Hoe de wiskundeleraar, via de Suske en Wiske mij de liefde voor literatuur bijbracht

Kinderen lezen geen boeken meer

Een klein nieuwsbericht dat meteen mijn aandacht trok. Als schrijver en boekenaddict komt zo’n bericht hard binnen. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat kinderen tegenwoordig niet meer zouden genieten van mooie verhalen.

Ik zat op een kleine middelbare school. Rond de tweehonderd leerlingen slechts. Iedereen kende elkaar en we konden zonder pasje en zonder gefouilleerd te worden naar binnen en buiten lopen. We waren bekend bij onze naam en niet met een nummer.
Een handjevol leerkrachten gaf er les en bijna allemaal met een enorme liefde voor hun vak.

Ik heb altijd van verhalen gehouden. Mijn moeder las mij en mijn broertje elke dag voor en toen ik eenmaal zelf kon lezen waren de boeken niet meer aan te slepen.

Toch dank ik mijn liefde voor de literatuur vooral aan mijn wiskundeleraar en de Suske en Wiske.

Onze leraar Nederlands was langdurig ziek en voor onze klas werden zijn lessen overgenomen door de wiskundeleraar. Een bijzondere man, een wilde bos rode krullen en een dito baard waar de leden van ZZ-top jaloers op zouden zijn geweest. De man had een bijzonder gevoel voor humor en kan het beste als excentriek worden omschreven.

Nederlands was niet zijn vak maar hij gaf het met liefde. Met liefde en met oog voor de belevingswereld van pubers.
Als eerste mochten wij ons lesboek voortaan thuislaten. Wij leerden alliteratie, flash back/flash forward, contaminatie en al die oninteressante stijlfiguren uit de Suske en Wiske. We plozen de teksten helemaal uit. Spelletjes maakte hij ervan en wie de meeste stijlfiguren uit de tekst kon halen, kreeg een ijsje of chocolade als prijs.
De verplichte boekenlijst mochten we ook links laten liggen. Wolkers, Reeve het kon ons als tieners toen ook al niet boeien.

Van onze wiskundeleraar kregen we alle vrijheid om een boek uit te kiezen dat we leuk vonden. Het hoefde niet eens een Nederlandse schrijver te zijn. Want lezen, zo redeneerde hij, doe je voor je plezier.

Nog een voordeel, er waren vaak ook geen kant en klare uittreksels van de boeken die we uitkozen en je moest dus wel zelf in de tekst duiken.

Het begint dus met boeken lezen die je leuk vindt. Als lezen leuk is en geen verplichting dan komt de verfijning vanzelf. Je smaak ontwikkelt zich met de jaren.

Maar ook steeds minder volwassenen lijken nog boeken te kopen.

Hoe komt het toch dat boeken zo aan populariteit lijken te verliezen?

Het zal vast een combinatie van factoren zijn. De enorme hoeveelheid informatie die dagelijks tot ons komt. We hebben het zo druk met leven, we komen tijd te kort. Ebooks zijn voor een beetje computergebruiker makkelijk illegaal te downloaden.

Uitgeverijen hebben ook een aandeel in het geheel. De overkill aan Bekende Nederlanders doet RTL inmiddels al de das om. Ook in de boekhandel zie ik veel te veel boeken met, door of over BN’ers of buitenlandse VIP’s.

De echte liefhebbers zitten er niet (meer) op te wachten, die willen gewoon mooie verhalen.
Boeken die met liefde voor het verhaal zijn geschreven, niet voor de pegels. Dat verschil merken lezers echt wel. Nieuw talent krijgt nauwelijks een podium meer. Boeken die het goed doen worden massaal nagedaan en de boekhandel vult zich met meer en meer van hetzelfde.

Geen wonder dat de lezer afhaakt.

Dus uitgeverijen meer ruimte voor vernieuwing en een frisse wind door het boekenlandschap. Geef de onbekende schrijvers een kans en de lezers een nieuwe smaak.

Mijn manuscript is in de maak, zorgen jullie dat je er tegen die tijd klaar voor bent?

BewarenBewarenBewarenBewaren

8 gedachten over “Hoe de wiskundeleraar, via de Suske en Wiske mij de liefde voor literatuur bijbracht”

 1. Admiring the hard work you put into your site and detailed information you offer. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed material. Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

  Beantwoorden
 2. Wat een mooie ode aan het lezen, het boek én je wiskundeleraar, Sonja! Inderdaad is ‘eenheidsworst’ het beste vertegenwoordigd in de winkels. Jammer. Dat het als beginnend auteur lastig is een manuscript onder de pannen te krijgen, ook jammer! Hopelijk gaat het te zijner tijd voor jou en je manuscript soepeltjes.

  Beantwoorden
 3. Goed statement!
  Ik heb ook al eens geschreven over de eenheidsworst in de boekenwinkels. Slechts een enkele boekenwinkel durft zich er tegen te verzetten.
  Maar in een markt waar de uitgever bepaald met kortingen welk boek mag liggen in de boekenwinkel, is het een lastig verhaal. De boekenwinkel denkt haar hoofd boven water te kunnen houden door voor ‘veilig’ te kiezen. En slaat hiermee de plank (onder druk van de uitgever) volledig mis.
  Kinderen lezen best wel veel en, gelukkig, is er ook veel leuks te vinden voor hen. Vooral in de bieb. Daar zou een eigenaar van een boekenwinkel eens een dag moeten toeven.
  Ik ben in Amerika en Engeland geweest en zag daar een veel grote diversiteit aan boeken in winkels. (Ook in andere landen) Daar durft men het wel en met succes want ik zag alleen maar drukte in de winkels.
  Het is ook een teken aan de wand dat een goede kennis van mij, Marieke Nijkamp, hier geen voet aan de grond kreeg bij de uitgevers, van nood haar manuscript in het Engels schreef en nu de bestselling youth-fantasy novel heeft van Amerika. Daar is ze een ‘popster’.
  Grote uitgevers hier graven hun eigen graf op de lange termijn en ze hebben niet eens door dat ze er al half in liggen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: