NaNoWriMO, hoe en wat?

De geboorte van NaNoWriMo

Er was eens een man genaamd Chris Baty. Een freelance schrijver die ooit een boek wilde uitgeven. Keer op keer begon hij dapper aan zijn meesterwerk en keer op keer stierf het project een langzame dood. Op een dag stond hij voor zijn boekenkast en zag een dunne roman staan. Chris sloeg het boek open, bekeek het aantal bladzijden en schatte in dat het boek ongeveer 50.000 woorden bevatte. Hij kreeg een idee, in een maand tijd een roman van ongeveer 50.000 woorden schrijven. Juli 1999 startte hij en 20 vrienden met dit project. Het jaar daarop werd besloten het evenement naar de maand november te verplaatsen, omdat het dan minder mooi weer is. Dat jaar deden er al 140 mensen mee en werd besloten om er een serieus evenement van te maken. NaNoWriMo was geboren.

De regels

De spelregels werden bepaald en staan tot de dag van vandaag vast. Je begint op 1 november met schrijven, niet eerder. Het project is nieuw en je bent de enige auteur. Elk genre is toegestaan. Dertig november om 23:59:59 uur moet je minimaal 50.000 woorden hebben geschreven. Dat zijn dus gemiddeld 1667 woorden per dag! Je kunt een complete roman schrijven of de eerste 50.000 woorden van een roman die je later afmaakt. Inschrijven is gratis en alleen noodzakelijk om je roman te laten verifiëren.

Het succes van NaNoWriMo

Wat ooit gestart is met een groepje vrienden is uitgegroeid tot een wereldwijd evenement waar inmiddels ruim twee miljoen mensen aan meedoen. Naast de officiële website van NaNoWriMo is er ook een Nederlandse regio actief. Naast chat groepen is er de Facebook groep en worden er door heel Nederland gezamenlijke schrijf bijeenkomsten georganiseerd onder de naam Write-in.

Winnaars en verliezers

De NaNoWriMo is geen wedstrijd. Er zijn dus geen verliezers, alleen maar winnaars. Je mag jezelf NaNo winnaar noemen als je de 50.000 woorden hebt gehaald. Het kan natuurlijk gebeuren dat je dat aantal niet weet te bereiken, dat je b.v. ‘slechts’ 30.000 woorden hebt geschreven. Je hebt dan een begin van je boek. Een begin van 30.000 woorden. Woorden die je eerst niet had. Dan ben je geen verliezer maar al heel goed op weg naar het einde van je boek.

Het evenement is vooral bedoeld om de creativiteit van de deelnemers aan te wakkeren. Een stok achter de deur om gewoon te beginnen. Woorden door daden!

Medailles

Iedereen kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Een aanmoediging om door te zetten als het even niet zo lekker gaat met schrijven. NaNo strooit daarom rijkelijk met medailles, badges genoemd.

Heb je besloten om helemaal niets te plannen? Gewoon blanco beginnen en je ziet wel? Je krijgt een badge voor spontaniteit. Heb je een uitgebreid schrijfplan gemaakt, compleet met hoofdstuk indeling en alle scènes uitgeschreven? Gefeliciteerd je hebt een badge voor planner verdiend. Je hebt besloten om je helemaal niets van de regels aan te trekken en het gewoon op je eigen manier te doen. Je krijgt een badge voor NaNo rebel.

De muziek uitgekozen en een afspeellijst gemaakt, jawel een badge voor jou. Voldoende koffie in huis voor een enorme cafeïne kick, weer een badge erbij.

Zoals je ziet is het echt niet moeilijk om badges te verdienen.

Mijn Nano avontuur

Het wordt voor mij de eerste keer dat ik officieel mee doe. Ik heb een beknopt schrijfplan gemaakt. De karakters zijn uitgewerkt. De achtergrond  is bepaald en de grote lijnen staan vast. Voldoende houvast voor enige structuur en genoeg ruimte voor spontaniteit en verassingen.

Aan het eind van dit avontuur heb ik een eerste versie van een boek of in ieder geval een groot stuk ervan. Hoe het avontuur ook afloopt, ik zal een ervaring rijker zijn.

Ik win of ik leer!

2 gedachten over “NaNoWriMO, hoe en wat?”

  1. Dat zijn een hoop woorden op een dag zeg. Geen haar (van de resterende vier) op mijn hoofd die eraan denkt om dat te gaan proberen.
    Ik vind het knap. Veel succes!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: