Innerlijke dialoog

Zoals ik in het artikel van vorige week al schreef, ik journal in mijn MTN en ik heb verschillende soorten journals. Vandaag een pagina uit mijn Art Journal. Dat is waar ik echt het meest onzeker over ben. Art is vertaald naar het Nederlands het woord kunst. Om mijn creatieve geknutsel nu kunst te noemen gaat wellicht wat te ver (zie onderstaande foto). Dat is dus precies waar het deze keer over gaat, die innerlijke dialoog. Die interne criticus (mijn tante Bets) die echt overal commentaar op heeft.

Art Journal
Inkt, stempels en handschrift

Het is nooit goed genoeg

Meestal begin ik met een quote of stelling in mijn hoofd als leidraad. Ik verzamel papier, stickers, foto’s of pak kleurpotloden, stiften of aquarel, maar net waar ik zin in heb. Geen vastomlijnd plan in mijn hoofd en toch valt het resultaat altijd tegen. Hoe kan dat als er geen eindresultaat vast staat? Wat is het dan wat tegenvalt, in vergelijking met wat? Vragen waar geen antwoord op is, simpelweg omdat het nergens op slaat. Art Journaling gaat helemaal niet om het resultaat maar om het proces van creëren. Het is de dialoog in mijn hoofd die er een negatieve ervaring van maakt.

Die dialoog is trouwens gewoon een monoloog

Er is meestal geen tegengeluid, de kritiek wordt klakkeloos aangenomen als zijnde feiten. De laatste tijd ben ik bezig met het corrigeren van mijn Mindset. De manier waarop ik denk. De dingen die ik onbewust tegen mezelf zeg.
De quote van deze week is dan ook: ‘Geloof niet alles wat je denkt’. Geef die innerlijke criticus eens een weerwoord. Ga er tegenin en verander de manier waarop je tegen jezelf praat.

Mijn coach heeft daar een geweldige tip voor

Steeds weer als die negatieve dialoog in je hoofd zich opdringt, vraag je dan eens af, zou ik ook zo tegen mijn kind, vriendin, collega, of vul maar in, praten? Wedden dat het antwoord nee is. Natuurlijk ben je tegen een ander niet zo gemeen. Dat bewaar je voor jezelf. Dus de opdracht voor deze week is:

Dialoog met een vriendin

Hoe ik deze pagina gemaakt heb

Wat heb ik gebruikt:

  • Snippertjes papier, die symbool staan voor al die negatieve gedachten die ik nog te vaak over mezelf heb.
  • Lijm, ik heb decoupage lijm gebruikt. Die is lekker dun en droogt transparant op. Als je dat niet hebt kun je ook gewone knutsellijm gebruiken en eventueel wat verdunnen met water.
  • Stickers, gewoon wat ik voorhanden heb en naar mijn mening goed bij de rest past
  • Washi tape, wie kan er zonder?
  • Een label, uit een oude Flow gehaald, voor de quote zodat die alle aandacht krijgt.
  • vulpen met inkt in een bijpassende kleur
Innerlijke dialoog, Art Journal spread
foto door S. Grinwis

De linkerpagina

De decoupagelijm smeer ik royaal uit over de pagina, waarna ik de snippertjes papier als mozaïek opplak. Ik kijk regelmatig met wat afstand naar de compositie zodat ik een mooie verdeling krijg. Als ik tevreden ben laat ik het eerst goed drogen. Dan plak ik er een groter stuk papier overheen. Met letterstickers plak ik het woord thoughts (gedachten) erop. Het label beschrijf ik met mijn vulpen en plak ik vast met een metalen versiering die nog had liggen. Ik plak er nog wat stickertjes bij en dan is deze pagina klaar.

De rechterpagina

Ik plak eerst een stuk papier met een sticker rechts bovenin voor het evenwicht in de compositie. Ik plak hier en daar een sticker of wat washitape. Ik check of er genoeg inkt in mijn pen zit en dan ga ik schrijven. Geen moeilijke zinnen of teveel aandacht voor cadans. Het is een tussenvorm van verhalend en freewriting. Het tegen woord op de stem van mijn innerlijke criticus zodat die negative monoloog daadwerkelijk een dialoog wordt, waarbij positiviteit de overhand krijgt.

snippers als negatieve gedachten

Het is klaar en ik ben tevreden, niet persé vanwege het resultaat maar vanwege de stappen die ik maakte om tot dit resultaat te komen. Ik werk tenslotte niet voor niets in een Travelers (reis) Noteboek (notitieboek).

Sonja Grinwis signatuur

6 gedachten over “Innerlijke dialoog”

  1. Bij mij zijn het de stemmetjes die me proberen angstig en onzeker te maken, maar het lukt me de laatste tijd gelukkig steeds beter ze een schop onder ‘hun kont’ te geven en zo weer als vanouds vrijuit te creëren.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: