Wat je zult zaaien zal je ook oogsten?

Over elk detail van mijn inrichting in ons nieuwe huis is nagedacht. Ik heb een duidelijke visie over de stijl en sfeer die onze nieuwe stek moet hebben. Wat niet binnen dat plaatje past komt er ook niet in.
Dat is de theorie!
Inmiddels staan er bakjes met vochtig keukenpapier afgedekt met folie in de boekenkast. In de vensterbank staan potjes met aarde afgedekt met folie. Er staat zelfs een bakje afgedekt met een doek op de magnetron.
Mevrouw Schrijfhart is aan het zaaien geslagen.

Het was nog in ons vorige huis dat onze oudste vanuit het niets met de mededeling kwam dat hij paddestoelen wilde gaan kweken. Met alle verhalen over geestverruimende middelen in het achterhoofd en het onverwachte van de mededeling schiet ik meteen in een opvoedkundige kramp.

Het blijkt zoals vaker best mee te vallen. Het lijkt hem gewoon leuk om zelf iets te kweken en dat blijkt met paddestoelen niet zo moeilijk te zijn. Het is en blijft een kind van zijn moeder, vol plannen en weinig geduld. Er komt dus een kant en klaar pakket voor champignons in huis. Inderdaad niet ingewikkeld en na niet al te lange tijd komen de eerste exemplaren tevoorschijn. De eerste oogst laat ook niet lang op zich wachten en het smaakt naar meer.

In goed overleg stappen we over op het zaaien van tomaten. Bij de Hema koop ik een schattig kasje dat prima in de vensterbank kan staan. We zaaien de tomaatjes uit en onze oudste neemt het sproeien uiterst serieus. De eerste groene puntjes voelen als een enorme overwinning. De plantjes doen het hartstikke goed. Zonder enige kennis van zaken zetten we de plantjes in de buitenbak. Niks verpotten, afharden of dieven, want daar hebben we totaal geen weet van. Wonder boven wonder hebben we ondanks onze onkunde de hele zomer een prima oogst van hele smakelijke tomaten uit ons stadstuintje.

Inmiddels wonen we een stuk groter en hebben de beschikking over een royale tuin. Een prachtig aangelegde tuin die doet denken aan een klein park. Toch kriebelt het steeds meer.
Ik wil weer tomaten en kruiden uit eigen tuin. Ik overleg met meneer Schrijfhart en die gaat aan de slag. Van een pallet timmert hij een royale bak. Ik ga aan de slag met bielzen-zwart en worteldoek en na een puur uurtjes zwoegen heb ik zowaar mijn eigen moestuintje.
Enthousiast begin ik met zaaien van de eerste plantjes. Sommige dus binnen en sommige meteen buiten.

Als een kind op Sinterklaasochtend loop ik ‘s ochtends, net uit bed en nog voor de koffie, langs alle potjes en bakjes. Ik sproei met water en liefde. Bij de eerste groene puntjes die boven de aarde uitpiepen maakt mijn hart een sprongetje van vreugde, het lukt, het lukt!
De tomaten, radijsjes, pluksla, spinazie en rucola gaan supergoed. De basilicum blijkt het zorgenkindje. Er komen groene puntjes en die groeien uit tot een teer en kwetsbaar steeltje met blad en dan ineens foetsie. Niets meer te zien van de basilicum.
Ik begin opnieuw met het zaaien van basilicum, we laten ons niet uit het veld slaan.

Daar verschijnen alweer de eerste groene puntjes. Een dag of wat later staat er in drie potjes, een wiebelig steeltje met een piepklein blaadje. De folie mag van de potjes af en voorzichtig sproei ik wat water.
Niet veel later is de basilicum verdwenen. Niet alleen de plantjes maar de potjes ook.
Vergeet een slakkenplaag, vergeet de vogels maar. In huize Schrijfhart is Pep de Riesenschnauzer de boosdoener, de leeggevreten potjes vind ik terug in haar mand.

Inmiddels staat de basilicum er keurig bij. De grootste plant in de moestuinbak zelfs.
Toegegeven ik heb een beetje gesjoemeld.
Ik ben niet opnieuw gaan zaaien. Ik heb een basilicum plant gekocht en netjes in de moestuin gezet en de plant doet het prima zoals gezegd.


Heb je net als ik geen groene vingers en weinig geduld maar wel zin in vers uit eigen tuin. Kijk dan eens bij de Makkelijke Moestuin (geen sponsoring)

3 gedachten over “Wat je zult zaaien zal je ook oogsten?”

  1. Ontzettend leuk, eigen plantjes met groenten. Het begon bij mij ook al als kind, werken in de moestuin van het gezin, later zelf ook lang een moestuintje gehad, weer later op het dakterras midden in de stad potten met kruiden, tomaten en paprika’s en nu wacht ik ongeduldig op weer een eigen tuin. Heb er op het park totaal geen schik aan om het op te pakken. Trouwens, heeft Pep misschien een voorkeur voor Italiaans gekruid eten?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: