De libel als totemdier

Tijdens onze vakantie zijn er veel libellen te bewonderen. Ik heb nooit geweten dat ze in zoveel soorten, maten en kleuren voorkomen.
Regelmatig heb ik een heel leger om me heen cirkelen of landen ze op mijn schrijfspullen. Op enig moment schrijf ik zelfs met een exemplaar op mijn hand.
Tijdens het zwemmen word ik ook steevast door een of meerdere van deze waterjuffers vergezeld.

Thuisgekomen zie ik weer een libel. Het arme beest is overleden maar ligt puntgaaf op het terras. Voorzichtig raap ik het op. Het is een vrij groot exemplaar. Prachtig van kleur en de broosheid van de vleugels ontroeren me enorm.

Ik besluit om dit exemplaar als illustratie voor mijn blog te gebruiken.

Hoewel ik niet bepaald een zweverig type ben, vraag ik me toch af waarom ik ze telkens op mijn pad vind.Ik kan er alleen de vinger niet op leggen.

Dan oppert iemand dat de libelle wellicht mijn totemdier is.

Ik heb werkelijk geen idee wat dat is. Het zal wel iets met bijgeloof en Indianen te maken hebben. Een korte zoektocht op het internet leert me dat elk dier een totemdier kan zijn. Je kiest een totemdier trouwens niet zelf, het dier komt naar je toe als je het nodig hebt en helpt je te ontdekken wat er in je leven moet veranderen. Het dier zal ook weer uit je leven verdwijnen als het niet meer nodig is.

Veel geloven kennen een symbolische en mystieke kracht aan dieren toe. Zelfs in de bijbel worden dieren op een symbolische manier gebruikt en komen ze als boodschapper voor.

Hoewel het voor mij als nuchter rationeel denkend mens allemaal wat te abstract en zweverig is kan ik niet ontkennen dat mijn belangstelling is gewekt.

Het blijkt dat de betekenis van de libel nogal afhankelijk is van de cultuur, het land en het tijdsbeeld.
Ik lees over de libel als boodschapper van de god van de creativiteit. Het rijdier van feeën. De link naar overleden voorouders en nog vele andere uitleg.
Het verhaal dat er op aarde geen ruimte meer was voor draken en deze daarom getransformeerd zijn en nu als libel door het leven gaan vind ik best grappig. De stoere draak die nu als een elegante libel door het leven gaat. Ik kan daar de humor wel van inzien.
Toch is er een betekenis die in elke uitleg terugkomt.

Verschijnt de libel in je leven dan sta je op het punt om een transformatie door te maken.

Ze staan symbool voor transformatie en persoonlijke groei. Omdat ze alle kanten op kunnen bewegen, staat de libel daarmee voor de mogelijkheden die je in je leven hebt. Maar ook voor vooruitgang en flexibiliteit. Door speelser in het leven te staan, anders naar jezelf te kijken en je leven anders in te richten kun je een metamorfose doormaken en daardoor dichter bij je ware ik komen.

Eerst ben ik verbaasd en dan ontroert het me enorm. Dit is namelijk precies waar ik op dit moment ben in mijn leven. Na de kortsluiting in mijn hersenen in 2014 en de langdurige periode van herstel, moet ik nu leren omgaan met mijn beperkingen. Dat is een proces dat niet zonder slag of stoot gaat. Wat ik geleerd heb is om niet meer zo krampachtig aan de verwachtingen van anderen te voldoen en meer voor mezelf te kiezen.

Van nature maak ik het mensen graag naar de zin. Daarbij ben ik veel te vaak over mijn grenzen heen gegaan. Dan ben ik ook nog een enorme piekeraar, zie altijd honderdduizend beren op de weg. Inmiddels is dat gelukkig al een stuk minder geworden. Ik denk ook niet meer zo zwart wit, in goed of fout. Zie ik tegenwoordig veel meer nuances en zijn er best een aantal dingen waar ik mijn mening behoorlijk heb (moeten) herzien.
Stapje voor stapje word ik steeds meer mezelf en durf ik ook steeds meer van Sonja 2.0 te gaan houden.

Geloof ik nu ineens in totemdieren? Tja, ik geloof nu eenmaal niet in toeval.

18 gedachten over “De libel als totemdier”

 1. Wat een mooi cadeau! Ik ken niet de precieze betekenis van een totemdier. Ik geloof dat je krijgt wat je nodig hebt, op de weg waar ook naartoe. Dus ook een libel…. hartelijke groet, Odette

  Beantwoorden
 2. Je hoeft het niet met de materie (totemdieren) eens te zijn, maar je kunt het wel interessant vinden. Ik bezit de serie ‘Compendium van dieren als dragers van cultuur’, deel 3 (boeken zijn ‘redelijk’ aan de prijs) maar bij ‘libelle’ wordt heel interessante informatie gegeven over de libelle in godsdienst, in kunst, in volksgeloof, volksgeneeskunst en symboliek. Deel 3 is het deel over vissen, reptielen, amfibieën en ongewervelde dieren en fabeldieren. Wie interesse hierin heeft is de serie echt aan te bevelen.

  Beantwoorden
 3. Mijn ouders hebben mij een verkeerde voornaam gegeven, ze hadden mij Thomas moeten noemen. Ik geloof namelijk helemaal niet in dit soort dingen. Als er veel water in de buurt is, zie je veel libellen. terwijl op droge gronden )bv heidevelden er niet vaak grote aantallen libellen worden gespot. Ik denk dat je zelf door allerlei ervaringen gewoon verder groeit als Mens. Dat neemt niet weg dat ik het een leuk verhaal vind.

  Beantwoorden
  • Hallo ‘Thomas”,

   Omdat ik zelf ook nogal nuchter ben kan ik deze ongelovige reactie heel goed begrijpen. Het is alleen zo frappant dat ik echt overal bizar veel libellen tegenkom. Het is niet alleen zo dat ze voorbij vliegen, ze vergezellen me echt. Het is inmiddels zo vaak voorgekomen ik kan het niet langer negeren. Hoe het ook zij, het is en blijft een mooi verhaal, juist omdat ik in zo’n proces van verandering en persoonlijke groei zit.

   Voor volgende week heb ik over dit onderwerp nog veel meer in petto

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Inhoud is beschermd !!
%d bloggers liken dit: