Zo word je een succesvol schrijver

Te lezen in ± 5 minuten

Ben je een succesvol schrijver?

De vraag volgt als vanzelf zodra hij hoort dat ik schrijf, voor een website. Mijn eigen website nog wel. Het is niet voor het eerst dat ik deze vraag krijg. Ik word er meestal wat ongemakkelijk van. Ik noem mijzelf schrijver en soms zelfs auteur maar is dat wel terecht?

Veel mensen vinden dat je dit pas zonder schaamrood op de kaken kunt zeggen als je minstens een boek bij een reguliere uitgever hebt gepubliceerd. Toch noem ik mijzelf schrijver omdat dat nu eenmaal is wat ik ben. Ik ben schrijver omdat ik schrijf en ik schrijf omdat ik schrijver ben. Wordt mij gevraagd of ik een professioneel schrijver ben, dan zal ik zeker ontkennend antwoorden. Ben ik een goed schrijver? Dat laat ik liever door (mijn) lezers beantwoorden.

Zijn vraag of ik een succesvol schrijver ben is dus lastig te beantwoorden. Dat ligt geheel aan zijn definitie van succes en dat zeg ik hem dan ook.

Levert het je wat op?

Zijn reactie: “levert het je wat op?” is niet echt verrassend, ook dat wordt mij regelmatig gevraagd. Hier geldt eigenlijk hetzelfde, wat wordt door de vraagsteller met ‘wat’ bedoeld? Ik denk dat mijn gesprekspartner hier geld mee bedoeld. Daar kan ik kort over zijn: Nee! geen stuiver. Sterker nog, tot nu toe kost het me geld. Voor stroom, papier, inkt, pennen, notitieboeken, computerprogramma’s, de website. Daarnaast kost het me ook nog tijd, geduld, energie, frustratie, pijnlijke schouders en soms zelfs hoofdpijn.

Waarom schrijf je dan nog?

De reden dat ik schrijf is ,omdat ik niet anders kan en niet anders wil. De verhalen, de inspiratie die zijn er en daar moet ik dus iets mee. Het schrijven levert me ook heel veel op;

  • plezier
  • voldoening als een artikel of verhaal goed gelukt is
  • interactie met lezers
  • rust in mijn hoofd
  • een bewuste manier van leven, luisteren, kijken, ruiken, proeven en voelen Het leven intens ervaren
  • heel veel inspiratie
  • een goed excuus voor de aanschaf van nog meer mooie notitieboeken en pennen
  • waardevolle contacten met gelijkgestemden
  • dromen van dat boek dat ooit gepubliceerd gaat worden (dromen en hopen mag, moet zelfs)

Ik kan nog heel lang doorgaan en een enorme lijst met voordelen opschrijven. Per saldo levert het schrijven me veel meer op dan dat het me kost. Ik kan oprecht zeggen dat ik gelukkig wordt van schrijven.

Zo word je dus een succesvol schrijver

Door goed voor ogen te houden waar je het voor doet. Voor jezelf! De kans dat je ooit ,die gepubliceerde bestseller auteur wordt, is uiterst klein. Heb je een handvol trouwe lezers die keer op keer genieten van wat je schrijft. Heb je plezier in het schrijven. Geniet je met volle teugen van wat er uit je pen/toetsenbord voortkomt?

Gefeliciteerd, je bent net als ik een succesvol schrijver. Geniet ervan!

BewarenBewaren

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1
avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Sonja GrinwisPaulMarjon SarneelMies Huibers Recent comment authors
  Subscribe  
Abonneren op
Paul
Gast

Mooi beschreven, en wat je zegt is waar. Ik heb door het schrijven op internet al vele mooie mensen leren kennen en vriendschappen opgebouwd. Dat… Lees verder »

Marjon Sarneel
Gast

Deze tekst is mij echt uit het hart gegrepen Sonja! Succes is zoiets anders dan geld verdienen. Succes kun je op zoveel fronten ervaren. Juist… Lees verder »

Mies Huibers
Gast

Mooi hoe we dat als schrijvers allemaal anders beleven. Ik vind het echt leuk om te lezen hoe het bij anderen werkt. Zelf zit ik… Lees verder »

Zelf ben ik ook enthousiast over deze tekst daarom zit er ook copyright op! Vraag gerust naar mijn tarieven als je mijn teksten wilt gebruiken
%d bloggers liken dit: