Internettrollen, de online junkies

Vanuit het niets word ik meegesleurd naar een plekje verderop, buiten gehoorafstand van de groep. Ik vind het nogal onbeschoft omdat ik mijn belager helemaal niet ken. Nooit eerder gezien of gesproken. De persoon in kwestie blijkt niet bepaald behept met goede sociale omgangsvormen want zonder zich voor te stellen of enige vorm van introductie krijg ik meteen de wind van voren.

‘Nogal oppervlakkig hè? Een beetje over de inhoud van een flesje nagellak gaan zeuren terwijl er echt wel grotere problemen in de wereld spelen!’

‘Eh, waar heb je het over?’

‘Alsof je dat niet weet. Dit land gaat helemaal naar de klote en mensen zoals jij kiezen ervoor om de andere kant op te kijken of ben jij ook zo’n linkse gekkie die denkt dat het allemaal wel meevalt met de dreiging van die @#*>@ islamieten? Typisch een moslim-knuffelaar. Zeker vergeten dat onze opa’s en oma’s tijdens de Tweede Wereld oorlog hun leven op het spel hebben moeten zetten zodat wij nu in vrijheid kunnen leven?’

Mocht je nu met gefronste wenkbrauwen je afvragen wat dit voor absurd gesprek is, dan zit je vast niet op Twitter. Het maakt de laatste tijd echt niet uit wat je op dat medium plaatst er is altijd wel iemand die er een politiek standpunt op los wenst te laten. Mensen die jij niet volgt, die jou niet volgen en vanuit het niets al hun boosheid en idiote dogma’s over je uit storten. Soms als antwoord, op een geplaatste Tweet, maar veel vaker in een persoonlijkt bericht.

Er is inmiddels zelfs een weinig flatteuze benaming voor deze mensen: internettrollen.

Internettrollen zijn er in verschillende soorten. Zo zijn daar de politieke trollen die zowel in het linkse als in het rechtse kamp te vinden zijn. Zoals gezegd elk onderwerp leent zich voor hun politieke opvattingen. Ze zijn standaard boos en altijd wordt de Tweede Wereld oorlog erbij gehaald. Dan zijn er ook de internettrollen die altijd precies een tegenovergestelde mening als jij hebben en met de meest onlogische redeneringen hun gelijk willen krijgen. De ergste groep zijn de internettrollen die er alleen op uit zijn om zoveel mogelijk boze reacties los te maken. Zij verenigen zich in een zogenaamd trollen-leger. Een van de trollen begint met een walgelijke reactie onder een Tweet en zodra er een of meerdere verontwaardigde reacties komen gaat het hele leger er op af om het vuur nog verder op te stoken. Trots delen ze de reacties die ze uitlokken als ware trofeeën op hun tijdlijn.

Deze internet ‘helden’ opereren uiteraard anoniem. Een schuilnaam en een vaag, van het internet geplukt plaatje als, profielfoto en de lafaards kunnen ongestoord hun gang gaan. Prachtig materiaal voor psychologen en gedragswetenschappers maar ik heb er geen behoefte aan.

In het verleden heb ik me (helaas) ook wel eens laten verleiden tot het aangaan van een discussie of het reageren vanuit oprechte emotie. Tot ik realiseerde dat ik ze juist beloonde voor hun walgelijke gedrag. Internettrollen zijn gewoon online junkies. Verslaafd aan de aandacht en de reacties. Daar is het uiteindelijk allemaal om te doen.

In het normale leven zal ik nooit en te nimmer drank aan een alcoholist  of drugs aan een junk geven. Je gaat zo’n verslaving niet aanmoedigen.

Internettrollen krijgen van mij dus ook geen aandacht meer. Geen enkele vorm van aandacht, compleet negeren die idioten. Daar is op Twitter trouwens een handige functie voor: Blokkeren. Een hele effectieve manier om internettrollen monddood te maken.

Een functie die in het offline leven overigens ook best handig zou zijn

11 gedachten over “Internettrollen, de online junkies”

 1. Ik zit al sinds het ontstaan op internet. Ik heb al wat trollen meegemaakt op nieuwsgroepen en fora. Het zou best nog een graadje erger geworden kunnen zijn. Ik hou me er verre van en reageer nooit. Je hebt er een goed stuk van gemaakt. Negeren en doodzwijgen. Meer hoef je niet te doen.

  Beantwoorden
  • Lieve Mies,

   Bedankt voor je compliment. Ook wij draaien al een tijdje mee. Ik raakte een beetje gefrustreerd van die negatieve figuren en dat heb ik heerlijk van me afgeschreven. Lekker weer ruimte in mijn hoofd voor de leuke mensen, zoals jij bijvoorbeeld.

   Beantwoorden
 2. Mooi stuk geschreven, Sonja. Ik twitter niet, maar op Facebook of mijn website wel vaker nare berichtjes, gek genoeg altijd privé. Waarom dat is, geen idee. Blijkbaar ben ik nog een beetje te braaf om openlijk aangepakt te worden, niet de moeite waard om een discussie uit te lokken. Verbannen deze mensen, dat doe je goed. Ik verwijder zo’n gesprek ook meteen en als het kan blokkeer ik ook! Mooie dag xxx

  Beantwoorden
  • Lieve Ellie,

   Allereerst hoop ik dat je geniet van het schilderen en de tijd met je man. Helaas heeft bijna iedereen die op het internet actief is met deze trollen te maken. Het heeft niets met de slachtoffers te maken, maar alles met hun eigenwaarde. Mensen die anderen omlaag moeten halen om zichzelf beter te voelen, meer is het niet. Ze proberen het meestal eerst privé en als je dan hapt gaat het pas echt los. Negeren is echt de allerbeste strategie is mijn ervaring.

   Gelukkig zijn er ook meer dan genoeg leuke mensen te vinden. Daar geef ik graag mijn tijd en aandacht aan.

   Beantwoorden
   • Het is heerlijk gelijkgestemde leuke mensen hier te ontmoeten. Fijn ook dat jij er bent, Sonja
    Man is weer aan het werk. Ik moet op gang komen, maar het lijf wil nog niet, heerlijk om jou en de anderen dan te lezen. xxx

    Beantwoorden
 3. Mooi stukje. Helaas wanen we ons veilig op het sociale media en dan durven de trollen ook hun kop op te steken. Hoewel ik digitale trollen meer associeer met fake-accounts om mensen te sturen (denk aan Dotan).
  Dit soort zinloze ‘schelders’ noem ik liever internetgekkies.

  Beantwoorden
  • Lieve Michiel,

   We draaien al een tijdje mee op (a)Sociale media. De laatste tijd lijken vooral de trieste figuren terrein te winnen. Onder welke naam ze ook tevoorschijn komen ik negeer en blokkeer. Flink de bezem door mijn Twitter tijdlijn gehaald en Facebook komt ook nog aan de beurt. Weer terug naar hoe het was. We hebben tenslotte veel leuke mensen op die manier leren kennen en heel erg veel plezier gehad. Ach die goede oude tijd…

   Beantwoorden
 4. Mooi verwoord. Ik ken het fenomeen en koester mijn blokkeerknop. De lijst wordt steeds langer, want hoewel ik niet op Twitter zit, maak ik wel gebruik van andere internet faciliteiten. Ook daar slaat het fenomeen cybertrol steeds vaker toe. Weg ermee! Immers, wat je aandacht geeft groeit. Dus leve de blokkeerknop. Mooie dag vandaag

  Beantwoorden
  • Lieve José,

   Mijn blokkeerlijst is inmiddels langer dan mijn vriendenlijst dat zegt toch wel iets over de ontwikkeling online. Ik ben in het verleden ook in de valkuil van de aandachtstrekkers gestapt maar nu geef ik ze geen seconde aandacht meer. Kunnen ze niet groeien ook. Jij ook een hele mooie dag.

   Beantwoorden
  • Dank je Hugo,

   Jij weet ook als geen ander wat voor trieste figuren zich in de uithoeken van Twitter schuilhouden. Richt je vooral op de leuke mensen en de rest negeren en blokkeren. Scheelt een hoop ergernis.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: