Knuffelen met Jesper

Het hoort zo langzamerhand bij mijn bibliotheek-routine: knuffelen met Jesper. We hebben niet echt veel gemeen. We delen dezelfde woonplaats en de liefde voor boeken, maar daar houdt het wel zo’n beetje bij op.

Onze kennismaking was nogal bijzonder. Zoals wel vaker ging ik naar de bibliotheek. Ik stond de boeken stuk voor stuk in de daarvoor bestemde gleuf te schuiven en ineens was daar Jesper.

Een jongeman van in de twintig met de duidelijke kenmerken van iemand met het Down syndroom. Hij kijkt naar me, veel langer dan sociaal gewenst is. Ik kijk naar hem en glimlach.
“Ik ben bijna klaar hoor, wil jij ook boeken inleveren?”
Hij wijst naar zijn oren. Aan beide kanten een gehoorapparaat. Hij heeft me dus niet verstaan. Ik loop wat dichter naar hem toe en herhaal mijn vraag.

Het lacht breeduit steekt zijn hand uit en noemt zijn naam. Ik schud zijn hand en noem ook mijn naam. Voor ik het besef heeft Jesper zijn armen om me heen geslagen en word ik uitgebreid en langdurig geknuffeld.

“Vriendin.” Is zijn korte en duidelijke conclusie.

Jesper is niet kieskeurig

Na die eerste kennismaking kom ik hem steeds vaker tegen en altijd word er geknuffeld. Het is mij inmiddels wel duidelijk dat Jesper niet bepaald kieskeurig is met wie hij knuffelt. Vrouwen, mannen, wit, bruin, dik, dun, jong, oud… Jesper maakt geen enkel onderscheid.

Bij elke ontmoeting geeft Jesper iets meer van zichzelf cadeau. Zijn fascinatie voor vlaggen en Disney films. Het deuntje dat hij speelt op zijn mondharmonica. Het feit dat hij meerdere keren per jaar jarig is omdat hij zo dol is op feestjes. Elke keer is het weer bijzonder.

Tijdens een van onze ontmoetingen duwt hij mij zijn agenda onder de neus. Hij slaat hem open en wijst naar een dag.
“Koffie?”
Sinds kort woont Jesper op zichzelf, in een woongroep en hij heeft al een keer trots verteld dat hij heeft leren koffiezetten.
Ik schrijf mijn naam en telefoonnummer in zijn agenda.

Koffietijd

We komen op de afgesproken tijd aan bij het appartement van Jesper. Zijn moeder doet open en begroet ons. De autistische kant van Jesper kan de spanning van ons bezoek niet aan en Jesper heeft zich opgesloten in de badkamer.

We gaan rustig zitten. Zijn moeder legt uit dat Jesper bang is dat we aan zijn spullen gaan zitten. Zijn nichtje heeft, bij een eerdere visite, zonder te vragen van alles uit de kast gepakt. Dat was te ingewikkeld voor hem.

Na mijn belofte dat we nergens aan zullen komen en alleen koffie komen drinken, duurt het nog zeker een kwartier voor Jesper eindelijk uit de badkamer komt.

Eerst wat schuchter maar als hij ziet dat we rustig zitten en al zijn spullen nog keurig staan en liggen waar ze horen, raakt hij wat meer ontspannen.

Na een paar minuten springt hij op en kan de pret beginnen. Eerst om de beurt knuffelen met Jesper en daarna het appartement bekijken.

Hij geeft zich helemaal. We krijgen alles te zien, zelfs de inhoud van zijn laden en kasten. Het wordt een bijzondere koffievisite met heel veel knuffels en heel veel opstaan om weer iets te bekijken. Jesper geniet en wij ook, van Jesper.

We krijgen een rondleiding door de rest van het gebouw. We ontmoeten de andere bewoners in de koffiekamer. Jesper laat zich de bewonderende blikken van zijn huisgenoten duidelijk welgevallen. Hij is de bink van de dag, hij heeft visite.

We worden bekeken, aangeraakt, geknuffeld en bevraagt. In deze woongroep zijn wij de uitzonderingen, anders dan de rest.

Knuffelen met Jesper

Onze tijd zit erop. Jesper zegt dat we nú weg moeten, hij wil zijn favoriete tv programma kijken. We knuffelen met Jesper en bedanken hem voor de leuke tijd.
Hij straalt.
“Ik was goed hè?”
Buiten krijgen we nog drie keer een knuffel, het afscheid valt hem zwaar.

Ik ben onderweg naar het winkelcentrum als ik een fietsbel hoor. Het is Jesper op zijn driewieler. Hij steekt zijn hand op.
“Haast!”
Jammer, denk ik, vandaag dus niet knuffelen met Jesper.

BewarenBewaren

6 gedachten over “Knuffelen met Jesper”

  1. Ik herken heel veel dingen in de omschrijving van Jesper. (In het revalidatiecentrum Delft komen ze soms zwemmen) Ik vind het jaloersmakend goed!
    Maarten

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: