Over Sonja

Te lezen in ± 6 minuten

Iedereen heeft een verhaal en dit is het mijne

Sonja Grinwis heet ik dus en ik heb een passie voor verhalen. Rotterdam is de stad waar ik, in 1969, geboren ben. Daar groeide ik op en bleef ik wonen tot ik in 1993 trouwde, met de liefste hubbie die ik me maar wensen kan, en naar Zwijndrecht verhuisde. Daar wonen hubbie en ik samen met onze twee kinderen en een Riesenschnauzer die (als ze zin heeft) luistert naar de naam Pepper.

De passie voor verhalen begon al vroeg

Vanaf dat ik zinnen kan formuleren vertel ik verhalen, zelfverzonnen en vol passie. Tijdens de afwas aan mijn broertje. Op school aan vriendjes en vriendinnetjes. In de bus van Rotterdam naar Ouddorp als we naar opa en oma gingen. Geweldig, mijn publiek kon nergens heen. Gelukkig vonden de meeste mensen het leuk zo’n dreumes van drie turven hoog die de hele busreis zelfverzonnen liedjes zong en de meest wonderlijke verhalen vertelde.

Toen ik leerde schrijven was er helemaal geen houden meer aan. Geen stukje papier was meer veilig. Ik schreef en tekende alles vol. De leerkracht zag geen andere optie om al mijn boeken en schriften af te pakken en voortaan afgepast papier te geven.

Toch is er een lange pauze van het schrijven geweest. Ik werd volwassen, trouwde, had een drukke baan en kreeg kinderen. Het leven stond mijn creativiteit in de weg. Tot op een dag mijn hele leven overhoop werd gehaald.

Een korte terugblik

Dom, mijn lieve Dom werd ziek, darmkanker. Een jaar lang hebben we tussen hoop en vrees geleefd. Zijn uiteindelijke overlijden heeft me als een mokerslag geraakt. Maar ik moest sterk zijn. Sterk voor zijn vrouw en voor mijn kinderen.
Van het een op het andere moment besluit de bank het krediet van ons bedrijf in te trekken. Dat we al ruim twintig jaar altijd aan onze verplichtingen hebben voldaan doet er niet toe. Door de crisis gaat het slecht in de branche, dat blijkt reden genoeg.
Uit goed fatsoen besluiten we om het personeel dan maar van onze spaarrekening te betalen. Ons spaargeld verdwijnt als sneeuw voor de zon. Met bij elkaar geknepen billen sta ik uiteindelijk bij de supermarkt. Kunnen we deze week de boodschappen nog pinnen?

Dan is daar nog het mes in mijn rug. Van iemand die ik al heel lang ken, die ik nooit kwaad heb gedaan. Leugens, verwijten en verdraaien van woorden en feiten. Ik begrijp het niet, hoe heb ik me zo kunnen vergissen?
Grote en kleine problemen, teleurstellingen en verdriet stapelen zich op.

Door de huisarts wordt een ernstige burn-out geconstateerd. Daar heb ik absoluut geen tijd voor en dus ga ik door. Maand na maand.
In het najaar blijkt onze oudste weer in depressie te zitten. Nog meer verdriet, nog meer stress.
Op mijn tandvlees blijf ik doorgaan, puur op wilskracht. Overlevingsdrang zo je wilt.
Uiteindelijk geeft mijn lichaam het op, ik krijg migraine, paniekaanvallen, hyperventilatie, uitvalsverschijnselen. Ik zet een tandje bij want opgeven is geen optie. Totdat mijn hersenen geen andere uitweg meer zien en ik raak in een psychose.

Gelukkig vond ik mijn passie weer terug

Tijdens de vakantie begon ik al mijn verdriet, angst en boosheid van me af te schrijven. Puur voor mezelf. Mijn manier om alles wat er gebeurd was en nog stond te gebeuren een plekje te geven. Blad na blad schreef ik vol, net zo lang tot ik mezelf helemaal leeg had geschreven. Een techniek die ik tot de dag van vandaag toepas als mijn hoofd te vol raakt.
Eenmaal leeg geschreven kwam er weer ruimte in mijn hoofd en het duurde niet lang voor er verhalen naar de oppervlakte kwamen borrelen. Voorzichtig begon ik mijn eerste verhaal sinds jaren te schrijven.

De passie voor verhalen was weer gewekt en al snel was er geen houden meer aan.
Net als vroeger wilde ik mijn verhalen delen en ik starte een blog; Sonjaschrijft. Het sloeg aan en al snel kreeg ik een aantal trouwe volgers en lezers. Ik ging een cursus volgen en nog een en nog een. Mijn zelfvertrouwen groeide en ik kreeg er steeds meer plezier in.

In mijn enthousiasme sla ik helemaal door

Mijn enthousiasme werd zo groot dat ik teveel wilde. Naast schrijven mag ik ook heel graag lezen. Vaak ben ik zo vol van het boek dat ik gelezen heb dat ik al mijn bevindingen wil delen. Tekenen is ook een hobby van mij. Hoewel ik er niet echt goed in ben vind ik het wel erg fijn om te doen. Knippen, plakken, kleuren, het is voor mij een heerlijk tijdverdrijf en ik wilde dat met iedereen delen.
Sonjaschrijft kreeg naast blogs en verhalen ook columns, boekrecensies, Zentangle tekeningen en art journal rubrieken. Het was teveel en te rommelig, ik moest een keuze maken. Tijdens deze periode van bezinning liep ook het contract voor de website af. Mijn hart lag en ligt vooral bij het schrijven en ik besloot om me me daar op te focussen. De website sonjaschrijft ging ter ziele en in juni van hetzelfde jaar ben ik opnieuw begonnen met een nieuwe website onder de naam Schrijfhart.

De passie duurt voort

Het roer omgooien is een goede zet gebleken. Met ruim twee honderd bezoekers per dag bereiken mijn verhalen inmiddels een groot publiek. Mijn verhalen deel ik graag en de interactie met lezers is voor mij de mooiste beloning.

Inmiddels is de drang om te schrijven groter dan ooit. Mijn passie voor het schrijven deel ik graag met je in blogs en verhalen en soms in een gedicht. Vaak met humor, soms met een traan maar altijd recht vanuit mijn hart en ik hoop jou daarmee te raken.

Veel leesplezier.

Als je meer wilt weten over de periode en de gevolgen van mijn burn-out en psychose lees dan hier verder.

Zelf je hoofd leeg leren schrijven? Hou dan deze website in de gaten want er zit iets leuks aan te komen.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
3
avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Sonja Grinwisegoecho Recent comment authors
  Subscribe  
Abonneren op
egoecho
Gast

Dag Sonja, dank je wel voor het lezen (en liken) van veel van mijn posts. Waardeer ik zeer!

Zelf ben ik ook enthousiast over deze tekst daarom zit er ook copyright op! Vraag gerust naar mijn tarieven als je mijn teksten wilt gebruiken
%d bloggers liken dit: