Vaarwel Roscoe, Céla van Gastel

Vandaag komt Vaarwel Roscoe uit de boekenkast. Het nieuwe boek van Céla van Gastel.
Dat is overigens een pseudoniem van de zussen Chantal en Priscilla van Gastel. Ze schreven al eerder onder dit pseudoniem het boek Zonder jou, een prachtige psychologische roman. Dus ik had hoge verwachtingen van dit boek.

Aangezien ik tegenwoordig in Zevenbergen woon en de zussen van Gastel uit Etten-Leur komen zijn we praktisch buren. Doet er verder niet toe maar ik vind het een leuk detail.

De achterflap

De hele wereld is in shock als multitalent Roscoe Mulder onverwachts overlijdt. Tegen wil en dank doorgebroken als superheld in een hitserie, zat Roscoe nog boordevol plannen en ideeën: schrijver wilde hij zijn, en fotograaf, en muzikant. Het verlies is groot, maar bij niemand komt de klap harder aan dan bij de twee belangrijkste mensen in het leven van Roscoe: zijn grote liefde Livia en zijn broer Rafael. 

Terwijl er postzakken vol steunbetuigingen worden bezorgd en social media overstroomt met berichten en speculaties van vriend en vijand, proberen Rafael en Livia grip te krijgen op hun verdriet. Door hun herinneringen reconstrueren ze het leven van Roscoe, een hypergevoelige jongen die worstelde met een neiging om alle leed van de wereld op zijn schouders te torsen. Hij stond altijd klaar voor iedereen en gunde iedereen een tweede kans, van hun weggelopen vader tot de zwerver op de hoek van de straat, maar was er wel genoeg oog voor hem? 

Vaarwel Roscoe, het boek

Ook Vaarwel Roscoe is een psychologische roman. Een genre waarin de nadruk vooral op het innerlijk van de karakters ligt. Je kruipt als het ware in het hoofd van de karakters. Dat is hier dus ook het geval.

Afwisselend zitten we in de gedachten van Livia en Rafael. Ik zat al snel in het verhaal. Het verdriet en de vragen waar je mee worstelt in het rouwproces zijn heel herkenbaar. Het riep bij mij de nodige emoties op. Stapje voor stapje leer je door de gedachten van de hoofdpersonen Roscoe beter kennen. Tenminste de versie van Roscoe zoals zijn vriendin en broer hem zagen.
Roscoe is te perfect en dat stoorde me soms wel. Toch kan ik het me ook wel voorstellen dat hiervoor gekozen is. Als het overlijden van iemand die je zo dierbaar is, zo kort geleden heeft plaatsgevonden ben je wellicht blind voor alle tekortkomingen.

Het boek leest makkelijk ondanks het zware thema. Het is ontroerend mooi geschreven en heel herkenbaar voor iedereen die met verlies te maken heeft gehad.

Soms vond ik de overgang van de gedachtenwereld naar de realiteit te abrupt. Kon ik het even niet volgen, iets wat met een extra witregel wellicht makkelijk op te vangen is. Maar zoals gezegd een heel mooi en ontroerend verhaal dat zeker een aanrader is om te lezen.

vaarwel Roscoe
foto door S. Grinwis

Vaarwel Roscoe zelf lezen?

Graag bij je locale boekhandel (het mag en kan weer)

Titel: Vaarwel Roscoe
Schrijver: Céla van Gastel
Uitgeverij: Meuelhoff Boekerij BV
ISBN: 978-90-22-9261-8

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: