Villa Gladiola, Eeuwig donker door Tjeerd Langstraat

Via Twitter kwam ik in contact met Tjeerd Langstraat en zag ik de aankondiging van zijn nieuwste boek Räv. Een thriller die op 1 oktober 2018 uitkomt. Het boek kan al gereserveerd worden met een leuke vroegboek korting. Dat is bij mij niet tegen dovemansoren gezegd. Ik heb mijn exemplaar van Räv direct gereserveerd.
Mocht je ook op Twitter zitten dan kan ik je aanraden om hem te volgen, die gast is nl. heel erg oké! Op Instagram plaatst hij hele mooie foto’s van zijn reizen voorzien van leuke anekdotes dus doe er je voordeel mee.

Tjeerd Langstraat stelt zichzelf even voor*

Geboren en getogen in Rotterdam. De passie (oh boy, passie…) voor schrijven is ontstaan op de middelbare school bij de lessen Nederlands van meneer Both en later meneer Bakker.
Old-fashioned Nederlands docenten die mijn sluimerende liefde voor verhalende taal ten volle tot bloei hebben gebracht. In een ver verleden studeerde ik bedrijfseconomie en cultuurwetenschappen.

Vanwege mijn liefde voor snowboarden, outdoor sport en reizen ben ik als vanzelfsprekend in de reisjournalistiek terecht gekomen, waarbij ik regelmatig de uitstap heb gemaakt naar het maken van human interest verhalen en conflictreportages (Operatie Cast Lead, Israël & Palestijnse gebieden).

Per 1 januari 2018 heb ik besloten mij volledig en enkel nog te richten op het schrijven en uitgeven van boeken, reisverhalen en columns. Daar heb ik het meeste plezier in, daar ben ik het beste in! Neem gerust contact met me op als je met vragen zit of gewoon als je zin hebt in een goed gesprek.

De boeken

Het debuut van Tjeerd heet Villa Gladiola en zijn tweede boek is Eeuwig donker. Räv wordt zijn derde boek.

Op enig moment vroeg iemand op Twitter welk boek van Tjeerd ze het beste kon bestellen want ze kon niet kiezen. Ik gaf haar het advies om ze alle twee te bestellen en Räv alvast te reserveren. Voor mij een stuk eigen belang. Het valt nl. niet mee om als schrijver een goed belegde boterham te verdienen. Uit ervaring weet ik ook dat het slecht schrijven is op een lege maag. Tjeerd is nog niet klaar met het manuscript van Räv dus hij moet wel een beetje leuk de winter doorkomen. Voor hem dus goed belegde boterhammetjes en voor haar geen keuzestress meer. Alleen maar winnaars dus. 😂

Ik lag ‘s avonds in bed ineens te bedenken dat ik leuk advies kan geven maar dan moet ik ook het goede voorbeeld geven nietwaar? ‘s Ochtends heb ik meteen de eerste twee boeken besteld.

De boeken werden al snel thuis bezorgt en waren niet alleen gesigneerd. Er stond zelfs een persoonlijke boodschap in. Hartstikke leuk en het maakt zo’n boek natuurlijk nog specialer maar uiteindelijk gaat het toch om de inhoud.

Villa Gladiola

Laten we beginnen met de achterflap

Voor het derde jaar op rij is er een jonge vrouw verdwenen op de slotdag van de Nijmeegse Vierdaagse. Enkele maanden later wordt zij dood gevonden op landgoed Brakkenstein. Net als twee andere vrouwen is zij op een gruwelijke manier gemarteld en zo aan haar einde gekomen. Stadsdichter van Nijmegen, Johan Maenhout, is de ongelukkige die het derde slachtoffer heeft aangetroffen. Rechercheur Jan Vos onderzoekt deze bizarre martelmoorden. Tot zijn grote frustratie zit het onderzoek muurvast.

Wanneer de stadsdichter in beeld verschijnt, ontvouwen zich gebeurtenissen uit het verleden die verband lijken te houden met de martelmoordenzaak. Niets is dan meer wat het lijkt…

Mijn ervaring met Villa Gladiola

Heerlijk vind ik het om nieuwe schrijvers te ontdekken. Helemaal blanco in een boek duiken en laat het maar gebeuren. Zo zat ik op vrijdag geïnstalleerd in de bank. Warme plaid, check. Koffie, check, iets te knabbelen, check. Boek op schoot, check.

Vele uren later sloeg ik met een hele diepe zucht Villa Gladiola dicht.

Het huis had ik niet opgeruimd voor het weekeind. Ik was vergeten te koken. De boodschappen waren nog niet in huis en de hond had hele hoge nood.

Ik was de wereld om me heen totaal vergeten. Ik zat helemaal in de wereld die door Tjeerd geschapen was. Villa Gladiola had me helemaal opgeslokt. Ik moest echt weer even landen na dit verhaal.

Ik had honger naar meer en gelukkig was het weekeind, ik wist meteen wat ik de zaterdag zou gaan doen.

Eeuwig donker

Rechercheur Jan Vos doet samen met zijn partner onderzoek naar de gruwelijke moord op twee jonge loverboys. Terwijl het onderzoek moeizaam vordert, maakt Carla, een van de meisjes die werd aangetroffen op de plaats delict, een opvallende transformatie door. Ze lijkt haar leven weer op te pakken na haar traumatische ervaringen en ziet de toekomst met haar jonge zoontje Alexander met vertrouwen tegemoet. Maar Carla blijkt meer te weten over de moorden op de twee jongens die haar jarenlang hebben uitgebuit. En waar is de mysterieuze Sofiya die samen met Carla vast werd gehouden en plotseling verdween?

Eeuwig Donker speelt in Rotterdam en is een actuele thriller over de schimmige wereld van de mensenhandel.

Mijn ervaring met Eeuwig donker

Inmiddels ben ik dus bekend met de intense schrijfstijl van Tjeerd. Zou hij mij in dit boek net zo in het verhaal weten mee te nemen en net zo weten te verrassen?

Jan de Vos bleek in dit boek niet veel veranderd en voelde als een oude bekende. Een bekende die bij mij gemengde gevoelens oproept. Jan is niet de typische held van het verhaal maar ook niet de typische anti-held. Hierdoor komt rechercheur Jan Vos heel natuurlijk over. Dat is ook de kracht van de verhalen. De personages zijn niet uitgesproken goed of slecht. Ze komen heel authentiek over.

Geen idee wat er die zaterdag in mijn huis heeft plaatsgevonden, ik zat in Rotterdam. Eeuwig donker trok me mee in de wereld van loverboys en mensenhandel. Mijn eigen burgerlijke bestaan was mijlenver weg. Ook dit boek heb ik zonder enige moeite achter elkaar uitgelezen. Het verhaal was rete-spannend en ik kon het gewoon niet loslaten.

Eeuwig donker vond ik zelfs nog beter dan Villa Gladiola. De plottwist in Eeuwig donker zag ik dus echt niet aankomen. Het verhaal staat door het onderwerp ook iets minder ver van me af. Eeuwig donker speelt zich af in Rotterdam, mijn geboortestad, voor mij dus heel herkenbaar.

Maar doordat ik de twee boeken zo kort na elkaar heb gelezen zag ik ook dat Tjeerd als schrijver gegroeid is. Dat beloofd dus nogal wat voor zijn volgende boek.

Tjeerd Langstraat is een intens schrijver. Zijn boeken bevatten stevig taalgebruik. Als rasechte Rotterdammert schrik ik daar niet zo snel van, maar het zou door sommigen als grof kunnen worden ervaren. Dan komt er ook nog stevige seks in voor dus je bent gewaarschuwd. Rode oortjes en wangen zijn niet uitgesloten.

De boeken lezen niet als een trein.
De boeken lezen als een rit in een achtbaan. Het gaat snel, het gaat hard, het gaat wild. Je gaat alle kanten uit. Het beneemt je de adem. Je maag draait drie keer in de rondte en als de rit ten einde is haal je opgelucht adem én wil je nog een keer.

Update: Inmiddels heeft Eeuwig donker, zeer terecht, de Indie Award voor beste book 2017 gewonnen.
*Meer Tjeerd? Dat kan, ik heb bovenstaande info nl. schaamteloos geplukt van zijn eigen website en daar is nog veel meer info te vinden.
Boek(en) bestellen of Räv alvast reserveren. Kan ook! Pak alvast je pinpas en klik hier

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

2 gedachten over “Villa Gladiola, Eeuwig donker door Tjeerd Langstraat”

    • Dank je wel voor je reactie en het mooie compliment ☺️. Niet te lang wachten hoor met inslaan, des te eerder kun je gaan lezen en genieten. Bovendien is het heel cool om te kunnen zeggen dat je Tjeerd al ontdekt had voordat hij echt doorbrak en dat je een gesigneerd boek met persoonlijke noot van hem hebt. Want dat Tjeerd gaat doorbreken is een kwestie van tijd. Vliegen de boeken met duizenden tegelijk over de toonbank dan heeft hij vast geen tijd meer om al die boeken van een persoonlijke noot te voorzien.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: