Ik ben gek op zaad

Ja je leest het goed ik ben gek op zaad, zaden om precies te zijn. Mevrouw Schrijfhart is namelijk een enthousiast moestuinierder. Vorig jaar schreef ik er al eens over en inmiddels heb ik heel wat bijgeleerd.

Die groene vingers zijn bij mij niet vanzelfsprekend. Geboren en opgegroeid in de mooiste Rotstad van dit land, namelijk Rotterdam heb ik dat niet van huis uit meegekregen. Mijn moeder was ook een rasechte Rotterdammert, mijn vader kwam wel van het platteland. Ouddorp om precies te zijn. Mijn opa en oma waren overigens geen boeren. Mijn opa was elektriciën en bekend als Klaas van ‘t licht. De mooiste bijnaam ooit. Oma was huisvrouw en vooral moeder van maar liefst twaalf kinderen. Ze woonden met zijn veertienen in een huis dat nog geen derde was van het huis dat ik nu bewoon. Gelukkig was er wel een flink stuk grond bij het huis. Opa had dieren; geiten, varkens, kippen, duiven, konijnen, ganzen en er liepen regelmatig paarden op de wei. Oma had een moestuin.

Stads snobisme

Ik had er niets mee, met het plattelandsleven. De dieren vond ik wel leuk maar die moestuin heeft nooit mijn belangstelling kunnen wekken. Sterker nog, alles wat oma vanuit haar moestuin als avondeten serveerde werd met door mij met argusogen bekeken. Niet dat ik een moeilijker eter ben of was. Mijn moeder had de instelling dat als zij de moeite had gedaan om te koken, wij de moeite moesten doen om het op te eten. Mijn oma ging zelfs nog een stap verder. Als je liet weten iets niets niet te lusten, kreeg je zonder pardon een schep extra, onder de mededeling dat je het dan niet nog niet had leren waarderen. Zowel mijn moeder als mijn oma konden overigens lekker koken dus daar lag het echt niet aan.
Mijn scepsis had te maken met de angst nog een of ander beestje in het eten aan te treffen, want aan gif deed oma niet. Bovendien werd alles in het hetzelfde diepe bord geschept. Lekker prakken en daarna de pap in hetzelfde bord. Dus met mijn stadse snobisme stond ik na de hoofdmaaltijd op om mijn bord af te spoelen voordat oma de pap erin kon scheppen. Nog altijd gruwel ik van ‘stukjes’ in mijn vla.

Hoe zit het nu met dat zaad

Het zal aan de afwezigheid van mijn belangstelling hebben gelegen maar in mijn beleving had oma geen kweekkas en heb ik nooit ergens kweekpotjes met zaad zien staan. Bij mij staan er wel diverse potjes met zaad te broeien in de vensterbank. Heb ik bakjes met vochtig keukenpapier met daartussen zaden om te wellen. Buiten staan kweekpotjes onder glas. Ik vind het heerlijk, ‘s ochtends loop ik mijn rondje om alles te besproeien en te kijken of er al iets boven de grond piept.
Enthousiast struin ik zaad leveranciers af op zoek naar bijzondere groenten en kruiden.
Een mens kan veranderen of zit het dan toch in mijn DNA?

zaad opkweken en wellen
wellen-broeien-kweken

De kruidentuin is lastig

Kruiden van zaad opkweken blijkt lastig, het advies is om gewoon plantjes te kopen en die verder op te kweken. Dat heb ik vorig jaar ook gedaan met de munt en de basilicum maar erg veel voldoening geeft dat niet. Dus ben ik het toch weer aan het proberen.
De basilicum en de salie beginnen al echte plantjes te worden, de rest wil nog niet zo. De temperatuur werkt ook niet echt mee, dus moet ik meer geduld hebben. Hoewel ik vanmorgen zag dat de koriander met een minuscuul klein groen puntje boven de grond uit kwam.

koriader van zaad naar plant
Goed kijken, daar komt de koriander

Zaad verzamelen

Zoals met mij ADD brein wel vaker gebeurd zit er ook geen rem meer op. Sta ik Spaanse pepers te snijden voor het avondeten, vind ik het ineens zonde om die zaden weg te gooien. Ik heb ze dus gespoeld, gedroogd en daarna opgekweekt én met succes. Mijn plant bleef pepers geven tot ver in december. Trots dat ik daarop was. Mijn eigen zaad opgekweekt, dat is nóg leuker dan zakjes zaad kopen.

tijm zaad plant
De tijm begint al echt ergens op te lijken

Waar die omslag ineens vandaan gekomen is laat zich raden. Is het omdat ik in een andere levensfase zit? Mijn lijf kan geen zaad meer omzetten in een compleet nieuw mens dus dan gaan we maar voor planten in plaats van voortplanten? Ik heb geen idee, maar ik geniet er enorm van. Bovendien is zo’n moestuin helemaal niet suf maar uiterst sexy.

Zonder enige terughoudendheid kan ik ‘s avonds zeggen dat ik nog even naar buiten ga om te seksen. Wie weet schrijf ik daar de volgende keer wel een blog over.

18 gedachten over “Ik ben gek op zaad”

 1. Hier verschijnen er ook allemaal doosjes met zaadjes. Ik krijg dan te horen wat er zoal uit moet komen. Het is – oh droefenis – aan mij in het geheel niet besteed. Wat dan natuurlijk absoluut niet wil zeggen dat ik het stukje van je niet met plezier en interesse heb gelezen.

  Beantwoorden
 2. Ik kreeg deze week van die kleine leuke potjes gratis bij de Lidl. Zo’n 9 stuks heb ik nu in een eierdoos gezet. Elke dag even een beetje water erop sproeien en nu geduldig afwachten. 🙂

  Beantwoorden
  • Is blijkbaar echt iets van toen. Ik gruwel ervan. Ik houd al niet van prakken, je eten wordt zo’n onaantrekkelijke brei. Maar dank je wel voor je reactie en dat ik weer eens wat van je hoor. Is alweer even geleden. Verder alles goed met jou en Moon?

   Beantwoorden
   • Ik ben dan weer wel van het prakken hahaha
    Hier gaat alles goed met ons en genieten nog steeds van en met elkaar ❤️
    Als alles weer een beetje op de rit is vwb corona kunnen we misschien weer eens iets afspreken

    Beantwoorden
    • Fijn om te lezen. Lekker gesetteld in jullie nieuwe stek? Als die Corona achter de rug is moeten we dat zeker weer eens doen. Ik heb straks wel een waanzinnig drukke agenda want ik zeg dat tegen zoveel mensen. Denk dat ik daarin niet allen sta. We hebben heel wat in te halen.

     Beantwoorden
 3. Tomaten plantjes gehad op balkon met Ja je leest het goed tomaat eraan.
  Dat was net niet genoeg voor een salade
  In mijn kindertijd een schooltuintje gehad. Je begon een verdeling te maken in je tuintje en dan zaaien. Ging er graag naar toe en trots als we met een tas met groente mee naar huis konden nemen.

  Beantwoorden
  • Oh ja die schooltuintjes. Die heb ik ook nog gehad. Daar had ik me toch een hekel aan. Ik vond het maar een hoop gedoe en dan kwam ik thuis met de look van de peen. Het enige wat echt succesvol was, de tuinkers wat je ermee moest ik had geen idee. Er is in de loop van de jaren best het een en ander veranderd bij en in mij. Zo blijkt maar weer.

   Beantwoorden
 4. Vroeger een volkstuin gehad in Schiedam. 30 jaar terug. De tweede benelux was er nog niet, maar ik moest daar wel weg vanwege de aanleg daarvan.

  Daarna eigenlijk niet echt meer iets mee gedaan. Af en toe een tomatenplant in de tuin. Maar that’s it. Oh ja, inhoud nog wel eens cactussen opgekweekt, maar daar ben ik niet geduldig genoeg voor. Te traag project, dus mislukt.

  Verder heb ik niets met zaad. ‍♂️

  Beantwoorden
  • Hé Machinman,
   Goedemorgen en wat leuk om je hier ook tegen te komen.Eerlijk is eerlijk ik ben een erg luie én ongeduldige moestuinierder. Ik heb daarom gekozen voor het systeem van de Makkelijke Moestuin (geen reclame, gewoon een tevreden klant). Dus niet spitten, bemesten en andere lastige, zware of vermoeiende klussen. Elke dag vijf minuten pielen met die plantjes en meer niet. Ondanks dat erg bevredigend om te doen dus. Mijn kruidentuin is het lastigste en het zou zo maar kunnen dat ik daarom gewoon plantjes koop en die gezellig in een pot zet.

   Het moet niet té ingewikkeld gaan worden uiteraard.

   Beantwoorden
 5. Leuk hè, zo’n eigen moestuintje. In mijn eigen tuin hoop ik ook weer een bak te hebben voor sla en nog zo het een en ander en de tomaten en paprika’s gaan dan weer in een grote pot. Er kan niet zoveel op het park. Nu heb ik in twee potten bijen-en vlinderzaad gestrooid en de groene puntjes zijn er al! Maar dat vochtige keukenpapier begrijp ik niet goed, wel het folie, maar ben niet te oud om te leren…

  Beantwoorden
  • Hoi Ellie,

   Bijen en vlinderzaad zijn ook erg leuk om op te zien groeien en het levert als het goed is weer leuke nieuwe vriendjes op. Wat dat vochtige keukenpapier betreft. Daartussen zitten zaadjes om te wellen. Een beetje het idee wat we vroeger op school deden met een bruine boon in vochtige watten. Eerst een worteltje kweken en dan pas de aarde in. Ik werk met het systeem van de Makkelijke Moestuin en dan gaat het op deze manier. Heel erg van deze tijd. Weinig inspanning en veel resultaat. Compleet met App voor de telefoon. Krijg ik elke dag een berichtje met de ‘zorgtaken’ voor die dag.

   Past heel goed bij mij. Ik ben nogal gemakzuchtig en ongeduldig

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: