Voorjaarsvakantie in Hintergarten

Voorjaarsvakantie een paar jaar terug. De kinderen zaten in verschillende regio’s op school. Heel fijn die vakantiespreiding, ze liepen dus niet gelijk op. We wilden er toch graag er even tussenuit maar dat werd op deze manier een uitdaging. De jongste zat op de basisschool en de oudste net in de brugklas. Niet een leeftijd waarop je ze met een gerust hart een weekje alleen thuis laat.

Kijken naar wat wel kan

We besloten een camping in Delft te boeken voor de voorjaarsvakantie. De jongste had daar al een paar keer opgetreden. Terwijl er busladingen toeristen af en aan reden waren wij vooral druk met het optreden van ons kind en hadden geen tijd om rond te kijken. Het zag er allemaal heel erg gezellig uit en we wilden dat toch een keer zelf beleven. Delft is slechts twintig minuten rijden van ons toenmalige woonadres af en de oudste kon gewoon met de trein naar Delft komen en zo toch deels mee op vakantie. Hoewel we door een aantal mensen voor gek verklaard werden, boekten wij de stadscamping, kochten een weekabonnement op de trein voor de puber en vertrokken naar de toeristische trekpleister om de hoek.

Heerlijk de toerist uithangen

We gingen er helemaal voor. De stadswandeling mét gids. De rondvaart, het dwalen door de straatjes, wandelen, fietsen, de terrasjes. We genoten enorm.

Dit keer vieren we de voorjaarsvakantie vanuit huis en tuin. We hebben geen kinderen meer die met ons meegaan op vakantie. Dus we kunnen gaan en staan waar en wanneer we maar willen. Tenminste binnen de Corona mogelijkheden dan, daarnaast is er ook iets anders mis gegaan.
We zouden dit jaar met vrienden naar een camping in eigen land gaan. Na wat heen en weer gemaild te hebben viel de keus op Groesbeek. Al snel bleek dat de helft van ons een andere datum in de agenda had staan dan de andere helft. Even leek het erop dat de dames in juni en de heren in mei zouden gaan. gelukkig hadden we dit snel in de gaten en nu zit iedereen weer op hetzelfde schema. Vorige week bleek echter dat meneer Schrijfhart de gereserveerde dagen in mei was vergeten te annuleren zodat hij nu in mei én in juni uit geroosterd is.
Nu heb ik de luxe dat ik mijn eigen werktijden kan inplannen en we besloten er dus gewoon voor te gaan.

Een voorjaarsvakantie met kou, wind en regen

Hoe dol we ook zijn op kamperen, de weersvoorspellingen waren dusdanig dat het meer kramperen leek te worden. Daar hadden we geen zin in en besloten om gewoon thuis te blijven. Voorjaarsvakantie in Hintergarten dus.
Het gevaar van thuisblijven is dat je toch in de waan van de dag blijft hangen. Dat wilden we niet dus we gingen echt plannen maken.

We begonnen met een stadswandeling in onze eigen woonplaats

Iets wat niemand snel doet maar zeker de moeite waard kan zijn. Ik moet toegeven, deze stadswandeling en de bezienswaardigheden zullen geen busladingen buitenlandse toeristen trekken. De enige bezienswaardigheden met enig historische waarde voor buitenstaanders zijn de kostschool waar Vincent van Gogh korte tijd op gezeten heeft en het restant van de Lobbekenstoren uit de dertiende eeuw met een zeemeermin verhaal eraan vast. Jammer genoeg ligt het restant van die toren verstopt in een armetierig en slecht onderhouden plantsoen.

De toren van Zevenbergen
foto door S. Grinwis

Geen top attractie dus maar voor ons als nieuwe inwoners best leuk om zo iets meer over de historie van onze woonplaats te ontdekken.
We hebben ook een kleine bierbrouwerij in een naburig dorp bezocht waar vader en zoon uit liefhebberij van hun hobby hun werk hebben gemaakt. Grappig detail moeder was de stank en rotzooi in haar keuken zat en stuurde de heren naar de schuur. Inmiddels heeft ze een bierbrouwerij aan huis, dozen opgestapeld in de gang en een winkeltje in de bijkeuken. Moeder is er niet echt veel mee opgeschoten zo lijkt het.

bierbrouwerij
foto door S. Grinwis

Rondstruinen in naburige dorpen

We bekeken een oude abdij die inmiddels is omgebouwd tot hotel en waar het naar ons idee best lekker vertoeven is. We wandelde in een eeuwen oud park met machtige grote bomen. En we hadden het ondanks het weer prima naar ons zin.

de oude abdij in hoeven
foto door S. Grinwis

We maakten een uitstapje naar Volendam, waar zowel meneer Schrijfhart als ik nog nooit waren geweest. Heerlijk was het. ‘s Ochtends was de zon tevoorschijn gekomen en konden we op het terras genieten van een kopje koffie met appeltaart terwijl we het dorp voor onszelf hadden. In alle rust over de dijk, langs de haven en dwalen door de schilderachtige straatjes. Mij hoor je niet klagen. Als straks de straten weer vergeven zijn van de toeristen zal het vast gezelliger en sfeervoller zijn maar voor mij als HSP’er was dit ideaal.

Kortom als je kijkt naar de mogelijkheden in plaats van naar wat er allemaal niet kan is er best nog het een en ander te genieten zo tijdens een verregende voorjaarsvakantie.

Volgende maand doen we nog een rondje maar dan in Groesbeek met onze vrienden en dan kan er waarschijnlijk al weer veel meer. Het zal weer een hele andere belevenis worden maar ook dat wordt ook heel erg leuk. Nu maar hopen dat het weer dan wel wat aangenamer is.


Hoe ik een stedentrip beleef lees je hier

10 gedachten over “Voorjaarsvakantie in Hintergarten”

 1. Eigen land is goud waard. Ik vind het wandelen in mijn eigen woonplaats al prachtig. Elke dag ontdek ik nieuws. Is het geen kiezelsteentje dan is het wel een grassprietje. Nee, een wereldreiziger zal ik nooit worden. Alleen dat kamperen heb ik afgezworen. Iets te veel gedaan vroeger denk ik.

  Beantwoorden
  • Nederland is echt heel mooi en vakantie in eigen land is geen B keus en al helemaal geen straf. Genieten kun je overal en ieder op zijn of haar eigen manier. Bedankt voor je reactie en die wandeling met koffie, lekkers en wel of niet luisterende honden gaan we zeker een keer doen. Gaan we samen van de grassprietjes en kiezelstenen genieten.

   Beantwoorden
 2. Vakantie in eigen land is/kan heerlijk (zijn) als het weer een beetje meewerkt
  Wij hebben er voor dit jaar 2 in de agenda staan
  Eerst de Reeuwijkse plassen en in september het limburgse land

  Beantwoorden
  • Niets mis met vakantie in eigen land. Nederland heeft zoveel te bieden. Jullie hebben een heerlijk vooruitzicht zo te lezen. Nu alleen hopen dat het weer ook een beetje meewerkt hoewel je daar tegenwoordig in het buitenland ook lang niet altijd meer zeker van kunt zijn.

   Beantwoorden
 3. Heerlijk, zo’n vakantie vanuit huis, alleen al de tijd hebben zonder de verplichtingen van het werk is al fijn. Als Man vrij is, al is het maar één dag voelt dat al anders, ook al gaan we niet weg. Struinen door eigen land geeft zoveel leuks, dat lees ik ook in jouw verhaal, fijn! En nu ‘op’ naar Groesbeek, denk ik…

  Beantwoorden
  • Groesbeek moet het inderdaad zijn. Zo raar twee keer de plank mis slaan. Echt weer wat voor mij. Maar we gaan er van genieten hoor. Het ziet er naar uit dat er ook weer meer versoepelingen komen dus dat maakt het net weer wat makkelijker ook. De belevenissen zullen vast wel weer ergens gedeeld worden door me.

   Beantwoorden
  • Hartelijk dank voor je reactie Francien en inderdaad moet het Groesbeek zijn. Een slip of the pen kan gebeuren maar twee keer? Daar moet je Sonja voor heten. Het is inmiddels aangepast. Het is een bekend gegeven dat we eerder ver weg op ontdekking gaan dan dicht bij huis. Nederland trekt heel wat toeristen van over de hele wereld en dat is niet voor niets. Er is zoveel moois te ontdekken en te beleven, ik kan het iedereen aanraden.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: