Vragen, zoveel vragen maar wie heeft de antwoorden?

De vragen; ‘Hoe gaat het nu met je?’ en ‘Wat is er precies aan de hand?’ heb ik ontelbaar veel keer gehad de afgelopen periode. Vragen die overigens niet zo simpel te beantwoorden zijn.

Laat ik beginnen met de laatste vraag

Wat er precies aan de hand is, valt eigenlijk niet meer uit te leggen. Het is zoveel en zo gecompliceerd. Bovendien is elke uitleg slechts mijn kant van het verhaal en er zijn heel veel kanten.
Pas maakte iemand een vergelijking die de boel wel aardig samenvat.
We zitten op een op hol geslagen sneltrein die dreigt te ontsporen. Noodgedwongen hebben we aan de handrem getrokken maar voor de trein tot stilstand komt, glijdt deze nog een heel stuk door.

Dit beantwoord meteen ook de vraag, hoe het met mij, met ons gaat. We hebben dan wel aan de handrem getrokken maar we zitten nog altijd op die trein.
De trein is nog niet tot stilstand gekomen en kan nog altijd ontsporen en we kunnen niet veel meer doen dan afwachten. Pas achteraf zal duidelijk worden of we op het juiste moment aan de handrem getrokken hebben.

Je kunt er een boek over schrijven

De mensen die enigszins weten wat er speelt komen bovendien met deze opmerking. Inderdaad zou ik hier een boek over kunnen schrijven want sommige verhalen schrijven zichzelf. Dit verhaal zou ik zelfs moeten afzwakken om het geloofwaardig te houden want niets is zo absurd als de werkelijkheid.
Toch is dit nogal een dilemma en het roept veel vragen op. Ga ik hier ooit over schrijven? Er zijn zoveel anderen bij betrokken en nogmaals , ik heb slechts mijn kant van het verhaal te vertellen.

You own everything that happened to you. Tell your Stories. If people wanted you to write warmly about them, they should have behaved better.

“Je bezit alles wat je is overkomen. Vertel je verhalen. Als mensen willen dat je hartelijker over ze schrijft, hadden ze zich beter moeten gedragen.”

Anne Lamott (uit Bird by Bird)

Deze quote van Anne Lamott slaat de spijker op zijn kop. Uiteraard heb ik alle recht om mijn verhaal te vertellen. Alle verhalen hebben een verteller en vanuit diens perspectief komt het verhaal nu eenmaal tot leven. Waarom zou ik me dan in moeten houden, omdat ik er anderen mee in een kwaad daglicht zet? Het is mijn verhaal, ik mag er mee doen wat ik wil tenslotte. Dan hadden ze zich maar beter moeten gedragen is misschien een legitiem excuus maar is het wie ik wil zijn?

Levenslessen en schrijflessen gaan hand in hand

Iemand had misbruik gemaakt van de goedheid van mijn vader en dat was niet voor het eerst. Niet te geloven dat hij weer voor zielige verhalen was bezweken, hij leert het ook nooit!
Ik ging met hem in gesprek en stelde vragen over zijn naïeve houding hierin.
Mijn vader was nogal stellig in zijn antwoord.
‘Dit is wie ik ben, ik help mensen in nood. Natuurlijk zitten er soms mensen tussen die daar misbruik van maken. Dat is in het verleden gebeurd en dat zal nog wel eens gebeuren. De mensen die misbruik van mij maken heb ik mijn vertrouwen geven en dat zijn ze niet waard gebleken. Het zij zo. Wat ik ze echter nooit zal geven, is de macht om mij te veranderen. Dus zal ik altijd mensen blijven helpen.’

Tijdens mijn schrijfopleiding aan de Schrijfschool van Marjon Sarneel kwam het vormen van personages aan bod.
Een onderdeel van het schrijven waar veel vragen over zijn.
Marjon Sarneel gebruikte voor het schrijven van haar roman gebeurtenissen en personen uit haar eigen leven. Ze leerde mij de technieken om personages zo te ontwikkelen dat ze niet te herleiden zijn naar één persoon, wat zeker handig is bij het creëren van een naar personage.
Wat bij mij vooral is blijven hangen: Marjon zei dat ze niet gelooft in de kracht van wraak maar in de kracht van liefde.

Vragen, zoveel vragen maar wie heeft de antwoorden?

Als mensen me dus vragen of ik hier een boek of verhaal over ga schrijven moet ik het antwoord vooralsnog schuldig blijven.
Ik kan me absoluut vinden in de Quote van Anne Lamott maar ook de levensles van mijn vader en de schrijfles van Marjon zijn zeer waardevol.

Klip en klaar antwoorden op deze vraag, kan ik dus nog niet.
Schrijven is niet alleen mijn uitlaadklep maar vooral een zoektocht naar mijzelf.
Blijf mijn verhalen en blogs vooral lezen want mijn antwoord staat op enig moment vast ergens tussen de regels.


10 gedachten over “Vragen, zoveel vragen maar wie heeft de antwoorden?”

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: