Liever positiever; Alle spiegels de deur uit

Wat zie ik er moe uit,

beoordeel ik mijn spiegelbeeld. Jette staat naast me haar handen te wassen en bekijkt zichzelf ook in de spiegel. Ik ben niet eens verbaasd als ze zegt dat ze thuis geen spiegel heeft. Jette ziet er niet uit als iemand die zich erg druk maakt over haar uiterlijk. Dat was me al duidelijk geworden tijdens onze kennismaking. Dat was trouwens een bijzondere ervaring. Een kijkje in mijn kledingkast laat zien dat ik niet zoveel op heb met printjes. Een streepje, klein bloemetje of een beschaafd ruitje en dan heb je het eigenlijk wel zo’n beetje gehad. Jette heeft duidelijk wel iets met printjes; bloemen, sterretjes, katten, vlinders, ruitjes, bolletjes, stippen, vlekken, je kunt het zo gek niet bedenken of Jette heeft het in haar kast hangen. Ze is ook niet vies van bonte kleuren en combineert het allemaal naar hartenlust. Die ochtend had ik voor de kast gestaan en een veilige, bescheiden keus gemaakt. Niet te opvallend, niet te overdreven netjes. Jette had die ochtend voor haar kast gestaan haar collectie printjes en kleuren overzien en kennelijk gedacht ‘weet je wat, ik doe ze gewoon allemaal’. Daar stond ze dan in een combinatie van 5 verschillende printjes in 7 kleuren. Een wilde bos haar waar, in ieder geval die dag, geen kam doorheen gegaan was.

In plaats van haar hand uit te steken om zichzelf voor te stellen,

spreidde ze haar armen. Voor ik kon tegensputteren stonden we in een innige omhelzing en werd ik overspoeld met vriendelijkheid en blijmoedigheid. Ik voelde me er uiterst ongemakkelijk bij. ‘Wat een raar mens, die is niet helemaal goed bij haar hoofd.’ Mijn mening, vol met vooroordelen, was snel gevormd. Die mening werd bij onze tweede ontmoeting nog eens versterkt. Jette stelde voor dat we ons gesprek, in plaats van met woorden, vandaag met muziek gingen voeren. Dat had ze zojuist bedacht en het leek haar een bijzonder goed idee.

Daar zat ik dan met een djembé tussen mijn knieën,

terwijl mijn gesprekspartner achter de harp was gekropen. Aarzelend begon ik op de djembé te tokkelen, de vrolijke klanken van de harp kwamen mijn kant op. Zo ging het een tijdje over en weer terwijl ik me zat af te vragen, waar ik nu eigenlijk mee bezig was. Toch duurde het niet eens zo heel lang voor ik mezelf helemaal durfde te laten gaan en toen gebeurde er iets opmerkelijks. Ik werd er heel vrolijk van, na al die maanden van verdriet en narigheid kon ik eindelijk weer eens lachen. Ik kreeg zelfs de slappe lach. Het werd een hilarische ervaring en dat zonder drank of drugs. Tot op de dag van vandaag heb ik echt geen idee wat we toen eigenlijk ‘besproken’ hebben, wat ik wel weet is dat die vrolijkheid dagenlang heeft aangehouden. Zelfs als ik er nu aan terug denk voel ik me weer vrolijk worden.

“Als je in de spiegel kijkt dan zie je jezelf altijd negatief.”

De opmerking van Jette brengt me weer terug in het hier en nu. “In de spiegel zie je jezelf andersom. Daarom vinden mensen zichzelf vaak ook zo raar op de foto staan. Door ons spiegelbeeld zijn we namelijk gewend aan een negatief beeld van onszelf.” Dit is typisch een Jette opmerking. Het lijkt altijd zo’n rare, alternatieve opmerking maar als je er langer over nadenkt, en dat gebeurd bijna altijd met de opmerkingen van Jette, dan kom je erachter dat er zo’n waarheid, en een enorme diepgang inzit. Tijdens één van onze gesprekken hadden we het over haar, in mijn ogen, aparte kledingcombinatie. Blijkbaar ben ik totaal geïndoctrineerd door de heersende mode, want ik had en heb nog steeds geen antwoord op de vraag die ze me stelde. “Wat zou je dragen als de mode industrie niet zou bestaan, als je zelf stof zou moeten weven, verven en zelf iets zou moeten naaien?” Ik heb veel geleerd van Jette. Niet in hokjes denken, vooral jezelf zijn en blijven. Je niet druk maken over wat anderen misschien wel van je denken. Mensen pas beoordelen als je ze echt hebt leren kennen of zoals Jette het formuleerde: “De eerste indruk is meestal een leugen.” De meeste mensen proberen toch aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Inmiddels heb ik een heel ander beeld van Jette. Ze is een intelligente, zelfverzekerde vrouw, heel puur en oprecht. Onze gesprekken, haar opmerkingen en nuchtere kijk op het leven zetten mij steeds weer aan het denken. Maar het is vooral haar positieve kijk op het leven die mij zo enorm geïnspireerd hebben.

Jette staat aan de oorsprong van het jaarthema lieverpositiever

BewarenBewaren

BewarenBewaren

4 gedachten over “Liever positiever; Alle spiegels de deur uit”

 1. Gelukkig heb ik mezelf nooit als negatief ervaren in de spiegel of welke spiegel dan ook, maar dat komt omdat ik al positief geboren ben.
  “In het donkerst van de nacht, zal er altijd ergens een klein wit puntje zijn. ”
  Dat is mijn motto.
  Jette is een mooi mens. Denk niet in hokjes, maar kleur over de lijntjes. Dat zou ik zeggen.
  En die spiegel… kijk er eens negatief in, wordt het beeld dan wel positief?
  (Zo, eentje om over na te denken.)

  Beantwoorden
  • Dat kan ik me voorstellen Michiel want jij hebt een héél lief gezicht.

   Ik denk dat vrouwen er iets meer last van hebben dan mannen omdat nog steeds vrouwen vaker op hun uiterlijk beoordeeld worden. De wereld zou er een stuk beter uitzien als we eens wat meer zouden werken aan een mooie binnenkant ipv. een mooie buitenkant.

   Beantwoorden
 2. Met zo iemand in je omgeving, kun je een stuk relaxter het leven door. Heerlijk. Konden we allemaal maar zo denken en handelen dat zou fantastisch zijn.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: