Onze Vader die in de hemelen zijt

Het is stil in huis. Ik kan mama niet roepen, want dan hoort ze me niet. Mama moet altijd mijn snoetje zien, dan kan ze me wel horen.

Ik moet na het eten nog een dutje doen, daar word ik groot van. Mieke is al groot die hoeft geen dutjes meer te doen.
Beer en ik laten ons uit het bed zakken en ik trek zelf mijn jurk aan. Dat zal mama echt heel knap van mij vinden. Beer vindt het ook knap dat ik het zelf al kan.

Ik moet vast nog veel meer dutjes doen, want ik moet me héél groot maken om de deur open te krijgen. Beer helpt mee en na een paar keer proberen gaat de deur eindelijk een stukje open.

Mama zit in de hoek van de bank, vlak bij het raam. Ze zit heel stil en kijkt naar de muur.
‘Kijk’,zegt beer, ‘mama huilt’.
Beer heeft gelijk. Mama maakt geen geluid, maar er druppen dikke tranen naar beneden.

Ineens zijn beer en ik ook heel verdrietig, net als mama. Bij mij druppen ook dikke tranen naar beneden en beer gromt. Dat doet beer altijd als hij verdrietig is.
Als mama ziet dat beer en ik ook moeten huilen, wordt ze vast nóg verdrietiger. Beer en ik gaan terug naar mijn kamer. We kunnen mama beter niet storen.

Ik troost beer en vertel hem dat we mama kunnen helpen om weer blij te worden. Op mijn knietjes bij mijn bed doe ik mijn handjes tegen elkaar.
‘Dat is heel belangrijk’, zeg ik tegen beer, ‘anders werkt het niet’.
Beer doet zijn pootjes ook tegen elkaar.

Mijn papa woont in de hemel, dat heeft mama verteld

Eerst vond ik dat helemaal niet leuk, want nu kon papa niet meer samen met ons eten en geen verhaaltjes meer voorlezen. Mama had verteld dat papa heel graag bij ons was gebleven, maar dat ze hem in de hemel nodig hadden. Dat snappen beer en ik wel, want mijn papa is heel knap en heel sterk.

In de kerk heb ik aan de juf verteld dat mijn papa in de hemel woont. De juf vertelde dat ik met God mijn vader kan praten. Dat wilde ik heel graag leren want ik mis mijn papa.
De juf heeft het voorgedaan, maar de woorden waren heel moeilijk en ik weet ze ook niet zo heel goed meer. Papa vindt het vast niet erg dat ik het een beetje anders zeg dan de juf me heeft geleerd.

‘Papa wilt u mama weer blij maken? Beer en ik vinden het niet fijn als mama moet huilen, amen.’

Mama komt mijn kamer in. Haar ogen zijn nog een beetje raar maar ze lacht wel.
‘Zo lieverd, ben je al wakker? Oh en je hebt je jurk al aan, wat knap. Heb je zin om naar de kinderboerderij te gaan?’

Zie je wel? Mijn papa is echt de knapste van de hele wereld.

BewarenBewaren

Plaats een reactie