Inspiratie kun je heel makkelijk opwekken want een writers block bestaat niet

Waar haal jij je inspiratie vandaan en heb jij nooit last van een writers block?

Het zijn vragen die elke schrijver, professioneel of amateur, regelmatig krijgt. Inspiratie is voor veel mensen een ongrijpbaar, bijna mysterieus fenomeen. De angst voor een writers block of schrijfblokkade is naar mijn idee geheel onterecht.

Inspiratie krijg je niet, het is er gewoon. Kijk om je heen, luister, ruik, proef, voel. Kortom Leef! In alles om je heen zit inspiratie. Natuurlijk weet ik ook niet precies hoe het werkt. Hoe al die indrukken die je iedere dag opdoet zich vertalen in een verhaal. Daarin zit het mysterie, in die vertaalslag.

De geur die je doet denken aan de kippensoep van oma. Je proeft de soep als het ware weer en die herinnering neemt je mee terug in de tijd. De keukentafel, de hele familie bij elkaar, ome Henk met zijn sterke verhalen van toen hij nog op de grote vaart zat.

De kip en het ei

’s Avonds in bed lukt het niet om in slaap te komen. Er vormen zich zinnen in je hoofd. Een man op leeftijd koopt op een goede dag een paar kippen. Deels voor de eieren, deels voor de gezelligheid. Één van de kippen is nogal aanhankelijk en volgt hem de hele dag. Er ontwikkelt zich een bijzondere band tussen de man en de kip. Op een zekere dag is de kip verdwenen uit het nachthok en de man begint een zoektocht naar zijn favoriete kip. Tijdens zijn zoektocht ontmoet hij een vrouw die hem verteld over een bende kippendieven die actief zou zijn in de regio. Ineens heb je een verhaal.

Opwekken van creativiteit

Het is echt niet zo moeilijk om je creativiteit op te wekken. Ik geloof namelijk dat elk mens creatief is. Zo zijn we nu eenmaal gemaakt. We moeten de hele dag door keuzes maken en problemen oplossen, dat lukt alleen als je creatief kunt denken.  Zoals met elke vaardigheid die we ons eigen willen maken of waar we beter in willen worden, oefening baart kunt.

Begin gewoon met schrijven, pen op papier en opschrijven wat er in je opkomt. Een vooraf bepaalde tijd of aantal pagina’s. Het resultaat doet er helemaal niet toe. Het hoeft nergens op te slaan er hoeft geen verband in te zitten, gewoon alles wat in je opkomt zet je op papier. Je zult merken dat je als vanzelf toch een bepaalde richting opgaat. Laat het gewoon gebeuren. Zodra je klaar bent met schrijven, leg je weg. Niet terug lezen, en al helemaal niet gaan schrappen of verbeteren. Je laat het lekker met rust.

Wat ik ook heel fijn vind is tekenen. Ik ben er niet echt goed in, maar dat geeft dus niet. Niet piekeren, niet gefocust op resultaat, gewoon plezier hebben in wat je aan het doen bent, zelfs al zou je het resultaat na afloop weggooien.

Door creatief bezig te zijn stimuleer je je hersenen om creatief te gaan denken en hoe meer je oefent, hoe makkelijker het wordt. Zo simpel is het dus.

Maar hoe zit het dan met een writers block?

Daar is hij dan, het beruchte writers blok. Je zit muurvast in je verhaal, het wil gewoon niet lukken het verhaal goed op papier te krijgen. Je hebt werkelijk geen idee hoe je verder moet. Gefrustreerd loop je weg bij je pc of smijt je het notitieblok in de hoek.

Niet doen, de kunst is om nu niet in paniek te raken. Lukt het niet om het verhaal goed op papier te krijgen, dan schrijf je gewoon een slechte alinea of twee of een heleboel. Gewoon door blijven schrijven, je kunt het allemaal weer aanpassen, veranderen, verwijderen en herschrijven. Door stug door te blijven schrijven zul je merken dat het op een zeker moment ineens weer wel lukt. De aanhouder wint.

Ik geloof dus niet in een writers block. Zolang je het voor elkaar krijgt om je pen over het papier te laten gaan of de toetsen van je keyboard aan te slaan kun je dus doorgaan. Zelfs als dat niet kan dan nog moet je doorgaan, desnoods gebruik je de dicteerfunctie van je computer. Dat het nergens opslaat of dat het bar slecht is, maakt echt helemaal niets uit. Doorzetten, volhouden, je zult zien dat het uiteindelijk wel lukt.

Het is wel belangrijk dat je voor afwisseling zorgt. Maak even een wandeling of ga in een andere omgeving schrijven. De gouden regel is dat je lichamelijke inspanning afwisselt met geestelijk ontspanning. Geestelijk inspanning wissel je af met lichamelijke ontspanning. Zorg voor een goede balans en dan komt het uiteindelijk goed.

Niet alleen voor schrijvers

Het aanspreken van de creativiteit is niet alleen belangrijk voor schrijvers of andere kunstenaars. Ieder mens heeft er baat bij. Door op een creatieve manier bezig te zijn, blijven je hersenen actief. Je gebruikt beide hersenhelften en er worden belangrijke verbanden gelegd. Het is een belangrijk proces om de enorme hoeveelheid prikkels die dagelijks bij ons binnenkomen te verwerken. Door creatief bezig te zijn houden we onze hersenen gezond.

BewarenBewaren


5 gedachten over “Inspiratie kun je heel makkelijk opwekken want een writers block bestaat niet”

 1. Af en toe even iets wegleggen doe ik zeker wel. Als ik door zou blijven schrijven, blijft me dat irriteren. Dat wil ik natuurlijk ook niet. Het moet wel een beetje gezellig blijven thuis. Daarnaast schrijf ik mijn ideeën wel op hoor 🙂

  Beantwoorden
  • Hartelijk dank voor je reactie mckleuver,

   Een stukje wandelen of fietsen helpt mij altijd heel goed. De ideeën die dan op komen borrelen spreek ik in op mijn telefoon. Zo houd ik zelf de regie over mijn gedachten en kan ik de rust bewaren.

   Beantwoorden
   • Ik probeer her en der wat dingetjes op te schrijven. Meestal typ ik het dus in de notities op mijn telefoon. Maar met pen en papier kan natuurlijk ook 🙂

    Beantwoorden
 2. Sonja ik ben het helemaal met je eens: blijven schrijven, soms vloeit het verhaal op papier, een andere keer met horten en stoten. Het maakt niet uit, zolang je maar geniet. En de afwisseling die je benoemt is ook belangrijk. Ik heb gisterenavond en vandaag geschreven en merk dat ik nu een tijdje wat anders moet gaan doen. Buiten lopen, frisse lucht.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Inhoud is beschermd !!
%d bloggers liken dit: