Minimalistische rust

Te veel

Doordat we kamer voor kamer aan het opknappen zijn sjouwen we spullen van de ene naar de andere ruimte en weer terug. Je komt spullen tegen waarvan je niet meer wist dat je ze had. Je ziet ook spullen tevoorschijn komen waarvan je je afvraagt waarom je die ooit hebt aangeschaft. Kortom we hebben gewoon veel te veel spullen. Het zorgt ook voor onrust in mijn hoofd. Ik kan me slecht concentreren met al die spullen om me heen. Nooit gedacht dat mijn omgeving zoveel van mijn energie kon opslokken.

Ik heb al een aantal keer een drastische opruim sessie gehouden maar nog altijd hebben we te veel meuk.
Opruimen vind ik lastig, spullen weggeven dat lukt me nog wel, maar zomaar weggooien? dat is zonde!

De vorige opruim ronde heb ik, voor mijn doen, al rigoureus afstand gedaan van een aantal spullen. Met pijn in mijn hart zag ik manlief vertrekken met een kofferbak vol, richting de kringloop.
“Ik heb het maar bij de vuilstort gebracht. De kringloop wilde het niet hebben.”
Dat geeft toch wel te denken, als ze het daar al niet willen hebben, waarom wil ik het dan wel houden?

Genoeg

Het is tijd voor rigoreuze maatregelen. In mijn zoektocht naar handige en uitvoerbare tips kwam ik een veelheid aan informatie tegen. Een kleine greep uit de ideeën:

 • De opruim goeroe Marie Kondo adviseert om het per categorie aan te pakken, al je spullen uit die categorie bij elkaar verzamelen en dan bepalen wat wel en niet mag blijven.   Zo ga je dan heel je huis door. Deze inmens populaire manier van opruimen staat bekend als de Konmari-methode. Het is een methode die mij wel aansprak.
 • Minimalistische websites adviseren alleen het hoognodige in huis te hebben. Alleen dat wat je regelmatig gebruikt, heb je in bezit, verder niets! Dit leek mij ook een goed plan.
 • Je kunt ook kamer voor kamer aanpakken. Drie stapels maken; houden, weggeven en weggooien. Blijft de vraag, hoe bepaal je dat? Ik neig nogal naar houden!

Advies genoeg en methodes te over, ik zie door de bomen het bos niet meer.

Marie Kondo

De methode van Marie Kondo is inmens populair. Haar boeken vliegen als warme broodjes over de toonbank en al heel wat Blog artikelen zijn erover geschreven. In het kort komt het erop neer dat je bij elk item de vraag stelt, word ik hier blij van?

Minimalisme

De minimalistische leefwijze spreekt me ook best aan. Je bezit wat je nodig hebt, niet meer en niet minder. Het kost minder geld en het scheelt tijd met schoonmaken en opruimen. Je huis straalt één en al rust uit. De rustige kleuren zijn allemaal met elkaar in balans. Je kledingkast bevat alleen wat je echt draagt en alles past bij elkaar. Toch kleven er ook wel bezwaren aan. Het is misschien wel lekker rustig maar echt sfeervol en spannend is het allemaal niet. Het is allemaal zo basic, je kunt er geen buil aan vallen. Je spullen, kleding en accessoires geven toch ook iets van je persoonlijkheid weer. Dat vindt je niet terug in het minimalisme.

Daarnaast snap ik best dat je geen vier complete serviezen en veertig koffiekopjes in je kast hoeft te hebben maar om bezoek hun eigen koffie mok en bord met bestek mee te laten brengen gaat me toch ook te ver.

De gulden middenweg

Uiteindelijk kom ik advies tegen waar ik wel iets mee kan. Je begint met om je heen te kijken. Bepaal welke spullen je echt nodig hebt, die blijven.

De rest mag alleen blijven als het aan één van de volgende criteria voldoet:

 • word ik er blij van?
 • heeft het emotionele waarde?
 • zou ik het kopen als ik het nu in de winkel zie staan?

Voldoet het niet aan deze criteria dan gaat het dus weg.

Weggeven of weggooien dat mag jezelf weten. Dan is dat er eindelijk dat moment dat je alles bezit wat je nodig hebt. De spullen die een emotionele waarde vertegenwoordigen zijn je luxe bezit, nu is de kunst om het zo te houden. Voortaan koop je alleen nog spullen:

 • ter vervanging van versleten of kapotte items
 • als er een noodzaak voor is
 • als je bereid bent er een soortgelijk product voor weg te doen.
  Die nieuwe broek koop je dus alleen als er een oude broek voor weg kan!

Tevreden sluit ik mijn zoektocht af. Dit zou wel eens kunnen werken voor mij. Ik heb mijn manier gevonden, wat geeft dat enorm veel rust!

En jij?

Heb je handige tips voor me, een leuke anekdote of een vraag? In de reacties hieronder kun je het aan me laten weten.

BewarenBewaren

4 gedachten over “Minimalistische rust”

 1. Ik las van de week een tip over het sorteren van je kleding…welke er wel of niet weg mag bepaal je zo: aan het begin van het jaar hang je àlle kledinghangertjes achterstevoren. Alles wat aan het eind van het jaar nog steeds achterstevoren hangt is dat jaar niet gebruikt en kan dus weg.

  Beantwoorden
  • Die tip heb ik inderdaad ook voorbij zien komen. Kleding geven we bij ons thuis weg aan een goed doel. Twee keer per jaar “mest” ik de kledingkast uit en gaan er zakken vol weg. We kopen dus te veel en we zijn het snel zat. Dat is wat ik wil veranderen. Kopen wat we nodig hebben en tevreden zijn met wat we hebben.

   Beantwoorden
 2. Ik kan me er helemaal in vinden. Hoe minder hoe liever. Boeken wegdoen is nog wel een puntje bij me. Ik heb wel rekening te houden met mijn wederhelft. Wij zijn tegenpolen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: