Mantel der liefde

een kort verhaal

Aangevroren plekken glinsteren in de zon, verraderlijke plekken, voor wie niet goed oppast. Hoewel de zon haar best doet er nog iets van te maken is het venijnig koud. De winter is definitief ingezet. Ze kruipt wat dieper in de kraag van haar jas. De jas die ze van hem gekregen heeft.
‘Ik bedek je met een mantel der liefde want mijn liefde zal je beschermen en helpen elke storm te doorstaan.’

Haar echtgenoot, tot de conclusie gekomen dat de eerste helft van zijn leven nogal teleurstellend was verlopen, was van het ene op het andere moment vertrokken. Hij ging aan de tweede ronde beginnen met een jongere vrouw. Haar ontredderd en vernederd achter latend. Geen idee, wat ze naast ouder worden, fout had gedaan maar haar zelfvertrouwen was compleet weggevaagd.

Ze had gehuild, wekenlang, tot er geen traan meer over was, maar de pijn, het verdriet en de vernedering hielden haar nog maandenlang gevangen, tot de nieuwe buurman zich kwam voorstellen.
Ze vroeg hem, meer uit beleefdheid dan dat ze er echt zin in had, binnen te komen voor een kop koffie.

‘Hé, speel jij ook backgammon?’ Hij keek bewonderend naar haar backgammon tafel.
‘Speelde, sinds ik alleen ben heb ik het niet meer gespeeld.’
Tijdens de koffie merkten ze dat er, naast de liefde voor backgammon sowieso een enorme klik was. Daarom spraken ze af wekelijks een avondje samen te spelen. Hij bleek goed te kunnen luisteren en de gesprekken werden steeds persoonlijker en intiemer. De eerste keer dat hij haar kuste was magisch maar ook vertrouwd geweest.

Stapje voor stapje hielp hij haar om uit haar schulp te kruipen en werd haar muur afgebroken en groeide haar zelfvertrouwen. Jarenlang was ze de- vrouw-van geweest dus toen haar echtgenoot de deur achter zich dicht trok was ze ook haar indentiteit kwijt geraakt. Stef had haar aan de hand genomen en een veilige omgeving gecreëerd om zichzelf weer terug te vinden.

Het was tijdens hun eerste vakantie samen dat hij de jas voor haar kocht want het weer was vrij plotseling omgeslagen en een enorm koude front was het land binnengedrongen. Ze was er niet op gekleed. Het moment dat hij de de mantel der liefde over haar schouders drapeerde en zijn liefdevolle woorden sprak, was het besef gekomen.
Ze had hem nodig. Op dit moment kan ze niet zonder zijn houvast maar ze moest leren het op eigen kracht te doen.

Mantel der Liefde
foto door S. Grinwis beeld naar een schilderij van Gustav Klimt (privé bezit)

De mantel der liefde hangt ze aan de kapstok. Stef kwam op het juiste moment in haar leven en is op het juiste moment ook weer vertrokken.
De kachel brand, het voelt goed, ze is thuis.

4 gedachten over “Mantel der liefde”

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: