Schrijven is macht

“Schrijven is macht” schreef ik bij een foto die ik onlangs poste op Instagram.

Een ouderwetse tegeltjes wijsheid: “Een foto liegt niet” maar sinds de komst van Photoshop en de ontelbare hoeveelheid filters weten we dat dit allang niet meer klopt. Op zich is dat niet zo erg. Een foto bewerken vanwege de boodschap die je wilt overbrengen, is helemaal niet zo erg, zolang het maar duidelijk is. Met de tekst onder de foto wilde ik duidelijk maken dat het met schrijven net als met foto’s is. Het filmpje dat ik in mijn Instagram verhaal plaatste liet de juiste context van de foto zien, ik was sneeuw aan het gooien.

Ik schrijf mijn kijk op de waarheid. Om het verhaal tot leven te brengen, pas ik verschillende technieken toe. Ik overdrijf, laat weg, pas aan, ik speel met zinslengte en met woordkeuze. Het perspectief van waaruit ik vertel, is bepalend voor hoe je het verhaal leest. De ruimte waarbinnen ik het verhaal plaats, karakters die ik een bepaalde rol laat spelen. Echt elk onderdeel is bepalend van hoe jij als lezer het verhaal beleefd. Als schrijver heb ik alle macht om mijn verhaal en daarmee mijn lezers de kant op te sturen die ik wil maar als ik mijn werk als schrijver goed doe, heb je dat als lezer niet eens in de gaten.

Aangezien ik vooral persoonlijke blogs en fictieve verhalen schrijf is dat helemaal niet erg. Voor journalisten, nieuwsredacties en politici is dat een heel ander verhaal. Voor de goede orde, niemand is in staat volledig objectief te schrijven. Je kijkt altijd met jouw blik, jouw visie naar de feiten en de manier waarop je ze weergeeft is gekleurd door jouw persoonlijkheid en visie als schrijver. Een goede journalist zal daarom altijd meerdere kanten van het verhaal belichten. Politici daarentegen hebben hun eigen agenda. Het maakt niet uit of je een minister of de president van een land bent. Daarom is er een belangrijke taak voor de lezer weggelegd. Kritisch lezen is namelijk ook een kunst op zich.

Schrijven is macht maar de lezer, die bepaald hoe machtig de schrijver daadwerkelijk is.

Schrijfhart logo
0 0 stem
Artikelbeoordeling
Inschrijven
Abonneren op
guest
6 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
6
0
Ik hoor graag wat je ervan vindt, laat van je horenx
()
x
%d bloggers liken dit: