Wat maakt van een huis een thuis?

Dan is eindelijk het moment daar. De laatste verhuisdoos is uitgepakt en opgelucht plof ik op de bank. Was het niet Lenette van Dongen die ooit zei ‘Al moeten we met de helft, dan nog hebben we genoeg?’ Wij zouden het volgens mij met een kwart van onze spullen thuis nog makkelijk kunnen redden.

Uiteindelijk heeft alles een plekje gekregen en zijn er zelfs al wat spullen van plek veranderd. Het is mooi geworden, precies zoals ik gehoopt had. Ik kan er oprecht van genieten hoe het allemaal is uitgepakt.
Toch verkeer ik nog altijd in een soort vakantiestemming. Alles is vreemd en voelt nog niet eigen. Het huis is klaar en de sfeer is goed maar het is nog niet ‘thuis’.

Nog moe van de verhuizing zit ik te mijmeren op de bank over het begrip ‘thuis’
Wat maakt van een huis een thuis?
Ik roep altijd wel dat mijn gezin, familie en vrienden mijn thuis zijn, maar toch mis ik het thuisgevoel.

Het vakantiegevoel duurt dus nog even voort. Ik worstel met de enorme hoeveelheid schakelaars die allemaal een andere onlogische functie lijken te hebben. De thermostaat die ik compleet ontregeld heb en niet meer naar een fatsoenlijke temperatuur krijg. Met vallen en opstaan leer ik het huis en al haar nukken en gemakken steeds beter kennen.
Toch is dat ook niet wat het huis een thuis maakt.

De vermoeidheid van de verhuizing komt er nu pas uit. De rek is er uit en ik kan niet veel meer hebben. We hebben er allemaal last van en dat is te merken. Dat ik overprikkeld raak is dan ook niet zo vreemd. Ik loop een grote ronde met de hond. Mijn hoofd leeg maken lukt me gewoon het beste in de natuur. Gelukkig ben ik vanuit het huis in een paar stappen in de natuur. Ik kom tot rust en overzie de situatie na een lange wandeling een stuk beter.
‘Kom, we gaan’ roep ik naar de hond. Die heeft daar duidelijk nog geen zin in. Ze blijft staan, twijfel in haar ogen.
‘Kom op, thuis krijg je eten.’ Ze sjokt naar me toe, nog niet geheel overtuigd.

Terwijl de hond haar etensbak leeg schrokt en ik aan de koffie zit besef ik wat een huis een thuis maakt.
Je kunt de muren in je favoriete kleur sauzen. Mooie decoratie aan de wand hangen en het huis vol proppen met prachtige spullen, maar het zijn de mensen met hun emoties, de lach én de traan die de herinneringen maken. Dát moet in de muren trekken, daar moeten we het huis mee vullen. Het heeft tijd nodig, er moet eerst flink geleefd worden samen met familie en vrienden en dan wordt elk huis een thuis.

6 gedachten over “Wat maakt van een huis een thuis?”

  1. Wat een mooie beeldspraak dat het in de muren moet trekken. Verhuizen is niet zomaar iets. Het geeft flink wat geregel en gestress dikwijls. Je moet je weg vinden. Het huis moet aan je wennen en jij aan het huis. Bij mij kostte dat allemaal wel even. Heel veel geluk en plezier in het nieuwe onderkomen. Ik hoop dat de muren alles wat je wenst vlug op zullen nemen.

    Beantwoorden
  2. Wat heerlijk dat de dozen zijn uitgepakt en het hoofd leeggemaakt kan worden in het ‘buitengebied’. Het huis zal door jullie als gezin met alle emoties worden ingenomen, dat ‘thuis’ zal er zeker snel zijn. Het zal een echt ‘nest’ worden xxx

    Beantwoorden

Plaats een reactie