Uitstrekken

een kort verhaal

Opstaan, uitstrekken, plassen en dan koffie. Ochtendroutine, zonder nadenken start ze deze dag als alle andere. Het is pas na de koffie dat de dag een andere wending kan nemen. Normaal gesproken zou ze gaan douchen maar vandaag slaat ze dat over.

Waarom zou ze zich aankleden? Nergens en niemand meer om naar toe te gaan, niets en niemand meer te verwachten, wat heeft het voor nut? Ze neemt nog maar een kop koffie, eetlust heeft ze niet.
Ze loopt de trap op, sokken halen want naast haar hart zijn ook haar voeten koud. Wist ze maar hoe ze haar hart kon verwarmen.

Op de rand van het bed, terwijl ze de sokken aantrekt ziet ze het beeld staan. Al jaren staat het stof te vangen op haar kaptafel maar nu treft het haar als een bliksemschicht. Ze gaat op het krukje voor de spiegel zitten, streelt met haar vinger over het beeld. Het beeld van een vrouw, content met zichzelf.
Slechts gehuld in een onderjurk en huidkleurige kousen straalt het een gratie en schoonheid uit die haar de adem beneemt. Ze neemt het in haar handen omdat ze het voor het eerst echt ziet.

Is het een minnares, een moeder of prinses? Zit ze op een toneel, een filmset of is ze gewoon thuis? Het beeld heeft geen context, die kan ze helemaal zelf invullen. Ze plaats het beeld op de grond en daarna in de vensterbank. Geen idee waarom maar ze loopt het hele huis door en plaatst het beeld op elke denkbare en ondenkbare plek. De omgeving blijkt geen enkele invloed te hebben, het blijft stijlvol en gracieus.

Haar hele leven lang heeft ze haar identiteit ontleent aan anderen en nu haar lief is vertrokken heeft ze geen idee wie ze eigenlijk is. Met de liefde verdwenen ook de vrienden, het werk en haar zelfvertrouwen. Ze zet het beeld terug op de kaptafel, pakt haar mooiste lingerie, haar favoriete jurkje en loopt naar de badkamer.

Ze wil zich net als het beeld uitstrekken. Uitstrekken naar het leven maar vooral naar zichzelf.

4 gedachten over “Uitstrekken”

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Inhoud is beschermd !!
%d bloggers liken dit: