen, doorbreek je het eenzame gevoel en dit kan voorkomen dat je wéér zo’n nare droom krijgt.” (bron Margriet)

Inspiratie

Het zou zo maar kunnen dat ik deze nare droom nog eens gebruik als inspiratie voor een spannend verhaal. Ik ben toch wel benieuwd waarom deze agent alleen komt en eigenlijk niets zinnigs te vertellen heeft en waarom heeft ze die steen bij zich?

Ja ik voel de kriebels al, hier zit een verhaal aan te komen…

BewarenBewaren

4 gedachten over “Het leven is een klucht die elk moment in een nachtmerrie ontaarden kan”

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: