Wat zie je als je kijkt?

‘Het klinkt allemaal prachtig hoor, maar ik kan er gewoon niet zo goed tegen. Altijd maar positief blijven. Ik bedoel, jij ziet toch zeker ook wel dat er heel veel narigheid in de wereld is? Kijk alleen even naar mijn situatie. Mijn relatie is kapot, ik heb er gewoon heel veel moeite mee om nu positief in het leven te staan.’

Ze heeft gelijk, sinds haar relatie is stukgelopen heb ik haar inderdaad niet kunnen betrappen op een positieve kijk op het leven.
Ik begrijp haar standpunt.  Ze heeft liefdesverdriet. Ze is boos en gekwetst. Natuurlijk zie je daar geen positieve kanten aan. Dat hoeft ook helemaal niet.

Ik zie wél de positieve kant aan haar verlies. De twee hadden altijd ruzie, ze pasten totaal niet bij elkaar. Nu de relatie over is, is er rust. Daarnaast komt er ruimte. Ruimte om haarzelf te herpakken maar ook ruimte voor anderen. Wie weet komt ze ooit een leuke, lieve partner tegen, die wel bij haar past.

Ik zeg het niet. Ik luister naar haar pijn, probeer haar te troosten. Zij ziet het nog niet. Het is nog te vroeg, eerst moet ze door de pijn en het verdriet heen.

Rommel?

‘Je gaat nu eerst de rommel op je kamer opruimen.’
Onze oudste, toen nog een schattige kleuter, ging gehoorzaam naar boven. Amper 5 minuten later was hij alweer beneden.
‘Klaar.’ meldde hij trots.
Mijn man keek verbaasd op.
‘Nu al? Dat heb je dan wel heel snel gedaan.’
Voor de zekerheid ging hij boven polshoogte nemen, om te constateren dat er nagenoeg niets was veranderd in de situatie. De vloer lag nog altijd bezaaid met speelgoed.
Manlief riep onze zoon bij zich.
‘Je zou de rommel opruimen, alles ligt er nog.’
Onze zoon keek zijn vader oprecht verbaasd aan
‘Maar papa dat is geen rommel, dat is speelgoed.’

Wat zie je als je kijkt?

Chaos?

Een groot deel van de verbouwing is achter de rug. Voor de volgende stap moet eerst weer flink gespaard worden. Voorlopig kon het gereedschap dus weer opgeborgen worden. Een goed moment om eindelijk de schuur drastisch op te ruimen. Een deel kon naar de oudijzer boer. Met een klein deel konden we anderen blij maken en het grootste deel kon zo naar de vuilstort. Het resultaat een opgeruimde schuur met voldoende ruimte voor onze fietsen en tuinmeubelen.

De volgende stap was de zolder. Bakken vol met Playmobil, Lego, Barbies, Baby Born, het lag allemaal door elkaar heen. Dagenlang hebben we uitgezocht, bouwtekeningen gedownload en zitten bouwen. Wat in elkaar stond en weer zo goed als compleet was, werd op de foto en op Marktplaats gezet.

De Duplo trein zou als eerste worden opgehaald. Een prachtig mannetje van 3 turven hoog stond met zijn oma bij ons op de stoep. Zijn armen uitgestoken.
‘Duplo trein ophalen.’
Zijn ogen stonden verwachtingsvol.

Terwijl ik excuses maakte voor de enorme chaos in de woonkamer, zat hij op zijn knietjes bij de bak met de trein. Zijn blik viel op het grote ridderkasteel dat nog in de opbouwfase was. Terwijl zijn oma en ik stonden te praten zat hij met het ridderkasteel te spelen.
Hij was in een speelparadijs aangekomen. Hij zag geen chaos, hij zag dozen vol mogelijkheden.

Wat zie je als je kijkt?

De onbevangen blik van een kind

Ik weet als geen ander dat het leven niet alleen maar leuk is. Dat er heel veel narigheid, verdriet en ellende in de wereld en helaas ook in ons leven is. Het is ook niet mijn bedoeling om daar aan voorbij te gaan. Als je pijn en verdriet hebt in je leven is het juist goed om daar aandacht en ruimte aan te geven. Verdriet moet je verwerken, het moet een plekje krijgen en dat heeft tijd nodig.

Ik wil alleen net zo onbevangen en onbevooroordeeld in het leven staan als een kind. Een wereld zien vol kansen en mogelijkheden.
Kijken naar het leven en je afvragen, wat voor leuks kan ik hiermee? Bij pijn of verdriet huil je, vol overgave, je laat je troosten, snikt nog wat na en begint weer opnieuw. Met proberen, ontdekken en spelen.

Wat zie je als je kijkt?

Onkruid of een wens?

BewarenBewaren

Plaats een reactie