Ken jij je superhelden?

De dag dat ik mijn hubbie in een super strakke lurex onesie met daaroverheen een iets te krappe herenslip en een cape door het huis zie lopen, begin ik te twijfelen. Bel ik een psychiater of meteen een advocaat?

Kijk op het witte doek komen superhelden er wel mee weg. Met het afgetrainde lijf zetten ze hun bovennatuurlijke krachten steevast in om de wereld te redden van het kwaad. Veel mensen genieten van de verhalen over superhelden. De (strip)boeken en films zijn steevast goed voor een grote schare fans. Daar is helemaal niets mis mee. Heerlijk als je zo kunt genieten en even kunt ontsnappen uit de waan van de dag.

Toch zou ik graag zien dat we minstens zoveel waardering konden opbrengen voor de helden in het echte leven.  Ik werd er weer eens bij bepaald toen ik een artikel in de krant las over Ruud van der Wel. Deze held is werkzaam als ademhalingstherapeut voor gehandicapte kinderen. Ruud ziet dat de vaak kwetsbare lichaampjes niet meewerken met het brein. Het ontneemt kinderen de mogelijkheid om zich te kunnen uiten.
Het blijft niet bij constateren. Ruud gaat met zijn onvrede aan het dromen, krijgt ideeën en gaat daarmee aan de slag. Nu bedenkt en ontwerpt hij speciale muziekinstrumenten, aangedreven door lucht. Technische studenten van de Utah State University  werken zijn ideeën uit en inmiddels is de luchtgitaar een feit. net als de luchtsaxofoon en -xylofoon. Het bouwplan is gratis te downloaden op de website van zijn stichting en de software krijg je er bij.

Ruud is slechts één voorbeeld van een held. In het echte leven lopen superhelden namelijk niet in een kek kostuum en beschikken ze ook niet over bijzondere krachten. Het zijn mensen net als jij en ik. Ze vallen totaal niet op. Wat ze een superheld maakt is niet dat ze zo heldhaftig zijn, maar dat het onrecht dat ze zien ze echt iets kan schelen.
Ze geven niemand de schuld en ze uiten hun ongenoegen niet door los te gaan op Social Media of in de krant. Ze verwachten niet dat een ander het oplost. Ze kijken vooral hoe zij het verschil kunnen maken door te doen wat ze kunnen.

Superhelden zijn er meer dan je zou denken. Die alleenstaande ouder die vader en moeder tegelijk is. De vrijwilliger die zich belangeloos inzet. Die troostende woorden of schouder om op uit te huilen van iemand van wie je het totaal niet verwacht. Talloze voorbeelden zijn er te bedenken.

Het mooie is, we kunnen allemaal superhelden zijn. Ieder op zijn eigen manier en op zijn eigen plekje.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

9 gedachten over “Ken jij je superhelden?”

  • Dank je wel voor je reactie Odette,

   Ik ben absoluut een held op sokken. Zoals Acda en de Munnik het ooit zo mooi zongen:
   Niet iedereen kan een held zijn,
   er moeten ook mensen gered.

   Soms moet ik gered worden een andere keer mag ik de held, al dan niet op sokken, zijn.

   Beantwoorden
 1. Wat een mooi stukje heb je geschreven. Ja, heldinnen en helden zijn er overal, je moet het alleen willen zien. En fijn als het mensen aan het denken zet, zij ook iets voor een ander willen doen…Je weet wel, het bekende sneeuwbal effect. De wereld zou er in alle opzichten vast rooskleuriger uitzien.

  Beantwoorden
 2. Ik had een hele reactie geschreven, maar doordat ik kennelijk de code verkeerd invulde hieronder, is alles weer verdwenen! Grrr!

  Anyway: de stille helden…dat zijn de mooiste…zo, dit is de zeer korte samenvating haha.

  Beantwoorden
 3. We could be heroes, just for one day, -Bowie-
  Zo is het ook, we kunnen allemaal een held zijn of we zijn het al zonder dat we het doorhebben… dat zijn de mooiste helden.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: