Sergey Romanov, deel 5: Allemaal leugens

Vader was de volgende ochtend niet aan het ontbijt verschenen. Dat was nog nooit eerder gebeurd.

‘Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag.’
Hoe vaak had ze hem dat horen zeggen? Elke keer dat ze te laat aan de ontbijttafel zat en daardoor haastig moest eten, was zijn stokpaardje weer tevoorschijn gekomen.

Ze kon niet vragen waarom haar vader er niet was. De rode doek hing aan de haak en dat betekende dat moeder niet wilde dat er gesproken werd tijdens het eten.
Nova was altijd opgelucht als ze de deur van het ouderlijk huis achter zich dicht kon trekken om naar school te gaan. De naargeestige stilte was slecht te verdragen.

Allemaal leugens

‘Professor Nuyens is vandaag dood gevonden in zijn huis. Hij kwam niet opdagen voor college, zijn huishoudelijke hulp heeft hem gevonden.’
Tijdens het avondeten had vader gesproken, ondanks de rode doek aan de haak.
‘Ik heb hem al tijden niet meer gesproken, ik ben zo druk met mijn onderzoek. Ik heb gisteravond nog tot laat aan de voorbereidingen voor mijn publicatie gewerkt.’
Nova begreep niet waarom haar vader dit zei. Moeder had niets gezegd of gevraagd, de rode doek hing er tenslotte niet zomaar.
Allemaal leugens, maar ze kon niets zeggen. Niet vanwege de rode doek en ook niet omdat ze zichzelf dan zou verraden.

Na het eten was ze stilletjes naar boven gegaan. Ze vroeg zich af waarom haar vader had gelogen. Wat had haar vader te verbergen? Was hij daarom niet aan het ontbijt verschenen?

Het eindstation

Nova kwam weer terug in het heden, de metro had het eindstation bereikt. Nova liep met de stroom mee richting haar werk.
Haar hoofd vol met herinneringen en heel veel vragen. Hoe past Sergey Romanov in dit verhaal? Daar had ze nog steeds geen antwoord op.

BewarenBewaren

Plaats een reactie