Vakantieplan B viel ook in het water

De vakantieplannen van dit jaar lopen gewoon niet zoals gepland. De eerste planning viel door Corona in het duigen en vakantieplan B door een zieke vis.
Zoals in de blog: “De vis wordt duur betaald” al viel te lezen wilde meneer Schrijfhart graag een vijver vol met Koi’s en zo geschiede. Via Marktplaats hebben we voor een meer dan schappelijke prijs een tiental koi’s kunnen aanschaffen. We hadden er zelf ook nog twee uit onze vorige vijver en zo heeft meneer Schrijfhart zijn wens vervuld gezien.

Onze thuisblijf vakantie was nog maar net van start toen we constateerde dat één van de koi’s er niet zo lekker uitzag. Na verdere observatie konden we niet anders concluderen dan dat het beestje echt ziek was. We lieten een koi dokter komen om ons onderwatervriendje na te kijken.

De zieke koi had last van een parasiet waar dringend medicatie voor nodig was. Het was ons ook al opgevallen dat al onze koi’s wel erg vaak uit het water sprongen en dat is geen normaal gedrag voor deze vissen.
We wisten al dat onze vijver erg vuil was. De vorige bewoners hadden weliswaar een prachtige vijver aan laten leggen maar daarna nooit meer iets aan onderhoud gedaan. Ze hadden zelfs geen pomp en filter voor de vijver maar wel bijna tweehonderd goudvissen rondzwemmen. Zo lag er dus dertien jaar vissenpoep en ander vuil in de vijver opgehoopt.
Wij hadden al wel direct een vijverpomp met filter geplaatst, maar dertien jaar vervuiling filter je echt niet zomaar weg. De grote vijver schoonmaak stond dan ook voor het najaar op de planning.

Omdat onze vissen zo vaak uit het water sprongen besloot de vijver dokter om meteen wat watermonsters te nemen. De uitkomst was nog beroerder dan we dachten en we besloten drastische maatregelen te nemen. Vakantieplan B werd afgebroken. Een werkvakantie is het geworden.

De hele vijver moest leeg. Al het vuil eruit, de hele vijver grondig schoonmaken en dan het hele gebeuren weer opstarten. Dat klink als een hoop werk en dat is het ook. Vakantieplan B werd een werkvakantie, veel, zwaar en vies werk maar wel heel erg nodig, dus niet te veel nadenken en gewoon beginnen.

Zoals dat vaker gaat met klussen, je valt van het een in het ander. Dat leegpompen is niet zo’n probleem. We hebben op de zaak voldoende pompen die dat klusje kunnen klaren. Het water kan zo in de sloot achter ons huis en het slik blijkt prima mest voor planten dus daar kunnen we meteen gebruik van maken voor de tuin.

Er borrelen allerlei vragen op

Het filter dat we hebben, is dat wel afdoende voor onze vijver? Hoe krijgen we de juiste waterkwaliteit? Waar laten we de vissen? De ene vraag na de andere komt naar boven en we besluiten dan ook om eerst voldoende informatie in te winnen.

Er moet een meerkamer filter komen, die zijn naast belachelijk groot ook stevig aan de prijs. Gelukkig hebben we een grote tuin en kunnen we via Marktplaats een tweedehands voor niet al te veel geld op de kop tikken. Het gevaarte komt echter zonder de benodigde filtermatten en zonder deksel.
Die moeten we dus nog even aanschaffen. Bovendien zitten alle afvoerpijpen en kraantjes op een een voor onze tuin onhandige plek. Dat moet allemaal aangepast worden. Rioolpijp, afsluitingen, kraantjes, T-stukken, bochtjes een grote plaat Trespa, Japanse matten, bio ballen, er is blijkbaar heel wat materiaal nodig. De kassa rinkelt onophoudelijk en de plaatselijke middenstand wordt flink gespekt.

De koi’s gaan voorlopig in een nieuw aangeschaft zwembadje waar we ze meteen tegen parasieten en huidwormen kunnen behandelen.
De goudvissen is weer een ander verhaal. We hebben niets tegen goudvissen maar in combinatie met de koi’s is het best lastig. Ze kunnen goed samen maar hebben andere behoeften dan Koi’s. Waterkwaliteit, voedsel en eventuele medicatie, het is gewoon niet handig. We besluiten daarom een nieuw thuis voor de goudvissen te zoeken.

Dat is dus het nieuwe vakantieplan maar ga er maar aanstaan om ze allemaal te vangen in zo’n grote vijver.
We besluiten om eerst het grootste deel van het water weg te pompen tot alleen in het diepste deel nog water staat. De Koi’s zijn dan alvast makkelijk te vangen en te scheiden van de rest.

Ons vakantieplan valt letterlijk in het water

We pompen steeds meer water uit de vijver en de goudvissen besluiten zich in het slik te verstoppen. Het wordt een tijdrovend spelletje waarbij we heel wat capriolen moeten uithalen om ze toch allemaal te kunnen vangen. We huisvesten ze tijdelijk in de grote filterbak en plaatsten een advertentie op Marktplaats.

Het slik uit de vijver krijgen is een heidens vies en zwaar karwei. Niet te doen met de hand dus besluit meneer Schrijfhart om een vijverstofzuiger aan te schaffen. Handig voor nu maar ook voor het toekomstige onderhoud.

Een dure maar o zo handige aanschaf want al stofzuigend is het karwei dan toch ineens klaar. De vijver is schoon. We hebben er, met zijn drieën, vier vakantie dagen over gedaan maar het is nu dan toch echt klaar. We controleren voor de zekerheid de folie, verplaatsen nog wat planten. Kiezen de beste positie voor de pomp, leggen de belichtingsslangen op hun plek en we kunnen de vijver gaan vullen.

Het vullen duurt nog eens drie vakantie dagen en meneer Schrijfhart is zo slim geweest om een watermeter op de slang te plaatsen zodat we nu ook weten hoeveel liter water er in de vijver gaat. Voor de geïnteresseerden; zevenentwinduizend liter dus!
De filters gaan in bedrijf, de uv lamp tegen de alg gaat aan en we kijken intens tevreden naar de kraakheldere vijver. Zodra de bacteriën hun werk gaan doen en ons leidingwater in vijverwater veranderen kunnen de vissen weer terug.

Er moeten alleen nog wat stekkerdozen aangelegd worden en dan nog de tuin aanpassen om het grote filter met al die pijpen en slangen netjes weg te werken. Dat aanpassen betekent zand en stenen voor het ophogen en dan nog wat grid voor de afwerkingen, een stukje schutting om voor het filter te plaatsen en dan zijn we er denk ik wel. Blut maar tevreden.

Tijdens al deze werkzaamheden plaatst ik ook wat foto’s op Instagram. Een van die foto’s levert veel reacties én nieuwe volgers op.
Eerlijk is eerlijk ik heb er echt niet bij nagedacht. Tenminste niet heel diep of heel lang. Het was gewoon een impulsieve actie van me die dus nogal wat teweeg bracht.

Uiteindelijk levert ook dat weer een mooie blogpost op en díe komt dus volgende week.2 gedachten over “Vakantieplan B viel ook in het water”

  1. Een heel verhaal, een ontzettend groot karwei, maar heerlijk en een fijne bijkomstigheid dat jullie vakantie hadden en alle rust en tijd het karwei te klaren. En fijn dat het je ook nog een paar verhalen oplevert, hoef je daar niet meer over na te denken. Ik heb het graag gelezen en ben nu al benieuwd naar je stukje van volgende week! Lieve groetjes!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: