Niet zo fair als het lijkt

Eerlijk is eerlijk

Het blad van de thuiszorg organisatie ligt op de mat. Normaal gesproken gaat die ongelezen bij het oud papier. Er is maar één reden waarom wij lid zijn van deze organisatie. De contributie is namelijk vele malen lager dan de korting die we door dit lidmaatschap krijgen op onze zorgverzekering. Normaal gesproken heb ik niet bijster veel interesse in rollators, steunkousen en ergonomische plas-flessen.

Dit keer trekt het blad echter wel mijn aandacht. De kop ‘Robotkat Saartje brengt gezelligheid’ roept de nodige vragen op. Met een bak koffie en wat te knabbelen duik ik in het artikel.

De insteek van het artikel is behoorlijk positief. Begrijpelijk want het hele blad is bedoeld om de thuiszorg organisatie van haar beste kant te laten zien.

Saartje en Zora

Een korte samenvatting van het artikel: Een dame op leeftijd heeft de diagnose alzheimer gekregen. Na het overlijden van haar man gaat ze hard achteruit en kan tenslotte niet meer zelfstandig blijven wonen. Haar zoon en dochter vinden een mooie kamer voor haar in een verzorgingstehuis. Mevrouw kan daar maar moeilijk wennen en voelt zich erg eenzaam. De afdeling waar mevrouw verblijft heeft van de thuiszorg organisatie een robotkat gekregen.

Deze interactieve katten zijn speciaal ontwikkeld voor ouderen. Ze zien er levensecht uit en reageren met gespin en gemiauw op aanrakingen. Nu zijn er ook ouderen die niets met katten hebben, voor hen is er de zorgrobot, genaamd Zora. Deze robot danst, zingt, beweegt en doet spelletjes met de cliënten.

Mevrouw trekt meer naar de kat toe dan de andere bewoners. Haar kinderen besluiten daarom een eigen exemplaar voor hun moeder aan te schaffen.

De opmerking van haar dochter snijd door mijn ziel.
‘Saartje geeft mijn moeder de liefde, rust en gezelligheid die ze nodig heeft. Een stukje geborgenheid.’

Hoe diep zijn we als samenleving gezonken dat we dit blijkbaar zelf niet meer kunnen bieden aan onze ouderen.

Het Fair experiment

Dezelfde dag lees ik ook een artikel over het stopzetten van het FAIR experiment. Dit experiment is onder andere opgezet door Facebook.

Twee robots genaamd Alice en Bob zijn geprogrammeerd om hoeden, boeken en ballen te verkopen. Het experiment onderzoekt of de robots van elkaar kunnen leren en daardoor steeds beter in het onderhandelen worden. Tot ieders grote verbazing bleek dat de robots na verloop van tijd niet alleen hele complexe onderhandelings-strategieën maar ook een eigen taal gingen ontwikkelen. De onderzoekers hadden uiteindelijk geen idee meer waar de robots het over hadden en wat ze aan het doen waren.

Het project is stil gelegd omdat deze ontwikkeling niet alleen uitermate fascinerend is maar vooral heel erg gevaarlijk.

Dit brengt mij weer terug naar robotkat Saartje en Zora. Zij brengen wat vreugde in het leven van onze kwetsbare ouderen. Dat lijkt een mooie ontwikkeling te zijn. Ik heb daar toch zo mijn twijfels over.

Plaats een reactie