Stenigen is toch niet meer van deze tijd?

Een klein berichtje in de krant: “Dotan verdient een tweede kans”
Eerlijk gezegd heb ik nooit goed begrepen waarom Dotan zo hard werd afgerekend. Dat hij ietwat creatief met de waarheid is omgesprongen om zo meer aandacht voor zijn muziek te krijgen heeft hij zelf al ruiterlijk toegegeven. Ondanks dat hij zijn fout erkende bleek het digitaal stenigen niet meer te stoppen.

Blijkbaar is pedofilie, geweld, verkrachting, wapenbezit, moord minder erg dan proberen meer likes te genereren op Social media. Andere artiesten lijken met de meest gruwelijke strafbare feiten weg te komen maar als Dotan niet eerlijk is op social media is zijn carrière gedoemd te eindigen. Politici mogen schaamteloos scanderen met termen als alternatieve feiten en de verdenking van pedofilie door een hooggeplaatste officier van justitie kan zonder noemenswaardige verontwaardiging in de doofpot worden gestopt. Weinig mensen die zich daar druk om lijken te maken maar als Dotan niet helemaal eerlijk is haalt het de krant, gaat de digitale schandpaal midden op het plein en kan het stenigen beginnen.

Al die schreeuwende stenengooiers op social media zijn zelf natuurlijk altijd heel eerlijk en open met wat ze posten. Filters en Photoshop daar doen ze niet aan en natuurlijk is hun tijdlijn een perfecte afspiegeling van hun leven. Nooit wordt de waarheid mooier gepresenteerd laat staan geweld aan gedaan.

Met argusogen wordt gekeken naar landen waar de doodstraf nog normaal wordt gevonden. Dat mensen gestenigd worden of de elektrische stoel krijgen voor hun misdaden, landen waar homofilie, overspel en scheiding nog tot excessieve straffen leiden daar hebben we geen goed woord voor over.

Online doen we echter precies hetzelfde. Mensen die een andere politieke oriëntatie hebben. Anders denken over de rassenongelijkheid of over feminisme. Ach je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een groep internettrollen die de aanval inzet. Het digitale stenigen vinden deze mensen blijkbaar wel oké. Vrijheid van meningsuiting is een zwaar bevochten recht waar we niet te lichtvaardig mee om moeten gaan.

Wie zonder zonde is werpt de eerste steen.

Schrijfhart logo

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Inschrijven
Abonneren op
guest
4 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Mies Huibers

Ik ben het met je eens hoor. Ik zie er gelukkig maar weinig van omdat ik al die reacties niet lees. Dotan ken ik verder niet maar dat doet aan het gegeven niets af.

Privacyverklaring
ik heb de privacyverklaring gelezen en ben akkoord
H.B. van oost

Sterk en goed verhaal

Privacyverklaring
ik heb de privacyverklaring gelezen en ben akkoord
4
0
Ik hoor graag wat je ervan vindt, laat van je horenx
()
x
%d bloggers liken dit: