Mohammed Benzakour: 10 op een ezel

Eerst maar eens wat achtergrond informatie over de schrijver

Mohammed Benzakour, geboren in 1972 te Nador, Marokko, is een plaatsgenoot van mij. We hebben wel wat social media contact gehad en zelfs besproken om een keer samen koffie te gaan drinken maar tot een persoonlijke ontmoeting is het (nog) niet gekomen. 

Mohammed is naast schrijver ook columnist, journalist én imker. Van zijn hand verschenen onder meer Yemma (2013) en de roman De koning komt (2015)

De achterflap

Spreekwoorden vertellen ons veel over een volk; over de wortels en waarden van het geloof, de volksaard en eigenaardigheden en de levensfilosofie. In ‘Tien op een ezel’ doet Mohammed Benzakour een poging de Berbers te ontsluieren aan de hand van hun spreuken en spreekwoorden. Wie zijn de Berbers? Wat spookt er door hun wonderlijke geest? 
Maar ‘Tien op een ezel’ is veel meer dan alleen een taalkundig boek. De vele mooie, dwaze en exotische spreekwoorden voeren de auteur terug naar zijn jeugd en naar Marokko, waar hij kennismaakte met de verhalen en sagen waaruit die ingenieuze spreekwoorden ontsproten. Het resultaat is een wonderschone ode aan een oeroud maar actueel volk, de Berbers, en hun schitterende taal. Een uniek literair project in het Nederlands taalgebied

Mijn mening

Spreekwoorden en gezegdes, ik ben er dol op. Illustraties kan ik ook altijd erg waarderen en in 10 op een ezel staan er een heleboel. Dit boek sprak me dus om meer dan een reden aan.

Het is geen boek dat je in een adem uit leest. Het is meer een boek dat je regelmatig even oppakt om wat spreekwoorden tot je te nemen. Mohammed Benzakour zet Nederlandse spreekwoorden tegenover de Berberse spreekwoorden. Leuk om te zien dat ze soms hetzelfde zijn, soms een andere betekenis hebben en soms ook heel anders zijn. Ik heb zelfs Nederlandse spreekwoorden voorbij zien komen die ik zelf helemaal niet ken.

De achtergrond verhalen die Benzakour erbij schetst maken het een vermakelijk en verrassend boek. Elk hoofdstuk sluit af met een raadsel, die nog al eens lastig te raden zijn.

De Berberse spreekwoorden zijn ook via geluidsfragmenten te beluisteren, dus is het ook nog een interactief boek.

De oude taal gemixt met de online geluidsfragmenten en de leuke illustraties levert een bijzonder fijn boek op. Ik heb er erg van genoten en zal het zeker regelmatig nog eens oppakken. Het boek is zeker een aanrader.

Tot eind oktober 2018 is in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam een tentoonstelling rondom 10 op een Ezel te zien en op 28 oktober geeft Mohammed Benzakour er een lezing. De tentoonstelling heb ik al bekeken tijdens de boekpresentatie van Tjeerd, de illustraties uit het boek zijn daar ook in het groot te bewonderen.

2 gedachten over “Mohammed Benzakour: 10 op een ezel”

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: