Internettrollen, de online junkies

Vanuit het niets word ik meegesleurd naar een plekje verderop, buiten gehoorafstand van de groep. Ik vind het nogal onbeschoft omdat ik mijn belager helemaal niet ken. Nooit eerder gezien of gesproken. De persoon in kwestie blijkt niet bepaald behept met goede sociale omgangsvormen want zonder zich voor te stellen of enige vorm van introductie krijg ik meteen de wind van voren.

‘Nogal oppervlakkig hè? Een beetje over de inhoud van een flesje nagellak gaan zeuren terwijl er echt wel grotere problemen in de wereld spelen!’

‘Eh, waar heb je het over?’

‘Alsof je dat niet weet. Dit land gaat helemaal naar de klote en mensen zoals jij kiezen ervoor om de andere kant op te kijken of ben jij ook zo’n linkse gekkie die denkt dat het allemaal wel meevalt met de dreiging van die @#*>@ islamieten? Typisch een moslim-knuffelaar. Zeker vergeten dat onze opa’s en oma’s tijdens de Tweede Wereld oorlog hun leven op het spel hebben moeten zetten zodat wij nu in vrijheid kunnen leven?’

Mocht je nu met gefronste wenkbrauwen je afvragen wat dit voor absurd gesprek is, dan zit je vast niet op Twitter. Het maakt de laatste tijd echt niet uit wat je op dat medium plaatst er is altijd wel iemand die er een politiek standpunt op los wenst te laten. Mensen die jij niet volgt, die jou niet volgen en vanuit het niets al hun boosheid en idiote dogma’s over je uit storten. Soms als antwoord, op een geplaatste Tweet, maar veel vaker in een persoonlijkt bericht.

Er is inmiddels zelfs een weinig flatteuze benaming voor deze mensen: internettrollen.

Internettrollen zijn er in verschillende soorten. Zo zijn daar de politieke trollen die zowel in het linkse als in het rechtse kamp te vinden zijn. Zoals gezegd elk onderwerp leent zich voor hun politieke opvattingen. Ze zijn standaard boos en altijd wordt de Tweede Wereld oorlog erbij gehaald. Dan zijn er ook de internettrollen die altijd precies een tegenovergestelde mening als jij hebben en met de meest onlogische redeneringen hun gelijk willen krijgen. De ergste groep zijn de internettrollen die er alleen op uit zijn om zoveel mogelijk boze reacties los te maken. Zij verenigen zich in een zogenaamd trollen-leger. Een van de trollen begint met een walgelijke reactie onder een Tweet en zodra er een of meerdere verontwaardigde reacties komen gaat het hele leger er op af om het vuur nog verder op te stoken. Trots delen ze de reacties die ze uitlokken als ware trofeeën op hun tijdlijn.

Deze internet ‘helden’ opereren uiteraard anoniem. Een schuilnaam en een vaag, van het internet geplukt plaatje als, profielfoto en de lafaards kunnen ongestoord hun gang gaan. Prachtig materiaal voor psychologen en gedragswetenschappers maar ik heb er geen behoefte aan.

In het verleden heb ik me (helaas) ook wel eens laten verleiden tot het aangaan van een discussie of het reageren vanuit oprechte emotie. Tot ik realiseerde dat ik ze juist beloonde voor hun walgelijke gedrag. Internettrollen zijn gewoon online junkies. Verslaafd aan de aandacht en de reacties. Daar is het uiteindelijk allemaal om te doen.

In het normale leven zal ik nooit en te nimmer drank aan een alcoholist  of drugs aan een junk geven. Je gaat zo’n verslaving niet aanmoedigen.

Internettrollen krijgen van mij dus ook geen aandacht meer. Geen enkele vorm van aandacht, compleet negeren die idioten. Daar is op Twitter trouwens een handige functie voor: Blokkeren. Een hele effectieve manier om internettrollen monddood te maken.

Een functie die in het offline leven overigens ook best handig zou zijn

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Inschrijven
Abonneren op
guest
11 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
11
0
Ik hoor graag wat je ervan vindt, laat van je horenx
()
x
%d bloggers liken dit: