Transcedent lig ik in de Baderwädle See

De eerste dagen konden we het niet vinden maar tijdens een wandeling met mijn oudste wijken we af van de gebaande paden en vinden we het meer alsnog. Het ligt verscholen tussen het bos en de akkers van de boeren met een prachtig uitzicht op de achtergelegen bergen. Het lijkt me heerlijk om hier te zwemmen.

De volgende dag trekken we daarom de bergen in op weg naar het meer. De jongeman van de receptie wist ons te vertellen dat het water daar namelijk een stuk warmer was, een graad of 20. Dat blijkt een behoorlijk optimistische inschatting te zijn. Het is warmer dan het stuwmeer maar daar is ook niet heel veel voor nodig. We zoeken een plekje in de zon om onze spullen neer te leggen. Met zijn drieën plonzen we in het water. De hond kijkt belangstellend toe. Ze waagt het erop, als de hele roedel dit leuk lijkt te vinden kan zij niet achterblijven. Ze komt in rap tempo op ons af. Dan verdwijnt de grond onder haar poten en ze raakt in paniek. Wanhopig probeert ze op mijn rug te klimmen. Ik spreek haar rustig maar vastberaden toe. Ze kan en moet zelf zwemmen. Na wat aarzeling en angstig gespetter krijgt ze zelfvertrouwen en al snel zwemt ze vrolijk met ons mee. Ik geniet.

Het meer is niet zo heel groot. Hubbie schat zo’n 70 meter breed en 200 meter lang. Ik zwem in de breedte. dat is voor mij nog te overzien en bovendien kan ik er dan snel uit mocht het mis gaan. Mijn hond is niet de enige die meer zelfvertrouwen moet krijgen. Elke dag ga ik zwemmen en elke dag verleg ik mijn grens. Steeds langer,  steeds verder van de kant. Na een paar dagen besluit ik de lengte van het meer te gaan zwemmen dwars door het midden.  Een baan heen en terug en dan kijk ik wel verder.

Transcedent lig ik helemaal alleen in het bergmeer

Hubbie en oudste willen dit keer niet mee. Ik wil wel zwemmen. Ten eerste moet ik het schema volgen en ten tweede voelt het gewoon goed om mezelf zo uit te dagen. Dapper vertrek ik alleen naar boven. Tot mijn schrik en verbazing is er helemaal niemand bij het meer. Helemaal alleen zwemmen in open water vind ik echt heel spannend. Even twijfel ik maar dan besluit ik toch het water in te gaan. De eerste baan, zo weet ik inmiddels, gaat prima. De baan terug vind ik lastig vanwege de stroming. Daarna gaat het wel weer.

Ik zwem mijn eerste twee banen. Vierhonderd meter gezwommen. Twaalfhonderd meter is het doel van vandaag, dus nog vier banen te gaan. Opgewekt begin ik aan de derde baan. Boven het meer cirkelen wat libellen. In het water vormen zich rimpelige kringen door de aanwezige vissen. Boven mijn hoofd zweeft een roofvogel. De zon schijnt en er is bijna geen wind. Alles wat er is, is stilte. Ik maak mijn meters en langzaamaan komt de rust naar binnen. De storm van gedachten legt zich neer en het wordt stil in mijn hoofd. Alle zorgen, angsten en twijfels zijn verdwenen. De meters tel ik niet meer, geen idee zelfs met welke baan ik bezig ben. Ik raak in een trance en wordt een met de natuur. Ik kan het het beste omschrijven als Ik ben.

Een golf van positieve gevoelens overspoelt me. Ik voel me sterk en trots, voor even is de wereld volmaakt. Als ik even later op de kant zit begin ik ineens te huilen van blijdschap. Het is daar op dat moment dat ik besef dat ik het gehaald heb. De anderhalve kilometer zwemmen, de overwinning op mezelf. De absolute overwinning van mijn twijfels, angsten en beperkingen. Ik ben!

11 gedachten over “Transcedent lig ik in de Baderwädle See”

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: