Vier plus één van Jojo Moyes, een boekrecensie

Hoewel ik Jojo Moyes wel van naam kende had ik nog niet eerder een boek van haar gelezen.
Vier plus vier is één was een boek dat in de App van de vakantiebieb stond. Vandaar mijn eerste kennismaking met deze schrijfster.

Titel: Vier plus vier is één
Auteur: Jojo Moyes
Genre: literaire roman, feel good roman
Uitgever: Uitgeverij de Fontein
Uitgavedatum: september 2014
Uitvoering: paperback
Pagina’s: 400
ISBN: 9789032514716

Achterflap

Jess is een alleenstaande moeder van twee kinderen. Haar dochtertje Tanzie is briljant in wiskunde, haar stiefzoon Nicky wordt genadeloos gepest. Hoezeer Jess ook probeert de eindjes aan elkaar te knopen, het lukt elke keer net niet. Als Tanzie mee mag doen aan een wiskundewedstrijd in Schotland met een flinke prijzenpot, grijpt Jess de mogelijkheid om haar daarmee naar een betere school te sturen met beide handen aan. Maar als hun auto het begeeft, lijkt ook die kans verkeken. Tot Ed langsrijdt, en stopt, en hun een lift aanbiedt.

Jojo Moyes

Geboren in Londen op 4 augustus 1969.

Na de geboorte van haar dochter stopte ze met haar werk als journalist en is ze zich, met veel succes, fulltime op het schrijven van romans gaan richten.

In 2002 debuteerde Jojo Moyes met haar debuut “Paradijs op aarde”.

Haar boeken worden inmiddels in elf landen vertaald. Ze is een van de weinige schrijvers die 2 keer de Romantic Novel of the Year award gewonnen heeft.
De bestseller “Voor jou” is inmiddels verfilmd en trok een enorm aantal bezoekers naar de bioscoop.

Het verhaal:

Jess heeft heel veel moeite om het hoofd boven water te houden. Haar man is ernstig depressief en woont al een hele poos niet meer thuis. Jess is achter gebleven met de zorg voor zijn zoon Nicky, uit een eerdere relatie, en hun dochter Tanzie. Overdag werkt ze als schoonmaakster op een vakantiepark en ‘s avonds in een bar. Ondanks al haar inspanningen lukt het maar niet om de eindjes aan elkaar te knopen.

Nicky is een lastige puber, die vreselijk wordt gepest op school. Tanzie blinkt uit in wiskunde en heeft de  mogelijkheid om op een vooraanstaande school te worden toegelaten, maar het schoolgeld is zelfs met een studiebeurs niet op te brengen voor Jess.
Het prijzengeld van de wiskunde-olympiade lijkt dé oplossing te zijn voor haar financiële problemen en Jess besluit om de gok te wagen en reist met haar gezin naar Schotland.

Ed heeft zijn zaakjes goed voor elkaar. Het computerprogramma dat hij samen met zijn beste vriend heeft ontwikkeld is een groot succes geworden. Het geld stroomt binnen en Ed kan zich een luxe levensstijl permitteren. Na zijn scheiding gaat het echter mis. Hij speelt gevoelige informatie door aan zijn minnares en voor hij het goed en wel beseft is zijn leven één grote puinhoop. Hij is niet alleen zijn bron van inkomsten, zijn bedrijf en zijn beste vriend kwijt. Er hangt hem ook nog een gevangenisstraf van 20 jaar boven het hoofd.

De wegen van Ed en Jess kruisen elkaar als Jess met motorpech langs de kant van de weg staat. Ed stopt om te zien of hij haar kan helpen. Zodra Ed hoort wat het doel van haar reis is besluit hij om het gezin naar Schotland te brengen.

De recensie:

Het thema van het boek: Wie goed doet, goed ontmoet, wordt keer op keer op de proef gesteld.

Hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn, Jess wil trouw blijven aan haar principes. Ze is ervan overtuigd dat door de juiste keuzes te maken, haar leven een positieve wending zal krijgen.  Heel even lijkt het erop dat ze gelijk gaat krijgen, er gloort hoop aan de horizon. Maar dan wordt ze heel onverwacht en keihard geconfronteerd met die ene keer, dat ze, hoe begrijpelijk dan ook, haar principes heeft laten varen.

Jojo Moyes weet op een bijzonder ontroerende wijze de karakters tot leven te wekken. Jess en Ed lijken in twee verschillende werelden te leven. Jojo beschrijft, soms rauw en confronterend, maar ook met humor, de moeizame pogingen van Jess en Ed om elkaar te bereiken. Hoewel de problemen zich tijdens de lange reis naar Schotland blijven opstapelen is het zeker geen zwartgallig verhaal geworden.

Dit boek laat je nadenken over hoe je in het leven staat. Waar liggen je grenzen? Ben je bereid offers te brengen voor je principes?

BewarenBewaren

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.