Leven met depressie

“Het is de hoogste tijd om de navelstreng eens door te knippen.”
Ik zit tegenover de psychiater die ons moet helpen om te gaan met de depressies van ons kind. Al jaren wisselen de goede en donkere periodes zich af, de impact op het gezin is groot en op dit moment weten we niet meer hoe we ons kind nog kunnen helpen.


Als de psychiater mijn gevoelens al opmerkt laat hij er niets van merken. Hij gaat onverminderd door.
“Het is niet jouw taak om je kind gelukkig te maken. Jouw taak is te zorgen dat de omstandigheden zo zijn, dat het gelukkig zou kúnnen zijn.”
We zitten allebei aan een uiteinde van een flinke vergadertafel. Dat is maar goed ook, anders had ik hem in een reflex waarschijnlijk een trap tegen zijn schenen verkocht.
Met mijn verstand begrijp ik heel goed wat hij eigenlijk wil zeggen. Mijn verstand is het misschien zelfs wel met hem eens. Mijn moederhart wil er alleen niet aan.
Als moeder voel ik het in elke vezel van mijn lichaam als mijn kind doodongelukkig is. Mijn moederhart breekt en zo hoort het ook. Ik wil niet zo’n moeder zijn die laconiek is onder de pijn en het verdriet van haar kind.
Toch besef ik heel goed dat ik mijn kind er niet mee help. Het heeft geen baat bij een moeder die kapot gaat van verdriet en ellende. Sterker nog, het zou nog meer verdriet en zelfs schuldgevoel kunnen oproepen. Op de een of andere manier zal ik dus de balans moeten vinden.

Het zal jaren duren voor ik op dat punt aankom.

Het is wederom een therapeut, een vrouw dit keer. Zij weet wel de juiste toon te zetten en daardoor de juiste snaar te raken.
“Meeleven is prima, Sonja. Mee lijden dat is niet oké! Je kind heeft het nodig dat jij overeind blijft. Dat het weet dat je het begrijpt en dat het op je kan leunen.”

Verstikt in mijn tranen schreeuw ik het uit: “Hoe dan?”
Het is een leerproces en dat gaat met vallen en opstaan. Mijn kind mag zelf aangeven wat het van me nodig heeft. Rust, een knuffel, een schouder om op uit te huilen? Ik kan alleen laten weten en voelen, dat ik er ben. Met armen wijd genoeg om te omarmen, te troosten en te knuffelen. Schouders breed genoeg om op te leunen. Oren open genoeg om te luisteren. Beide benen stevig op de grond om overeind te blijven.
Maar ook met een moederhart dat huilt en bloedt en schreeuwt.

En dat gevoel, die pijn, moet ík dus leren verdragen

Plaats een reactie