Maidentrip van Marjon Sarneel

Een bevooroordeelde recensent, kan dat eigenlijk wel?

Zoals ik in één van mijn eerdere blogs heb geschreven, was ik de gelukkige winnaar van een gesigneerd exemplaar van Maidentrip en heb ik beloofd om er een recensie over te schrijven. Kort nadat ik had besloten het schrijven, na jaren, weer op te pakken, meldde ik mij aan op Twitter. Social Media hoort er nu éénmaal bij als je een publiek wilt bereiken. Hoewel ik niet veel begreep van het medium, begon ik lukraak wat mensen te volgen die ook “iets” hadden met schrijven en één daarvan was Marjon Sarneel.

Eerlijk is eerlijk, ik had toen geen flauw idee dat zij een professioneel auteur is. Wat me direct van haar opviel en wat ik enorm heb gewaardeerd, was het persoonlijke en warme welkom dat ik van haar kreeg. Inmiddels weet ik dat mijn eerste indruk de juiste was. Marjon Sarneel is een sympathiek mens. Nu denk je misschien wel, omdat ik Marjon zo’n leuk mens vind en ik het boek heb gewonnen, dat ik enigszins bevooroordeeld ben. Dat kan ik niet ontkennen, dus dat ga ik ook niet doen.

Titel: Maidentrip
Auteur:Marjon sarneel
Genre: literaire roman
Uitgever: Compaan Uitgevers
Uitgavedatum: juni 2009
Uitvoering: paperback
Pagina’s: 381
ISBN: 9789080627079

Achterflap

Op een winterse avond stapt de Griekse zeeman Dimítris binnen bij café Havenzate.
Daar ontmoet hij Heleen, die samen met haar moeder Fie het café drijft.
Heleen mag haar moeder niet in de steek laten, maar ze moet Dimítris beter leren kennen.
Een korte trip naar Griekenland pakt anders uit; Heleen belandt op het vrachtschip waarop Dimítris als eerste stuurman werkt.
Aan boord krijgt Heleen het flink te verduren en bovendien wordt ze geconfronteerd met vragen over haar verleden.

Hoe ver gaat loyaliteit? Hoe voelt het om verraden te worden? Waar liggen je grenzen? En wat is liefde?

Marjon Sarneel

Geboren in 1956. Tijdens haar kinderjaren is het gezin verhuisd naar Terneuzen. Ze is getrouwd met een Zeeuw en heeft 3 kinderen. Naast dat Marjon zelf schrijft, geeft ze ook schrijftrainingen. Haar schrijf CV is bijzonder uitgebreid en veelzijdig; – 10 jaar lang columns voor het dagblad BN/De Stem – 11 jaar toneelrecensies – een groot aantal Junior Informatie boekjes voor de educatieve uitgeverij Wolters Noordhoff – heel veel liedjes, toespraken en blogs. – een non-fictie boek over tien jaar Zeeland Nazomerfestival, theater op locatie. – Een roman; Maidentrip, waarvoor ze PZC publieksprijs 2009 mocht ontvangen – Een Novelle; Vrij spel, waarvoor ze een nominatie voor de Johan Diepstraten prijs  ontving

Op dit moment is ze bezig met het schrijven van een nieuw boek met de werktitel “De ijzergieterij”.

Het verhaal van Maidentrip

Heleen drijft samen met haar moeder en oma een café in de haven van Terneuzen. De ontmoeting met de Griekse zeeman Dimítris zet het leven van de jonge Heleen compleet op zijn kop. Heleen vertrekt voor een korte vakantie naar Griekenland om Dimítris beter te leren kennen en om te zien of hun prille liefde een kans van slagen heeft. De vakantie verloopt totaal anders dan Heleen verwacht en uiteindelijk vaart ze met Dimítris mee van de ene naar de andere haven. De reis aan boord is behoorlijk confronterend en Heleen zal ingrijpende keuzes moeten maken. Welke keuze ze uiteindelijk ook maakt haar leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Afkijken bij de juf

Aangezien Marjon ook schrijfcursussen geeft, besloot ik Maidentrip als studieboek te lezen. Ik begon te lezen met het idee dat ik veel van Maidentrip zou kunnen leren en daarom had ik mijn notitieboekje en pen al klaarliggen. Van dit plan is werkelijk niets terecht gekomen. Vanaf het begin werd ik gegrepen door het verhaal. Nog geen notitie had ik gemaakt of ik zat al in het vliegtuig op weg naar Griekenland. Marjon trekt je al vanaf de eerste bladzijde in het verhaal en neemt je mee op dit bijzondere avontuur. Geen seconde heb ik meer aandacht gehad voor perspectief, plot, zinsopbouw, dialoog, ritme… Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht want ik heb niets met Griekenland en de zeevaart.

Herkenbare thema’s

Dat het verhaal me zo boeide komt vooral door de vlotte en beeldende schrijfstijl van Marjon en door de verschillende thema’s die verweven zijn in dit verhaal. Het schip heeft geen vaste bestemming, het is de hele reis onduidelijk wat de uiteindelijke eindbestemming wordt. Dit is een mooi beeld van de zoektocht van Heleen. Wat is haar eindbestemming? Is het een leven samen met Dimítris in Griekenland of gaat ze terug naar Terneuzen omdat haar moeder haar nodig heeft of zijn er nog andere keuzes? Marjon gebruikt het beeld van het schip om aan te geven waar Heleen zich bevindt in haar zoektocht. Steeds als het lijkt of het schip haar bestemming heeft bereikt gebeurd er iets waardoor de koers gewijzigd moet worden of dat het schip buiten de haven moeten wachten op verdere instructies. Het leven van Heleen kent eenzelfde verloop.

Heleen worstelt met de loyaliteit aan haar moeder en oma en haar liefde voor Dimítris. Het manipulatieve gedrag van haar moeder, de leugens van haar oma en het verraad van haar beste vriend en vertrouweling maakt dat Heleen niet meer weet wie of wat ze moet geloven of wat ze nu eigenlijk zelf wil. Als de vader, die haar als jong meisje in de steek heeft gelaten plotseling weer opduikt wordt de verwarring nog groter. Een onverwachtse gebeurtenis opent uiteindelijk haar ogen en Heleen weet wat haar te doen staat.

Mijn conclusie 

Bevooroordeeld of niet, Maidentrip is absoluut de moeite waard om te lezen. Het is prachtig geschreven en behandelt thema’s waar we allemaal in ons leven mee te maken hebben. Dat het als studieboek niet gelukt is maakt helemaal niets uit, ik heb me gewoon aangemeld voor één van de schrijfcursussen van Marjon.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Inhoud is beschermd !!
%d bloggers liken dit: