Schrijven is macht

Te lezen in ± 2 minuten

“Schrijven is macht” schreef ik bij een foto die ik onlangs poste op Instagram.

Een ouderwetse tegeltjes wijsheid: “Een foto liegt niet” maar sinds de komst van Photoshop en de ontelbare hoeveelheid filters weten we dat dit allang niet meer klopt. Op zich is dat niet zo erg. Een foto bewerken vanwege de boodschap die je wilt overbrengen, is helemaal niet zo erg, zolang het maar duidelijk is. Met de tekst onder de foto wilde ik duidelijk maken dat het met schrijven net als met foto’s is. Het filmpje dat ik in mijn Instagram verhaal plaatste liet de juiste context van de foto zien, ik was sneeuw aan het gooien.

Ik schrijf mijn kijk op de waarheid. Om het verhaal tot leven te brengen, pas ik verschillende technieken toe. Ik overdrijf, laat weg, pas aan, ik speel met zinslengte en met woordkeuze. Het perspectief van waaruit ik vertel, is bepalend voor hoe je het verhaal leest. De ruimte waarbinnen ik het verhaal plaats, karakters die ik een bepaalde rol laat spelen. Echt elk onderdeel is bepalend van hoe jij als lezer het verhaal beleefd. Als schrijver heb ik alle macht om mijn verhaal en daarmee mijn lezers de kant op te sturen die ik wil maar als ik mijn werk als schrijver goed doe, heb je dat als lezer niet eens in de gaten.

Aangezien ik vooral persoonlijke blogs en fictieve verhalen schrijf is dat helemaal niet erg. Voor journalisten, nieuwsredacties en politici is dat een heel ander verhaal. Voor de goede orde, niemand is in staat volledig objectief te schrijven. Je kijkt altijd met jouw blik, jouw visie naar de feiten en de manier waarop je ze weergeeft is gekleurd door jouw persoonlijkheid en visie als schrijver. Een goede journalist zal daarom altijd meerdere kanten van het verhaal belichten. Politici daarentegen hebben hun eigen agenda. Het maakt niet uit of je een minister of de president van een land bent. Daarom is er een belangrijke taak voor de lezer weggelegd. Kritisch lezen is namelijk ook een kunst op zich.

Schrijven is macht maar de lezer, die bepaald hoe machtig de schrijver daadwerkelijk is.

Schrijfhart logo
17
avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Sonja GrinwisEllie SchmitzMies HuibersMC Kleuver Recent comment authors
  Subscribe  
Abonneren op
Ellie Schmitz
Gast

Ik schrijf hoe ik denk, dat gaat meestal vanzelf, nooit zo heel bewust, eigenlijk ‘out of the blue’. Aan het eind van het concept ga… Lees verder »

Privacyverklaring
ik heb de privacyverklaring gelezen en ben akkoord
Mies Huibers
Gast
Mies Huibers

Zo werkt het wel denk ik. Zelf ben ik daar nooit zo mee bezig. Ik schrijf wat in me opkomt, wat ik kwijt wil of… Lees verder »

Privacyverklaring
ik heb de privacyverklaring gelezen en ben akkoord
MC Kleuver
Gast
MC Kleuver

Ik schrijf vooral wat ik wil schrijven en wat ik zelf interessant vind. Dat zijn ook voornamelijk persoonlijke blogs en fictie. Gelukkig heeft iedereen een… Lees verder »

Privacyverklaring
ik heb de privacyverklaring gelezen en ben akkoord
het is niet toegestaan mijn teksten te kopiëren
%d bloggers liken dit: