Met mijn kop tegen de muur

Visite bij Henk en Jannie, leuke mensen die we al veel te lang niet gezien hebben. Gezellig, we hebben er echt zin. We stappen binnen en bij de begroeting merk ik al iets. Nog voordat we onze jas op de kapstok hebben hangen ben ik zeker van mijn zaak. Die hebben ruzie gehad, de spanning hangt voelbaar in de lucht. Tijdens de eerste bak koffie is het wel duidelijk, het gaat vanavond echt niet gezellig worden. Ze doen vreselijk hun best om niets te laten merken maar het zichtbare ongemak begint zelfs bezit van óns te nemen. De sfeer is om te snijden zo tastbaar. We zijn die avond veel vroeger dan gedacht weer thuis. 

Sinds lange tijd is het hele gezin, met aanhang en al, tegelijk bij ons thuis aanwezig. Gezellig, dat gebeurt tegenwoordig niet zo vaak meer. Met zijn tienen en ook nog drie honden, is het een gezellige drukte bij mij thuis. De eerste stond voor half negen al op de stoep, die wilde de regen voor zijn. De rest druppelde rond koffietijd binnen. Een lange en drukke dag dus.
Hoe gezellig en lief ik mijn familie ook vind, rond het avondeten was voor mij de grens bereikt.
Ik raakte overprikkeld. Een overblijfsel van mijn burn-out en de daaruit voortgekomen hersenbeschadiging.

De overprikkeling werd zo erg dat ik me met alle macht moest inhouden om niet gaan schreeuwen. Mijn overvolle hoofd had ik het liefst tegen de muur gebonkt. Fysieke pijn voelen leek me zoveel beter dan de druk in mijn hoofd.
De tintelingen in mijn gezicht werden heviger en heviger en zouden tot diep in de nacht duren.
Toen het eindelijk, eindelijk stil en rustig was kon ik me laten gaan. De tranen begonnen te stromen en bleven komen.
De dag erna ben ik snauwerig en boos, alle energie is opgebruikt, het zal dagen duren voor ik weer een beetje hersteld ben.

De situatie met Henk en Jannie is voor veel mensen wel herkenbaar. Dat gevoel van ongemak. Hoe de aanwezige spanning bijna tastbaar is.
Dat is ongeveer hoe overprikkeling werkt. De emoties van een ander worden jouw emoties. Je ontkomt er gewoon niet aan.

Overprikkeling kan voorkomen bij  autisme, een burn-out, HSP, als gevolg van een herseninfarct, een Tia, of zoals in mijn geval door een hersenbeschadiging.
Het is voor iedereen die ermee te maken heeft weer anders dus kan ik alleen voor mezelf spreken.
Als ik het heel kort uit moet leggen:  al mijn zintuigen staan op scherp, alles komt veel heftiger binnen en word langzamer verwerkt dan “normaal”.
Mijn hoofd raakt daardoor overvol en het voelt alsof mijn hersenen gaan exploderen. Een vreselijk gevoel dat ik mijn ergste vijand nog niet toewens.
Rust is dan het enige dat helpt om weer “normaal” te worden. 

Ik heb heel veel geluk met mijn familie en vrienden. Ze begrijpen dat ik heel graag mee wil doen maar dat het me soms gewoon niet lukt.
Niet iedereen heeft die mazzel. Wordt er lacherig over gedaan, vaak vanuit onwetendheid.
Heb je iemand in je omgeving die aangeeft overprikkeld te zijn of te raken, neem het serieus. De persoon zelf kan er niets aan doen en het is vreselijk om mee te maken. 
Help door jezelf te informeren en het onderwerp bespreekbaar te maken.
Door begrip te tonen, een escape te bieden, bijvoorbeeld een rustig plekje om op adem te komen, help je de ander enorm. 

Meer weten over dit onderwerp? Kan: 
Overprikkeling in begrijpelijke taal
Heeft iedereen een etiketje?
Als een Feniks zal ze herrijzen
Schrijfhart logo

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Inschrijven
Abonneren op
guest
6 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
6
0
Ik hoor graag wat je ervan vindt, laat van je horenx
()
x
%d bloggers liken dit: