Je hoeft niet gelukkig te zijn

Altijd maar gelukkig moeten zijn

Vermoeiend vind ik het, dat constant gelukkig moeten zijn. Het is blijkbaar de nieuwe norm die we elkaar opleggen. Tijdschriften, blog artikelen, Social Media, overal kom je het tegen. Tips om vooral heel gelukkig te zijn of te worden.

Met de realiteit heeft het in ieder geval niets te maken. Niemand is altijd maar gelukkig. In het meest gunstige geval ben je het grootste deel van de tijd niet ongelukkig maar gewoon tevreden met je leven.

Kijk eens hoe leuk ik het heb

Facebook, Instagram, Snapchat en alle andere Social Media hebben ertoe bijgedragen dat we elkaar zo voor de gek houden. Kijk mij het eens gezellig hebben met mijn vrienden. Kijk eens hoe lekker ik zit te eten, kijk mij eens …. De sociale druk om gelukkig te zijn wordt steeds groter. Tekstborden met quotes die ons opdragen om van het leven te genieten, om het geluk met beiden handen aan te grijpen, zijn dé woontrend van dit moment.

De hand in eigen boezem steken

Uiteraard ben ik niet Roomser dan de Paus. Van mijn abonnement op de Flow kan ik erg genieten. De Happinez mag ik ook graag lezen. Ook ik zit op Facebook, Twitter en Instagram. Toch gaat al die schone schijn, mij en steeds meer mensen, tegenstaan want het leven heeft ons zoveel meer te bieden. Verdriet hoort namelijk net zo goed bij het leven. We weten pas hoe mooi het leven is als we ook de mindere tijden meemaken. Door de moeilijke tijden heen leren we waardevolle levenslessen.

We kunnen niet goed omgaan met verdriet

Tegenslagen en het daaruit voortvloeiende verdriet, we kunnen er slecht tegen. We hebben allemaal wel eens  goedbedoeld advies gehad of gegeven: “Je moet het loslaten, Zet je er overheen, Je moet toch verder met je leven,…”.
Samen met Arjan Lubach zeg ik: #HoeDan? Of nog beter is wat ik van Ben Tiggelaar leerde: ‘Goed idee, doe het eens voor. Dan kan ik het nadoen.’

Verdriet is net zo goed een emotie als blijdschap, toch lijkt het er sterk op, dat in onze maatschappij verdriet hebben niet oké is. In ieder geval mag het allemaal niet te lang duren.

Ik wil een lans breken voor ongelukkig zijn. Je mag de pest in hebben, jouw verdriet mag er zeker zijn, laat je tranen maar de vrije loop. Stort je hart maar uit. Niet één keer, maar zo vaak als nodig is. Gun het jezelf om vol overgave boos of ongelukkig te zijn, om intens verdriet te voelen. Zo kom je namelijk verder. Je geeft jezelf de ruimte om met de pijn, het gemis, de teleurstelling om te gaan. Bij de één duurt dat langer dan bij de ander en dat is oké.

Een luisterend oor

Omgaan met het verdriet van een ander is niet makkelijk. Je wilt die ander opbeuren, helpen, troosten, maar je weet vaak niet waar je goed aan doet. Toch hoeft dat helemaal niet zo lastig te zijn.

Een giftige slang

Jaren geleden waren wij met vrienden op vakantie in Oostenrijk. Niet de meest exotische bestemming die je kunt bedenken. Wij waren dan ook totaal niet voorbereid op de nare ervaring die we in deze vakantie zouden opdoen.

Tijdens een wandeling, hoog in de bergen werd onze zoon gebeten door een giftige slang. Met een helikopter werd hij naar het ziekenhuis gevlogen, waar hij op de IC terecht kwam. Een aantal spannende dagen volgden. Uiteindelijk was het gevaar geweken en ging hij naar een normale afdeling.
Wij gingen terug naar de camping om ook even op adem te komen. Onze dochter was de tafel aan het dekken. Automatisch voor vier personen. Ze realiseerde zich dat haar broer niet mee zou eten en haalde een bord weg. Dat was het moment dat ik brak. Tranen met tuiten, alle spanning en emotie kwam eruit.

Mijn vriendin zag het gebeuren en kwam meteen naar me toe.
“Wat heb je van me nodig Sonja? Wil je dat ik mijn armen om je heen sla, moet ik je met rust laten of wil je me slaan?”

Ze kwam niet met een  dooddoener als: Het komt allemaal wel goed! Ze zag en erkende mijn verdriet en was bereid om zich bont en blauw te laten slaan als dat mij zou helpen. Het deed mij zo goed dat mijn verdriet, mijn boosheid, mijn frustratie er gewoon mocht zijn. Die dag heb ik van haar een hele belangrijke les geleerd: Vraag het gewoon: “Wat heb je nodig?”

Pas als je al je tranen hebt gehuild kun je weer verder kijken. Dan pas zie je weer die lichtpuntjes die er ook altijd zijn. Dan weet je weer wat het betekent om gelukkig te zijn.

BewarenBewaren

Plaats een reactie