Hoe storm bestendig ben jij?

Stilte voor de storm

Afgezien van de diepe snurk geluiden die uit de bench opstijgen is het opmerkelijk stil in huis. Buiten klettert de regen in een afwisselend ritme tegen de ramen. Struiken en bomen dansen op hetzelfde ritme heen en weer. De storm die over het land trekt hoort eerder bij de herfst dan bij het voorjaar. Toch past dit weer prima bij de situatie waarin ik me op dit moment bevind.

De ‘inner circle’

Hopelijk heb je net als ik een ‘inner circle’ of in goed Nederlands een binnenring. In je binnenring bevinden zich de mensen die er echt toe doen, familieleden, vrienden of een combinatie van die twee. Het maakt niet uit waar je bent, wat je aan het doen bent, hoe veel het je kost of wat je moet doen of laten. Als de mensen uit je ‘inner circle’ je nodig hebben, dan ben je er voor ze en zij voor jou.
In mijn ‘inner circle’ woedt een enorme heftige storm.

Ik ben geen superheld

Drie personen uit mijn ‘inner circle’ kwamen in een tijdsbestek van een week in het ziekenhuis terecht. Alle drie met zeer ernstige klachten. De een kreeg met spoed een zware operatie en belandde op de IC. Voor de ander moest met spoed 112 gebeld worden vanwege hartfalen, iets wat je totaal niet verwacht bij een jongeman van twintig jaar. Uiteindelijk werd ook mijn lieve mams met spoed opgenomen met een lang revalidatie traject voor de boeg.
Alle drie lagen ze in het ziekenhuis en alle drie in een andere plaats. Één zelfs helemaal aan de andere kant van het land.

Familiebanden

Ik wil er voor alle drie zijn en dat gaat dus niet. Ik ben ook maar een heel gewoon mens, ik kan maar op één plek tegelijk zijn. Gelukkig maak ik deel uit van een hechte familie. De taken en het bezoek werden verdeeld. Zo goed en zo kwaad als het gaat bevechten we deze storm met elkaar. Praktische hulp, maar ook bij elkaar uithuilen, elkaar moed inpraten.

Liefde overwint alles

Naast onze familie zijn er ook nog buren, vrienden, collega’s die steunen, luisteren, en praktisch willen helpen. Het is zo waardevol om te zien dat je terug kunt vallen op mensen die dat niet verplicht zijn, maar die uit liefde, empathie en zorgzaamheid, iets voor een ander willen doen. Om ook maar meteen een lans te breken voor de mensen die in de zorg werken. Je zult mij er niet over horen klagen. Ik zie hardwerkende mensen, die hun uiterste best doen voor de patiënten. Die ondanks de hoge werkdruk, de tijd nemen om naast de patiënt te gaan zitten en een luisterend oor te bieden: “praat maar, huil maar, het geeft niet”.
We putten zoveel steun uit al die lieve mensen om ons heen. Het bewijst weer eens dat je met liefde  zoveel meer kunt bereiken.

Na regen komt zonneschijn

Inmiddels gaat het met iedereen weer een stukje beter. Er komt weer wat ademruimte. Kleine lichtpuntjes verschijnen aan de horizon, we strekken ons ernaar uit. Met elkaar zullen we deze storm weerstaan. We zullen de schade die door de storm is aangericht niet allemaal ongedaan kunnen maken. We kunnen wel weer beginnen met opbouwen. Het leven zal niet meer hetzelfde zijn, maar of het daardoor minder mooi is?

BewarenBewaren

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.