Vergeet niet te mijmeren

Manlief en de tieners zijn richting het zwembad vertrokken. Ik drapeer mijn lijf in de hangmat. Zo hangend tussen de bomen, geniet ik van de rust om mij heen. Ik luister naar het gezang van de cicaden, bekijk de gaai die ongegeneerd zit te zonnen. De boomklever die de lekkerste insecten voor het uitzoeken heeft en de twee hagedissen die achter elkaar aanjagen rond de dikke stam van de kurkeik. Ik laat de geluiden, de kleuren en de geuren op me inwerken en ik geniet. Ik geniet intens en met volle teugen.

Het duurt niet lang of ik ben aan het mijmeren. In tegenstelling tot piekeren is mijmeren echt heerlijk. Je ‘fladdert’ van het ene onderwerp naar het andere. Zonder oordeel, zonder negatieve lading. Wat de moeite waard is krijgt wat meer aandacht en is het niet de moeite waard dan laat je het los.

Ik lig dus te mijmeren over de vakantie. Hoe heerlijk het is om niets te moeten, om niets te plannen. Je over te geven aan het moment en het gewoon te ondergaan. Ik bedenk hoe weinig we eigenlijk nodig hebben om gelukkig te zijn.
We zijn met heel wat minder spullen dan normaal op vakantie gegaan en eigenlijk missen we niets. Die tweede koelkast die we tot vorig jaar altijd meenamen,  kan voortaan gewoon thuisblijven. Die helft minder kleding is geen enkel probleem, sterker nog, we kunnen best met nog minder toe. Die verschillende badminton setjes hebben we terug gebracht tot 1 en de rest weggegeven. Ik kan zo nog een hele poos doorgaan.

De overbodige ballast kan opgeruimd worden.

Daar heb ik thuis al een voorzichtig begin mee gemaakt. Na de verbouwing van de slaapkamer en de schrijfkamer werd het me duidelijk dat wij echt veel te veel spullen hebben. Er kwamen dingen tevoorschijn waarvan we niet meer wisten dat we ze hadden. Maar ook spullen waarvan we niet eens wisten dàt we ze hadden.
Die eerste opruim ronde gaf zoveel ruimte. Ruimte op zolder maar ook in mijn hoofd. De tweede ronde volgde al snel en het effect was nog groter. De komende wintermaanden staat dan ook het project ‘ontspullen’ op stapel.

Ik had er thuis al wat over gelezen, en er zijn verschillende manieren waarop je kunt ‘ontspullen’. Zo is er een mevrouw die daar echt heel ver in gaat. Vier setjes van een zwarte broek en een witte blouse in de kast, zo hoef je niet na te denken over wat je aan moet en het is geschikt voor elke gelegenheid.  Voor haar gezin van 5 personen heeft ze precies 5 borden, 5 x bestek en 5 glazen enz. in de kast staan. Voor bezoek leent ze spullen of laat ze het de mensen zelf meebrengen. Dat gaat mij toch echt te ver. Bovendien, ga dan ook helemaal voor de essentie: eet met je handen gewoon vanuit de pan, dat scheelt nog meer spullen.

Er is ook een man die zich bij alles wat hij bezit afvraagt ‘word ik er blij van?’ Is het antwoord nee, dan gaat het dus weg. Dat werkt ook niet voor mij. Ik word echt niet blij van de wc borstel, maar ik gebruik dat ding dagelijks.

Heeft het nut?

Mijn uitgangspunt is dan ook ‘ heeft het nut?’ En ‘nut’ kan voor mij dus ook zijn dat ik ervan geniet, gewoon omdat het mooi is of omdat het mooie herinneringen oproept. Dan blijft er echt nog meer dan genoeg over om weg te doen. De volgende stap wordt, dat ik eerst iets weg moet doen voor ik iets nieuws koop. Heb ik dat er niet voor over? Dan koop ik het dus niet.
Ik bedenk dat deze regel ook heel goed toe te passen is op het schrijven. Heeft het nut? Voegt dit iets toe aan het verhaal of is het overbodige ballast? Ben ik bereid om voor deze zin een andere te schrappen?

Ik kom tot de conclusie dat de lessen, die ik leer in het leven, heel goed zijn toe te passen bij het schrijven, net zoals de lessen, die ik leer bij het schrijven, zijn toe te passen in het gewone leven.
Met een gelukzalige glimlach mijmer ik zo nog een hele tijd verder.

Vergeet niet te mijmeren

Zo ontstaan er allerlei nieuwe ideeën en nieuwe inzichten. Helemaal opgeladen en verkwikt kom ik een hele poos later, ietwat onelegant, uit de hangmat. Ik neem me voor om vaker de tijd te nemen om te mijmeren, te dagdromen. Dat kost misschien wat tijd maar het levert me ook zoveel op.

Toch maar eens kijken of ik thuis ook zo’n hangplek kan creëren.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: