Het lied van de feniks, Katie Ganshert, een boekrecensie

De schrijfster

Katie Ganshert werkte als lerares voordat ze haar baan opzegde om fulltime te kunnen schrijven. Ze won diverse prijzen en krijgt lovende recensies over haar werk. Haar roman ‘Het lied van de feniks’ werd zeer enthousiast ontvangen door zowel lezers als critici. Ze woont met haar gezin in Iowa.

De achterflap

Bij een aanslag in een trein in Chicago komen tweeëntwintig mensen om het leven. Autumn Manning overleeft als enige van haar coupé de explosie. Een jaar later worstelt ze nog steeds met schuldgevoelens. Er speelt maar één vraag door haar hoofd: waarom?

Op een dag vindt Autumn de twaalfjarige Reeese voor haar deur. Zij is de dochter van Vivian, een van de omgekomen slachtoffers. Door Reese komt Autumn op het idee om een herdenkingsvideo te maken. Reese’ vader Paul vindt het maar niets dat zijn dochter meehelpt met deze video, maar staat het toe. Ondanks zijn aanvankelijke tegenzin groeien Autumn en Paul naar elkaar toe en ontstaat er een voorzichtige vriendschap.

Het lied van de feniks is een indringende roman over terreur, rouw, hoop en het geloof in God. Een God die met ons meehuilt, maar die pijn niet zinloos laat zijn.

Mijn mening

Dit boek heb ik van mijn hubbie gekregen. Deze schrijfster kende ik nog niet. De achterflap baarde me in eerste instantie wat zorgen. Ik ben zelf gelovig maar krijg vaak jeuk van christelijke schrijvers en helemaal als ze uit Amerika komen. Het hoge halleluja gehalte staat vaak zo ver van de praktijk af. Ik kan daar heel slecht tegen.

Ik begon dus met de nodige scepsis aan het boek. De zorgen bleken onterecht. Vanaf het begin zat ik in het verhaal. Katie Ganshert heeft een prettige, toegankelijke schrijfstijl. Het verhaal past heel goed in deze tijd waarin het journaal gedomineerd wordt door berichten over aanslagen.

De worsteling van de hoofdpersoon met het schuldgevoel, de waarom vragen en hoe nu verder zijn zo goed te begrijpen. Als enige overlevende van de aanslag voelt ze een enorme druk om iets nuttigs met haar leven te doen. Het lukt haar alleen niet.

De karakters zijn goed weergegeven en het verhaal heeft een mooie opbouw. Het geloof komt slechts zijdeling ter sprake. Autumn vraagt zich af waarom God niet ingrijpt. Waarom is zij wel blijven leven en bijvoorbeeld de vader van twee jonge kinderen niet? Het zijn legitieme vragen waar ook mensen die niets met het geloof hebben zich in kunnen herkennen.

Ik heb ondanks het beladen onderwerp genoten van dit boek. Ik sluit niet uit dat ik meer van deze schrijfster zal gaan lezen.

Katie Ganshert, Het lied van de Feniks
Uitgeverij Kok
ISBN 97890297270133

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Plaats een reactie