Rust en stilte, de nieuwe luxe

Het rood van het vrachtschip steekt scherp af tegen het blauw-grijs waarin de wereld zich vandaag heeft gekleed. Uitkijkend over de uiterst kalme zeespiegel en de voorbij varende schepen komt er een prettige rust over me heen.

De spotters zijn er ook

We wilden even uitwaaien aan het strand, maar zelfs aan de monding van de zee is er geen zuchtje wind te bespeuren. Het maakt niet uit. Onze jonge hond dartelt vrolijk rond en geniet zichtbaar van de, voor haar, nieuwe omgeving.

Mannen voorzien van camera’s met indrukwekkende lenzen wachten geduldig tot ze het perfecte plaatje kunnen schieten.
Manlief legt uit dat het spotters zijn. Net als bij vliegtuigen kunnen ook schepen zich verheugen op een groot aantal fans die bijhouden welk schip, waar en wanneer voorbij vaart. Uiteraard hoort daar een mooie foto als bewijs bij.
Ze staan hier waarschijnlijk voor ‘De Jubilee’ een peperduur jacht ( 275 miljoen!) dat bij ons om de hoek is gebouwd en dat hier straks voorbij komt varen.

Ik besluit om ook een foto te maken, kan ik mooi zeggen dat ik erbij was toen het grootste jacht ooit gebouwd in Nederland, het ruime sop koos. Ik heb geen camera met peperdure lens, ik heb alleen mijn mobieltje bij me.

De Jubilee was, toen het bij ons om de hoek lag, belachelijk groot. Hier op zee, valt het volkomen in het niet naast de containerschepen.

Rust en stilte

We zien hoe er een loods aan boord van een zeeschip wordt gebracht. De kapitein, die het schip door alle weersomstandigheden heen, veilig over de wereldzee├źn heeft gevaren, wordt in het zicht van de haven ondergeschikt gemaakt aan de loods.

Vanaf de kant gezien gebeurd dit alles in een ongekende rust en stilte. Aan boord zal dat anders ervaren worden. De hectiek aan boord en de herrie van de motoren ervaar je alleen als je op het schip aanwezig bent.

We wandelen zwijgend verder. Nu ik niet wordt afgeleid door het leven van alle dag heb ik alle tijd en  rust om na te denken.

Zoals wij vanaf de wal een andere beleving van de zee hebben als de bemanning van de schepen, zo is het in het leven vaak ook. Door afstand te nemen en vanuit een ander perspectief naar je omstandigheden te kijken komt er ruimte voor een andere beleving en nieuwe inzichten. Problemen die als je er middenin zit onvoorstelbaar groot lijken hebben achteraf bezien minder impact gehad als dat je toen dacht. Soms moet je, met de haven inzicht, toch het roer uit handen geven. Niet omdat jij zwak of niet capabel bent, maar omdat een ander je veilig door het onbekende kan loodsen.

Offline is the new luxury

Eenmaal thuis gekomen ligt de nieuwe Flow op me te wachten. Er zitten leuke extraatjes bij, waaronder een sticker voor op mijn telefoon. De tekst, offline is the new luxury had niet toepasselijker kunnen zijn. Hoewel, niet alleen offline zijn, maar ook even afstand nemen van de dagelijkse hectiek. Rust en stilte, wat een heerlijke luxe.

BewarenBewaren

2 gedachten over “Rust en stilte, de nieuwe luxe”

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: