Veel liefde en aandacht gemengd met een vleugje creativiteit

Mijn ouders zijn tijdelijk bij ons ingetrokken. Nu ja eigenlijk in een caravan naast ons huis. Hun huis wordt namelijk verbouwd en hoewel er bij ons in huis ruimte genoeg is, hebben ze zo toch hun “eigen plekje”.

We zitten ‘s avonds met elkaar een beetje tv te kijken als mijn moeder vanuit het niets vraagt:
‘Heb jij eigenlijk gehoelahoept?’
Het jeugdtrauma wint het van de verbazing om de vraag die blijkbaar zo onverwachts op komt borrelen bij mijn mams.
‘Jazeker, en nu we het er toch over hebben, daar zit nogal een jeugdtrauma.’

Destijds was het al een gegeven dat ik vaak achter de feiten aanloop. Ik was zeker niet de eerste met de coole spullen, kleding of kapsel. Integendeel ik was een van de, zo niet, laatste die met een trend mee deed.

De meisjes uit mijn klas kwamen, de een na de ander, met een hoela hoep op school. Perfect rond, glanzend, in felle kleurtjes, en glittertjes. Dat wilde ik ook.
Thuis vroeg ik dus om een hoela hoep. Geen probleem, die kon ik zo krijgen.
Mijn paps knutselde er binnen de kortste keren een in elkaar van pvc buis met een stukje tape.

Mijn moeder schiet in de lach.
‘Ja dat weet ik nog, je viel wel op. Zo één had niemand.’
Precies en als ik iets niet wilde was het wel opvallen met mijn hoela hoep.
Springtouw, was ook zoiets. De houten klossen met touw moesten plaatsmaken voor felgekleurd, plastic koord van de rol. Nog beter was twee stukken springtouw. Die kon je tegen elkaar in laten draaien en met meerdere kinderen tegelijk springen.
Maar voor mij geen springtouw van de rol, ik kreeg een bos geel waslijn mee.

We hebben er lol om, mijn ouders en ik, want ik ben niet echt getraumatiseerd.
Het waren andere tijden. We hadden het niet breed thuis, maar mijn broertje en ik zijn nooit iets te kort gekomen. Want zoals mijn moeder die avond zeer terecht opmerkte:
‘Je had een hele creatieve vader, hij maakte van alles voor jullie.’

Dat is ook zo. Mijn vader maakte een prachtig poppenhuis voor me. meerdere etages met trappen, vloerbedekking, gordijnen, alles erop en eraan. Helaas voor hem heb ik er nooit mee gespeeld en is een nichtje er uiteindelijk heel blij mee gemaakt. De garage die hij voor mijn broer maakte was een heerlijk platform voor apenkooien, zwembadje spelen of gewoon vanaf te springen in de hoop zacht op het bed te landen.
Hij maakt een hoogslaper voor me, met een bureau dat omgeklapt kon worden tot extra bed. Zelfs het extra matras kon onder een ingenieus bedachte klep opgeborgen worden.
Maar ook mijn moeder gaf haar aandacht, tijd en liefde om voor ons van alles te maken.
Mijn, bijna net de echte, barbies werden aangekleed met door mijn moeder gemaakte kleertjes en dat moet toch een behoorlijk gepriegel zijn geweest. Ik had zelfs een heus kledingkastje voor mijn barbies, compleet met hangertjes.

Nee ik heb er geen trauma aan overgehouden. Als kind zag ik hoeveel werk mijn ouders staken in het bedenken en maken van speelgoed. Geen moeite te veel en voorzien van zoveel liefde en aandacht daar kijk ik juist met dankbaarheid op terug.

Grappig is dat ik het van ze heb overgenomen. Met veel aandacht en liefde bedenk ik originele cadeautjes of knutsel ik attenties in elkaar. Diezelfde dag nog had ik mijn paps voor vaderdag een vlinder voederschaal gegeven met daarbij een fles zelfgemaakte vlindernectar mét een eigengemaakt etiket eraan.
De stralende ogen van mijn pa waren goud waard. Zijn ogen straalde niet vanwege de vlinder nectar, want dat is tenslotte een marketing naam, voor niets meer dan een fles suikerwater. Zijn ogen straalde omdat ik aandacht, liefde en een vleugje creativiteit in zijn cadeau had gestopt. Precies zoals ik het van mijn ouders heb geleerd.

8 gedachten over “Veel liefde en aandacht gemengd met een vleugje creativiteit”

  1. Ik heb nooit gehoelahoept, dat was kinderachtig voor jongens. Ik vindt het een leuk verhaal. Ik heb nu tijd zat om de andere verhalen te gaan inhalen. Groetjes, Maarten

    Beantwoorden
    • Leuk dat het zo herkenbaar is. Ik denk dat ouders vroeger minder geld en meer tijd hadden om dit te doen voor hun kinderen. Toen nam ik het ze niet altijd in dankbaarheid af maar nu kijk ik er met trots en dankbaarheid op terug

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: