Tevreden zijn, wie durft?

De aftrap van het jaar 2017

Het was een kort nieuws-item dat onlosmakelijk verbonden lijkt met de Oud en nieuw viering. Één op de drie Nederlanders maakt goede voornemens voor het nieuwe jaar. Tevreden constateerde ik dat ik daar gelukkig niet bij hoor.

Naar mijn mening moet je, zodra je bedenkt dat er iets  veranderen moet in je leven,  dit direct aanpakken. Niet wachten op dat nieuwe jaar, tot het pakje sigaretten leeg is, tot na het feest, en vul maar in. Er gaat iets niet naar tevredenheid in je leven, je wilt het anders aanpakken, er moet een knoop doorgehakt worden. Doe dat dan NU, meteen! Geen excuses meer, de koe meteen bij de horens vatten.

In tweeduizendzestien heb ik mij een jaar lang gericht op het positieve in plaats van het negatieve. Dat ging, uiteraard, met vallen en opstaan. De moed niet laten zakken maar kijken naar dat hele kleine, ienie mienie, lichtpuntje. Ik beweer niet dat het makkelijk is maar het helpt wel. Het laatste kwartaal van tweeduizendzestien kwam ik op het idee voor ‘Het dagboek vol dankbaarheid’* . Het jaarthema voor 2017 is daar als vanzelfsprekend uit voort gekomen.

Overal waar ‘te’ voor staat

Als jong meisje kreeg ik het van mijn ouders regelmatig te horen: “Alles waar ‘te’ voor staat is niet goed, behalve voor tevreden”. Ik hoorde het noodgedwongen aan en kon er eigenlijk niet zo veel mee. Het hoorde thuis in het rijtje, jouw wil hangt in een hoge boom en kinderen die vragen worden overgeslagen.

Het ging het ene oor in en het andere oor uit. Maar zoals dat nu eenmaal gaat met cliché’s, het is waar.

Tevreden zijn is echt een geweldige eigenschap. Het niet steeds willen streven naar meer is echt een bevrijding. Meer spullen, een hoger inkomen, een groter huis, een luxere vakantie. De lat komt steeds hoger te liggen en we verlangen naar meer en meer.

Lenette van Dongen zei ooit in één van haar shows: “Al moeten we met de helft, dan nóg hebben we genoeg”. Dat zal lang niet voor iedereen opgaan, maar in mijn geval zit daar een grote kern van waarheid in. Maar tevreden zijn, draait niet alleen om bezit.

Haal het beste uit jezelf

Je best doen, het beste uit jezelf halen, daar is op zich ook niets mis mee. Bij mij slaat dat echter vaak door in een streven naar perfectie. Ik bijt me helemaal vast in het project en sla helemaal door. Vermoeiend en onzinnig want het leven is nu eenmaal niet perfect. In het meest gunstige geval is het leven goed. De kunst is om daar tevreden mee te zijn.

Vorig jaar hebben wij onze slaapkamer opgeknapt, daar hoorde ook een nieuwe kledingkast bij. De Ikea heeft zo’n superhandig Pax planner. Tientalen en misschien wel meer dan honderd keer heb ik die planner gebruikt om de ‘perfecte kast’ samen te stellen. Zodra ik klaar was, had ik een kortstondig moment van tevredenheid. Dat duurde niet lang want dan kwamen er weer de ‘wat als’ gedachten en begon ik weer van voren af aan.

Steeds weer opnieuw, het kon vast nog beter, nog handiger, nog mooier. De onrust in mijn hoofd nam steeds grotere vormen aan, tot iemand me een hele handige tip gaf.

“Maak een lijstje waarop je alles zet wat je wilt in je kast. Dan ga je de kast samenstellen. Als je al je wensen bij het samenstellen hebt verwezenlijkt is je kast dus klaar. Uitprinten en tevreden zijn met het resultaat.”

Zo onvoorstelbaar simpel en zo logisch. Ik had het zelf kunnen bedenken, maar door mijn hang naar perfectie overzag ik het geheel niet meer.
Mijn kast is misschien niet perfect maar wel héél goed en elke dag maak ik er dankbaar en tevreden gebruik van.

Tevreden zijn, wie durft?

Dit jaar wil ik jullie meenemen op mijn zoektocht naar tevredenheid. Door mijn verhalen en blog artikelen mogen jullie meegenieten van mijn blunders en successen. Misschien durf je zelf ook mee te doen en jouw ervaringen met mij te delen.

Heb ik dan toch per ongeluk een goed voornemen voor het nieuwe jaar?

Plaats een reactie